ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ευρεία αντεπίθεση σε εξέλιξη» ανακοίνωσε η αφγανική αντιπολίτευση

Συμμάχους εντός της χώρας φέρονται να αναζητούν οι Ταλιμπάν

Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας

Associated Press

Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΕΤΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ηρεμία επικρατούσε, χτες, σε αντίθεση με πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες, στην Καμπούλ, όπου τίποτε δεν έδειχνε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην αφγανική αντιπολίτευση αναζωπυρώθηκαν, καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Βόρεια Συμμαχία εξαπέλυσε, ευρείας εμβέλειας, αντεπίθεση. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν φέρονται να οργώνουν τις απομακρυσμένες επαρχίες, αναζητώντας ή εκβιάζοντας τη συμμαχία τοπικών φυλάρχων.

Μεγάλη ήταν αντεπίθεση κατά των Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καταφθάσει τα όπλα και τα πολεμοφόδια που έχουν υποσχεθεί η Ρωσία και το Ιράν. Οπως τόνιζε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, στο Ντουσανμπέ του Τατζικιστάν, Γουαχούντ Κοντούσι, «το ηθικό των μαχητών της αντιπολίτευσης, παρά τον ελλιπή εξοπλισμό, είναι πολύ υψηλότερο από των Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τον Κοντούσι, στόχος της αντεπίθεσης της Βόρειας Συμμαχίας είναι να αποκόψουν τους Ταλιμπάν από τη μοναδική δίοδο ανεφοδιασμού τους από την Καμπούλ, τη λεωφόρο Σαλάνγκ. Απέφυγε, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, ο Ραβάν Φαρχαντί, πρέσβης του πολιτικού σκέλους της Βόρειας Συμμαχίας, στον ΟΗΕ, δηλαδή της κυβέρνησης του Προέδρου Ραμπανί, που ανατράπηκε από τους Ταλιμπάν, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξαπέλυε δριμεία επίθεση κατά του Πακιστάν, κατηγορώντας το ότι «μετέτρεψε το Αφγανιστάν σε φωλιά των τρομοκρατών, αναγνώρισε τους Ταλιμπάν, τους οποίους και δημιούργησε». Ο Φαρχαντί, επίσης, κατήγγειλε ότι «8.000 Πακιστανοί μυστικοί πράκτορες βρίσκονται στο Αφγανιστάν και πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν» και κατέληξε με μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να βοηθήσει τον αφγανικό λαό να απαλλαγεί από τους τυράννους». Για πολλούς, οι δηλώσεις αυτές ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με το Πακιστάν.

Χαμηλοί τόνοι από τους Ταλιμπάν

Στους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν επικέντρωσαν, χτες, το ενδιαφέρον τους οι Ταλιμπάν. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Κάρι Αχμεντουλάχ υποστήριζε ότι στα εδάφη που ελέγχει η Βόρεια Συμμαχία έχουν «παρεισφρήσει πολλοί ξένοι πράκτορες», συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι, τουλάχιστον, 300 δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί, είναι πραγματικά δημοσιογράφοι».

Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που τήρησε την ανωνυμία του, υποστήριζε ότι το καθεστώς του μουλά Ομάρ δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι έστω η Βρετανίδα δημοσιογράφος Ιβόν Ρίντλεϊ, που συνελήφθη την περασμένη βδομάδα, είναι κατάσκοπος. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρίντλεϊ έχει μεταφερθεί στην Καμπούλ και πρόκειται να δικαστεί για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

Ανώνυμες, πάντα, πηγές τόνιζαν ότι πολλά στελέχη των Ταλιμπάν πραγματοποιούν περιοδείες στις επαρχίες της χώρας, προκειμένου να διασφαλίσουν την υποστήριξη των τοπικών φυλάρχων και πολεμάρχων απέναντι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες υποστήριζαν ότι στην επαρχία Κχοστ εκτοξεύτηκαν απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, σε περίπτωση που κάποιος εκφραστεί θετικά για τον πρώην βασιλιά Σαχ.

Το δράμα των προσφύγων

Εντείνονται οι ανησυχίες, όχι μόνο για τους Αφγανούς πρόσφυγες αλλά και για τον πακιστανικό πληθυσμό, μετά από τη γνωστοποίηση ότι παρουσιάστηκαν κρούσματα κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού, στα προσφυγικά στρατόπεδα που βρίσκονται στην Κέτα, πολύ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 8 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 75 έχουν μολυνθεί από τον ιό αυτό, που έχει πολλά κοινά σημεία με τον Εμπολα. Αν και δεν είναι τόσο μεταδοτικός όσο ο Εμπολα, οι φόβοι εντείνονται τόσο εξαιτίας του υπερπληθυσμού των στρατοπέδων, όσο και εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού συστήματος, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν, ικανού να τον αντιμετωπίσει.

Προς το παρόν, πάντως, οι πακιστανικές αρχές διατηρούν κλειστά τα σύνορα και χαρακτήρισαν απαγορευμένες ζώνες και τα προσφυγικά στρατόπεδα. Παράλληλα, ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF συνεχίζουν τις εκκλήσεις, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, με οποιονδήποτε διαθέσιμο τρόπο.

ΒΕΛΓΙΟ
Διαδήλωση κατά του πολέμου

Ενάντια στον πόλεμο και κατά της συμμετοχής της χώρας τους στον επερχόμενο «νέο πόλεμο», θα διαδηλώσουν οι κάτοικοι της βελγικής πρωτεύουσας, των Βρυξελλών, την Κυριακή.

Η διαδήλωση, που θα εξελιχθεί σε συνέχεια σε πορεία που θα κατευθυνθεί στην αμερικανική πρεσβεία, διοργανώνεται από κοινού από το Κίνημα Ειρήνης του Βελγίου, από οργανώσεις και κινήματα του προοδευτικού και ειρηνικού χώρου, της Αριστεράς, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η πορεία ειρήνης ενάντια στον πόλεμο θα εκφράσει και τη συμπαράστασή της στα θύματα του πολέμου, όπου και αν βρίσκονται αυτά, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μήνυμα Στρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μήνυμα προς τον αφγανικό λαό απηύθυνε, μέσω της Διεθνούς Υπηρεσίας του BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Ο Βρετανός αξιωματούχος αξιοποίησε τη, μόλις χθες ανακοινωθείσα, Υπηρεσία του BBC, που θα μεταδίδει, ψηφιακά, τις εξελίξεις στην περιοχή στις γλώσσες τόσο του Αφγανιστάν όσο και όλων των γειτονικών χωρών, «λόγω της αυξημένης ζήτησης από το κοινό». Ετσι, το μήνυμα Στρο μεταδόθηκε στα παστού, που είναι μία από τις κύριες γλώσσες του Αφγανιστάν.

Ο Τζακ Στρο κάλεσε τον αφγανικό λαό «να μην εκλάβει σε καμία περίπτωση την όλη κατάσταση ως επιθυμία για εκδίκηση, αλλά ως απόδοση δικαιοσύνης», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διαμάχη με το λαό που υποφέρει από φτώχεια, πείνα και δίψα, αλλά με τους τρομοκράτες που εκμεταλλεύονται τη φιλοξενία του». Υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για μια επιχείρηση κατά του Ισλάμ, σε καμία περίπτωση, αλλά για μια εκστρατεία εναντίον του Μπιν Λάντεν, που πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη και εναντίον εκείνων που τον προστατεύουν και έχουν τις ίδιες ευθύνες».

Κατέληξε ότι «η διεθνής κοινότητα όφειλε να επιλέξει είτε να δειλιάσει μπροστά στην τρομοκρατία είτε να την κατατροπώσει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει το δεύτερο. Υποσχέθηκε, μάλιστα, στον αφγανικό λαό, ότι η Βρετανία, και όλοι οι σύμμαχοι, θα χορηγήσουν όλη την απαραίτητη βοήθεια προς το Αφγανιστάν, «μόλις παταχτούν οι τρομοκράτες», για την ανοικοδόμησή του και για την ευημερία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ