ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση, επιδρομές, συλλήψεις και αβεβαιότητα
  • Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, ενώ χτενίζεται όλη η περιοχή από κοινές περιπόλους Παλαιστινίων και Ισραηλινών
  • Σύνοδο Κορυφής σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
  • Την ισραηλινή αδιάλλακτη πολιτική στιγματίζει και κατηγορεί για την όξυνση ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος

Οξυμένη παραμένει η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, όπου δεν έχει, ακόμα, καταλαγιάσει ο θόρυβος της έκρηξης από την τελευταία βομβιστική επίθεση της "Χαμάς". Επιδρομές και συλλήψεις πραγματοποιούν από κοινού ο ισραηλινός στρατός και η παλαιστινιακή αστυνομία, ενώ χτενίζουν εξονυχιστικά τη Δυτική Οχθη και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Εν ριπή οφθαλμού συνελήφθη ο "εγκέφαλος" των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων, ενώ ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο Αλ Φαρουά. Στο Τελ Αβίβ έφτασε το πρώτο μέρος της αμερικανικής αποστολής τεχνικής βοήθειας και ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους ηγέτες των μεσανατολικών χωρών σε Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας". Παράλληλα, συνεχίζεται η διπλωματική αντιπαράθεση για το παρασκήνιο των εκρήξεων.

Κοινές περιπολίες και επιδρομές πραγματοποιούν σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Μετά από υπόδειξη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, η παλαιστινιακή αρχή συνέλαβε τον 20χρονο Μοχάμεντ Αμπού Ουάρντα, φοιτητή από τη Ραμάλα, ο οποίος θεωρείται ο σχεδιαστής των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων. Προσπαθώντας να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της έκδοσής του στο Ισραήλ, ο Ουάρντα δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και καταναγκαστικά έργα από τον ίδιο τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Μάλιστα, σε μια τηλεοπτική μετάδοση, που σαφέστατα προγραμμάτισαν οι παλαιστινιακές αρχές, ο Ουάρντα παραδέχτηκε ότι προετοίμασε τους κομάντο αυτοκτονίας και σχεδίασε τις επιθέσεις για λογαριασμό της "Ιζεντίμ αλ Κασάμ", της οποίας ήταν μέλος. Ο νεαρός Παλαιστίνιος απηύθυνε έκκληση στους συμμαχητές του να σταματήσουν κάθε επιθετική ενέργεια και εμφανίστηκε μετανοημένος, υποστηρίζοντας ότι, αν και αρχικά πίστευε το αντίθετο, οι επιθέσεις αυτές στράφηκαν ενάντια στα συμφέροντα του λαού του.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η παλαιστινιακή αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της πόλης της Γάζας, που θεωρείται ορμητήριο των φανατικών ισλαμιστών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν δεκάδες συλλήψεις υποστηριχτών και οπαδών της "Χαμάς" σε όλη την αυτόνομη επικράτεια. Σειρά βίαιων επιδρομών πραγματοποίησε, το τελευταίο 24ωρο, και ο ισραηλινός στρατός, με αποκορύφωμα την εισβολή στο παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο Αλ Φαρουά, όπου για πολλές ώρες οι Ισραηλινοί στρατιώτες υπέβαλλαν σε σωματικό έλεγχο και σημάδευαν με αυτόματα τους εκατοντάδες πρόσφυγες.

Ισραηλινή και διεθνής δυσπιστία στις ανακοινώσεις της "Χαμάς"

Με νέο επείγον ανακοινωθέν του το στρατιωτικό σκέλος της "Χαμάς", η οργάνωση "Ιζεντίν αλ Κασάμ", γνωστοποίησε χτες το μεσημέρι ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα παραδώσει όλο της τον οπλισμό και όλα τα εκρηκτικά που διαθέτει στην παλαιστινιακή αρχή.

Η νέα αυτή ανακοίνωση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τις ισραηλινές αρχές. Ο διευθυντής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που έχει τεθεί και επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας του Ισραήλ, χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή διπλωματικό ελιγμό της "Χαμάς" και επαναδιατύπωσε την αποφασιστικότητα της χώρας του "να τσακίσει και το τελευταίο ίχνος τρομοκράτη".

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου, του οποίου ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, είχε, χτες, αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους πρεσβευτές των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και με τους πρεσβευτές της Ιαπωνίας και της Ρωσίας για το θέμα της καταπολέμησης της "τρομοκρατίας" κατά του Ισραήλ. Την πρόθεση της χώρας του να λάβει διπλωματικά μέτρα κατά της Λιβύης και του Ιράν γνωστοποίησε στους πρεσβευτές των χωρών αυτών, στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος αναμένεται να φτάσει από ώρα σε ώρα στο Ισραήλ για να συναντηθεί με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ισραηλινές ευχαριστίες και κατηγορίες

Την ίδια ώρα, έφτανε στο Τελ Αβίβ το πρώτο φορτίο της αμερικανικής τεχνικής βοήθειας για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση εκρηκτικών. Στο αεροδρόμιο βρέθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας, Μοσέ Σαχάλ, ο οποίος δεν έκρυψε την ευγνωμοσύνη του για τον Μπιλ Κλίντον και τον αμερικανικό λαό. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το πρώτο αυτό φορτίο περιέχει 8 συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών, βάρους 300 κιλών έκαστο και ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται το δεύτερο μέρος της τεχνολογικής βοήθειας.

Την πεποίθησή του ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τους φανατικούς ισλαμιστές επανέλαβε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος προσπέρασε την πρόκληση της Τεχεράνης να εμφανίσει τις αποδείξεις των κατηγοριών αυτών. Σε δηλώσεις του, ο Πέρες είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της περιοχής να πάρουν μέρος σε μια Σύνοδο Κορυφής σχετική με το θέμα της τρομοκρατίας, στην οποία έχουν, ήδη, αποδεχτεί να συμμετάσχουν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν.

Καντούμι: Το Ισραήλ ευθύνεται

Την κρισιμότητα των τελευταίων εξελίξεων υπογράμμισε και ο Φαρούκ Καντούμι, ανώτατο στέλεχος της ΟΑΠ και εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Οργάνωσης, ο οποίος έχει, επανειλημμένως, εκφράσει τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς του Γιάσερ Αραφάτ στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο Καντούμι, που σχολίασε για πρώτη φορά τις επιθέσεις, προειδοποίησε ότι τα αυστηρά ισραηλινά μέτρα κατά των Παλαιστινίων θα οξύνουν την κατάσταση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις αυτές είναι συνέπεια της ισραηλινής αδιαλλαξίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι η κλιμακούμενη ισραηλινή καταστολή αποτελεί σαφή απόδειξη ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια πραγματική και αποτελεσματική ειρήνη.

"ΟΧΙ" των Δανών στο Μάαστριχτ

Αν αυτή τη στιγμή υπήρχε η δυνατότητα να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Δανία αναφορικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τότε αυτό θα είχε ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα: Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα τώρα έχουν δημοσιευτεί, το 64% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε "ΟΧΙ" και μόνο ένα 29% "ΝΑΙ".

Λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της Διακυβερνητικής Συνδιάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έχουν κορυφωθεί για τα καλά οι συζητήσεις στη σκανδιναβική αυτή χώρα, σχετικά με τα θέματα που συνδέονται με τη μελλοντική καθιέρωση του "ΕΥΡΩ" και την τρίτη φάση της Νομισματικής Ενωσης. Ταυτόχρονα, όλο και εντονότερες γίνονται οι ανησυχίες των Δανών εργαζομένων, αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας τους στη Νομισματική Ενωση, η οποία το 1993 είχε αποφασιστεί σε δημοψήφισμα με ποσοστό 56,8%.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή τα μέτωπα είναι ως εξής διαμορφωμένα: Τα αστικά κόμματα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αρθούν αμέσως όλες εκείνες οι επιφυλάξεις, που είχαν τότε κατοχυρωθεί με το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα οι σοσιαλδημοκράτες είναι διασπασμένοι, ενώ τα αριστερά κόμματα και τα Κινήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένουν σταθερά και χωρίς συμβιβασμούς στις παραπάνω επιφυλάξεις.

***

Το "ΟΧΙ" στο Μάαστριχτ, της δημοσκόπησης, θα πρέπει, πριν απ' όλα, να εξηγηθεί από το ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, στη διάρκεια αυτού του χρόνου, να εφαρμόσει μια πολιτική σκληρής λιτότητας, προκειμένου να εκπληρωθούν τα κριτήρια σύγκλισης, που σχετίζονται με την κρατική χρέωση και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Και τα χρήματα αυτά θα πρέπει κυρίως να εξοικονομηθούν από δραστικές κοινωνικές περικοπές... Ετσι, λοιπόν, από την άποψη αυτή, θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δανοί εργαζόμενοι θεωρούν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν μια οικονομική υπαγόρευση, η οποία σε σημαντικό βαθμό περιορίζει το πεδίο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας τους.

***

Τέλος, στα πλαίσια των έντονων συζητήσεων που γίνονται σχετικά με το Μάαστριχτ, γίνεται όλο και πιο έκδηλος ο φόβος, ενόψει μιας όλο και αυξανόμενης επιρροής της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας και ιδιαίτερα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Και οι ανησυχίες αυτές βρίσκουν ακόμα το αποκορύφωμά της στη διαπίστωση των πολιτών ότι σε περίπτωση που η Δανία βρισκόταν σε ένα Ομοσπονδιακό Ευρωπαϊκό Κράτος ή σε μια Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κρατών, "τότε δε θα απέμενε τίποτα άλλο από την εθνική τους ανεξαρτησία, παρά μόνο η μπίρα "Κάρλσμπεργκ" και ο εθνικός τους σταρ, ο γνωστός ποδοσφαιριστής, Μίχαελ Λάουντρουπ".

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

Ενα γρήγορο "κρυφό" βλέμμα στον έξω κόσμο από τη νεαρή Παλαιστίνια, αφ

Ενα γρήγορο "κρυφό" βλέμμα στον έξω κόσμο από τη νεαρή Παλαιστίνια, αφού για μέρες τώρα υπάρχει αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας

ΒΟΣΝΙΑ
Κροατικές... κουτοπονηριές

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Η επέμβαση της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ χρειάστηκε για να απομακρυνθεί προχτές αργά το βράδυ μια ομάδα 18 Κροατών αστυνομικών που εισήλθε λαθραία στο προάστιο του Σαράγεβο, Χατζίτσι. Η ομάδα των Κροατών, κατέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα του προαστίου, υποσκελίζοντας την επίσημη αστυνομική δύναμη της κροατο - μουσουλμανικής συνομοσπονδίας που επρόκειτο να αναλάβει επίσημα τον έλεγχο του Χατζίτσι χτες το πρωί.

Τελικά, το επεισόδιο, που φαίνεται πως απηχεί τις διαμαρτυρίες των Κροατών για τη λεγόμενη ελλιπή αντιπροσώπευσή τους στις δυνάμεις των αστυνομικών που περιπολούν στα μέχρι πρότινος σερβοκρατούμενα προάστια του Σαράγεβο, δεν πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν στην περιοχή 70 μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι αστυνομικοί.

Ωστόσο, πριν παραδοθεί και το Χατζίτσι στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία, χιλιάδες Σέρβοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, αφού προηγουμένως παρέδωσαν πολλά από τα σπίτια τους στις φλόγες... Σήμερα στο Χατζίτσι ζουν μόνον 150 Σέρβοι υπερήλικες, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς αρκετά τρόφιμα και νερό, χωρίς θέρμανση. "Εγώ και η σύζυγός μου αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ. Εάν υπάρχει λίγη ανθρωπιά σ' αυτόν τον κόσμο, τότε δεν πρέπει να φοβόμαστε... " δήλωνε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφο του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" ο 70χρονος Σέρβος Ντζούρο Πούλτζιτς. Ο Πούλτζιτς, που πολέμησε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε ηλικία 12 χρόνων, πρόσθεσε ότι 43 μήνες της αιματοχυσίας στη Βοσνία ήταν ακόμη χειρότεροι απ' ό,τι είχε ζήσει στο παρελθόν: "Τα τελευταία χρόνια τα είδα όλα. Φόνους. Πυρπολισμούς σπιτιών και ανθρώπων. Βιασμούς. Είμαστε πλέον γέροι, δεν έχουμε κανέναν και δεν έχουμε πειράξει ποτέ κανέναν"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ