Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Χρίσμα Ντεμιρέλ στην κυβέρνηση Γιλμάζ - Τσιλέρ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και απομένει να ληφθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η τελευταία "πράξη" της συμφωνίας σχηματισμού κεντροδεξιάς κυβέρνησης αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες βράδυ, με την παράδοση στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του καταλόγου των μελών της, από τον αρχηγό του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ. Η ετέρα... εταίρα του κυβερνητικού σχήματος, Τανσού Τσιλέρ, αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον - προς το παρόν, τουλάχιστον... - σύμμαχό της στην κατανομή των υπουργείων αλλά και στις υπόλοιπες λεπτομέρειες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά την ανακοίνωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην εθνοσυνέλευση τις προγραμματικές της δηλώσεις. Μέσα στην επόμενη βδομάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία η συμμαχία ΑΝΑΓΙΟΛ έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία, δοθείσης της υπόσχεσης του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο ώστε η συμμαχία να λάβει σχετική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν την περασμένη Κυριακή οι ηγέτες των δύο κομμάτων, την πρωθυπουργία θα αναλάβει πρώτος για δέκα μήνες ο Μεσούτ Γιλμάζ, θα τον διαδεχτεί η Τσιλέρ για δύο χρόνια, η πρωθυπουργία θα επιστρέψει κατόπιν στον πρώτο για ένα χρόνο και το τελευταίο έτος θα αναλάβει κάποιο μέλος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, πιθανότατα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ναχί Μεντεσέ, ο οποίος και θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές.

Σκανδαλολογία

Μήνυση φέρεται διατεθειμένος να καταθέσει ο Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας, κατά της Τανσού Τσιλέρ, επειδή η δεύτερη τον κατηγόρησε για εμπλοκή σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", οι δικηγόροι του Ερμπακάν - νικητή των εκλογών του Δεκέμβρη αλλά, για ευρέως γνωστούς λόγους, εκτός κυβέρνησης - αναφέρουν σε γραπτή δήλωσή τους προς το Δικαστήριο ότι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός "εκτόξευσε εξαιρετικά σοβαρές, άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του πελάτη μας".

Η δήλωση της Τσιλέρ, την οποία πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της αλήστου μνήμης προεκλογικής εκστρατείας - όταν ουδείς φειδόταν υπερβολών... - συνέδεε τον Ερμπακάν με κυκλώματα διακίνησης ηρωίνης.

Οι δικηγόροι του Ερμπακάν ζητούν αποζημίωση 10 δισ. τουρκικών λιρών.

Επανάληψη των εμπορικών σχέσεων με Ιράκ

Συζητήσεις πραγματοποιούν διπλωματικοί εκπρόσωποι της Τουρκίας και του Ιράκ προκειμένου να επανεκκινηθούν οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βαγδάτης από τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ, όρισε ότι η διμερής συνεργασία θα επικεντρωθεί στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των πετρελαίων και της ηλεκτροδότησης.

Οι ιρακινοτουρκικές συνομιλίες, οι οποίες θα περιλάβουν και το θέμα της επαναλειτουργίας του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ - Γιουμουρταλίκ, θα επαναληφθούν την 11η Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ