Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
"ΟΧΙ" των Δανών στο Μάαστριχτ

Αν αυτή τη στιγμή υπήρχε η δυνατότητα να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Δανία αναφορικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τότε αυτό θα είχε ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα: Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα τώρα έχουν δημοσιευτεί, το 64% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε "ΟΧΙ" και μόνο ένα 29% "ΝΑΙ".

Λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της Διακυβερνητικής Συνδιάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έχουν κορυφωθεί για τα καλά οι συζητήσεις στη σκανδιναβική αυτή χώρα, σχετικά με τα θέματα που συνδέονται με τη μελλοντική καθιέρωση του "ΕΥΡΩ" και την τρίτη φάση της Νομισματικής Ενωσης. Ταυτόχρονα, όλο και εντονότερες γίνονται οι ανησυχίες των Δανών εργαζομένων, αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας τους στη Νομισματική Ενωση, η οποία το 1993 είχε αποφασιστεί σε δημοψήφισμα με ποσοστό 56,8%.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή τα μέτωπα είναι ως εξής διαμορφωμένα: Τα αστικά κόμματα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αρθούν αμέσως όλες εκείνες οι επιφυλάξεις, που είχαν τότε κατοχυρωθεί με το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα οι σοσιαλδημοκράτες είναι διασπασμένοι, ενώ τα αριστερά κόμματα και τα Κινήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένουν σταθερά και χωρίς συμβιβασμούς στις παραπάνω επιφυλάξεις.

***

Το "ΟΧΙ" στο Μάαστριχτ, της δημοσκόπησης, θα πρέπει, πριν απ' όλα, να εξηγηθεί από το ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, στη διάρκεια αυτού του χρόνου, να εφαρμόσει μια πολιτική σκληρής λιτότητας, προκειμένου να εκπληρωθούν τα κριτήρια σύγκλισης, που σχετίζονται με την κρατική χρέωση και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Και τα χρήματα αυτά θα πρέπει κυρίως να εξοικονομηθούν από δραστικές κοινωνικές περικοπές... Ετσι, λοιπόν, από την άποψη αυτή, θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δανοί εργαζόμενοι θεωρούν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν μια οικονομική υπαγόρευση, η οποία σε σημαντικό βαθμό περιορίζει το πεδίο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας τους.

***

Τέλος, στα πλαίσια των έντονων συζητήσεων που γίνονται σχετικά με το Μάαστριχτ, γίνεται όλο και πιο έκδηλος ο φόβος, ενόψει μιας όλο και αυξανόμενης επιρροής της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας και ιδιαίτερα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Και οι ανησυχίες αυτές βρίσκουν ακόμα το αποκορύφωμά της στη διαπίστωση των πολιτών ότι σε περίπτωση που η Δανία βρισκόταν σε ένα Ομοσπονδιακό Ευρωπαϊκό Κράτος ή σε μια Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κρατών, "τότε δε θα απέμενε τίποτα άλλο από την εθνική τους ανεξαρτησία, παρά μόνο η μπίρα "Κάρλσμπεργκ" και ο εθνικός τους σταρ, ο γνωστός ποδοσφαιριστής, Μίχαελ Λάουντρουπ".

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσμετρώντας τις συνέπειες του «ΟΧΙ» (2000-10-03 00:00:00.0)
Διευρύνεται το μέτωπο κατά του ευρώ (2000-09-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-06-08 00:00:00.0)
Να γίνει δημοψήφισμα για την ΟΝΕ (1997-06-01 00:00:00.0)
Ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης (1996-03-24 00:00:00.0)
Ανάβουν και πάλι οι συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση (1995-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ