ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ καταδικάζει τον παλαιστινιακό λαό σε δίψα

Στοιχείο της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και ο αποκλεισμός από το νερό

Associated Press

Στοιχείο της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και ο αποκλεισμός από το νερό
Την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ που εκτός των άλλων περικόπτει την παροχή νερού και καταδικάζει τον παλαιστινιακό λαό σε δίψα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ και διοργανώνει σειρά διαμαρτυριών.

Συγκεκριμένα, ως πράξη αλληλεγγύης στους κατοίκους του χωριού Καραουάτ Μπάνι Ζαΐντ, σχεδιάζει μαζί με το δημοτικό συμβούλιο του χωριού αλλά και παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις να διοργανώσει σήμερα κομβόι αποστολής νερού, τα οποία θα ξεκινούν από το Τελ Αβίβ, τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ. Οπως τονίζει το ΚΚ Ισραήλ «η παροχή άφθονου νερού για τις προσωπικές ανάγκες των Παλαιστινίων αλλά και για τη χρήση του στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας δεν αποτελεί "χάρη" ή "φιλανθρωπία". Είναι μια νομική και ηθική υποχρέωση και η παραβίασή της αποτελεί μια αυστηρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στόχος της αποστολής κομβόι νερού είναι να αφυπνίσει την κοινή γνώμη τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά τα ίσα δικαιώματα των Παλαιστινίων στην παροχή νερού». Παράλληλα, για χτες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γραφείο των Αρχών του Ισραήλ για το νερό στο Τελ Αβίβ.

Σημειώνεται ότι στα χωριά Qarawat Bani Zayid, Kyfr'Ayn, Beit Rima, Deir Ghasane και Nabi Salah με συνολικό πληθυσμό 15.000 κατοίκων η ποσότητα του τρεχούμενου νερού είναι δυσανάλογη με αυτό που κατέχουν οι ισραηλινοί έποικοι στα Κατεχόμενα Εδάφη και στο Ισραήλ. Πολλές οικογένειες είναι αναγκασμένες να αγοράζουν επιπλέον νερό για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, παρά το γεγονός ότι η πηγή Ein 'Aboud τροφοδοτούσε τις ανάγκες όλων αυτών των χωριών. Ωστόσο, μετά την κατάληψη της πηγής από το Ισραήλ - που μετά το 1967 έχει αναλάβει τον έλεγχο των περισσοτέρων πηγών νερού στη Δυτική Οχθη - η ποσότητα έχει μειωθεί κατά πολύ. Η τακτική αυτή υπηρετεί τους μηχανισμούς του Ισραήλ για την παραπέρα καταστολή του παλαιστινιακού λαού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ «ΦΑΤΑΧ»
Παράταση λόγω διαφωνιών και αντιπαραθέσεων

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι αντιπαραθέσεις με την ηγεσία του Παλαιστινίου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, έχουν ως αποτέλεσμα να παραταθεί η διάρκεια του Συνεδρίου της παλαιστινιακής οργάνωσης «Φατάχ», που αναμενόταν να λήξει χτες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και αύριο, Σάββατο.

Ο λόγος της παράτασης αφορά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων οργάνων της οργάνωσης καθώς οι σύνεδροι από τη Λωρίδα της Γάζας - περίπου σε 400 είχε απαγορευτεί η μετάβασή τους στη Βηθλεέμ από τη «Χαμάς» - υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ισχύσει μια ποσόστωση στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για να καταληφθούν από συνέδρους της περιοχής τους. Ο Αμπάς ωστόσο, σύμφωνα με βοηθό του, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, σε μια προσπάθεια να βρει συμβιβαστική λύση ώστε να μην υπάρξει διάσπαση της οργάνωσης, πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της ΚΕ από 21 σε 23 και υποσχέθηκε στα μέλη της Γάζας να καταλάβουν 6 έδρες - τρεις θα εκλεγούν κατευθείαν από το Συνέδριο και οι υπόλοιποι τρεις από μια ξεχωριστή διαδικασία στη Γάζα. Ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες έδειχναν πως αρκετά μέλη της ΚΕ τάχθηκαν κατά της λύσης του Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι η «Φατάχ» κυριαρχούσε για δεκαετίες στην πολιτική, ωστόσο, εξαιτίας των σοβαρών κατηγοριών για διαφθορά αλλά και της αναγνώρισης του Ισραήλ τη δεκαετία του '90, στις βουλευτικές εκλογές του 2006 νικητής βγήκε η «Χαμάς», η οποία ένα χρόνο αργότερα κατέλαβε βίαια τη Γάζα και ουσιαστικά χώρισε τα παλαιστινιακά εδάφη σε δύο μέρη.

Το ζήτημα της πολιτικής κατεύθυνσης που θα επιλέξει η «Φατάχ» παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για το νέο Πολιτικό Πρόγραμμα της οργάνωσης, παρά μόνο όσα είπε στην ομιλία του ο Αμπάς την πρώτη μέρα του Συνεδρίου. Δηλαδή ότι οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την ειρήνη με το Ισραήλ αλλά διατηρούν το δικαίωμα της «αντίστασης στο πλαίσιο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου» όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Αντιδραστική έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ισες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα κρατά η λεγόμενη ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με έκθεσή της που έδωσε χτες στη δημοσιότητα σε ό,τι αφορά στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ στις 27 του Δεκέμβρη του 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και πολλών αμάχων.

Ως «παράνομες και αδικαιολόγητες» αναφέρει τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη «Χαμάς» και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις που αποτελούν «εγκλήματα πολέμου», ενώ αναφέρει ότι η «Χαμάς» θα πρέπει να αποκηρύξει τις επιθέσεις με ρουκέτες και ότι θα πρέπει να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Οι δυνάμεις της "Χαμάς" παραβίασαν τους νόμους του πολέμου με τυφλές και συνειδητές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας, θέτοντας σε κίνδυνο και τους κατοίκους των περιοχών αυτών στην περίπτωση αντιποίνων», σημειώνεται, ενώ αρκείται να καταγγείλει και τις ισραηλινές επιθέσεις λέγοντας ότι «οι παραβιάσεις από τη μία πλευρά δε δικαιολογούν ποτέ παραβιάσεις και από την άλλη πλευρά»...

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Οπλα στους Σομαλούς, απειλές στην Ερυθραία...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Με τις τσέπες γεμάτες όπλα και υποσχέσεις για διπλασιασμό της στρατιωτικής και της «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη δυτικόφιλη σομαλική μεταβατική κυβέρνηση η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε χτες με τον Σομαλό πρόεδρο σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι. Συζήτησαν εκτενώς και το θέμα της εκπαίδευσης Σομαλών σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί και της συνέχισης της πολύπλευρης αμερικανικής υποστήριξης των «ειρηνευτικών» δυνάμεων στη Σομαλία, που την τελευταία διετία έφθασε τα 150 εκατ .δολάρια. Σύμφωνα με το Σομαλό πρόεδρο, η υπουργός του υποσχέθηκε διπλασιασμό της «υλικής βοήθειας» των 40 τόννων όπλων για το «μέτωπο της ασφάλειας» και αδιευκρίνιστο ποσό βοήθειας «για το μέτωπο το ανθρωπιστικό»...

Η Κλίντον ξεστόμισε απειλές και κατά της Ερυθραίας, την οποία θεώρησε υπεύθυνη για το «χάος στο Κέρας της Αφρικής» και την έξαρση των επιθέσεων που εξαπολύουν ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» (παρακλάδι της «Αλ Κάιντα»). «Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση εάν δε σταματήσουν» είπε δίχως να διασαφηνίσει εάν εννοούσε ακόμη και την περίπτωση επιδρομής. Η ίδια πάντως σχολίασε πως στόχος της δράσης των ισλαμιστών στη Σομαλία είναι «η μετατροπή της χώρας σε μέρος απ' όπου θα εξαπολύονται διεθνώς τρομοκρατικές επιθέσεις...».

Νωρίτερα, η Κλίντον επισκέφθηκε μνημείο στο Ναϊρόμπι αφιερωμένο στις προ 11 ετών διπλές βομβιστικές επιθέσεις εξτρεμιστών κατά αμερικανικών στόχων σε Κένυα και Τανζανία, με πάνω από 200 νεκρούς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών με τη Ρωσία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με στόχο την επίτευξη 16 συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας (πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικών), πραγματοποιήθηκε η χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τουρκία, όπου είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας όσον αφορά σε σχέδια τόσο στον τομέα του πετρελαίου, όσο και του φυσικού αερίου, με κυρίαρχη αυτή του αγωγού South Stream, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους. Στην υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού παραβρέθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεδομένου ότι ο βασικός εταίρος της ρωσικής «Gazprom», η εταιρεία «Eni», είναι ιταλικών συμφερόντων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η συνεργασία σε πυρηνικά σχέδια «ειρηνικών σκοπών», μεταξύ των οποίων και η προώθηση κατασκευής του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, ενώ υπογράφτηκαν και μία σειρά συμφωνιών σχετικών τόσο με τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων, όσο και με τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου της Τουρκίας από τη Ρωσία.

Σε δηλώσεις του ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε ότι «άνοιξε ο δρόμος για νέα μεγάλα προγράμματα στον τομέα της ενέργειας», προσθέτοντας ότι «έργα όπως ο South Stream και η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία θα διαδραματίσουν ρόλο - κλειδί στην προώθηση της συνεργασίας σε αυτή την περιοχή του κόσμου», εννοώντας την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή, καθώς της δίνεται ακόμα μία διέξοδος για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ Ρωσία και Τουρκία χαρακτηρίζονται στρατηγικοί εταίροι. Ο Ρ. Ερντογάν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την κατασκευή του South Stream «ένα έργο που περιμένει πολύς κόσμος και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη», τονίζοντας για ακόμα μία φορά το θετικό ρόλο που θα παίξει η χώρα του στην ΕΕ, με αιχμή την ενέργεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ