Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών με τη Ρωσία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με στόχο την επίτευξη 16 συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας (πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικών), πραγματοποιήθηκε η χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τουρκία, όπου είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας όσον αφορά σε σχέδια τόσο στον τομέα του πετρελαίου, όσο και του φυσικού αερίου, με κυρίαρχη αυτή του αγωγού South Stream, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους. Στην υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού παραβρέθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεδομένου ότι ο βασικός εταίρος της ρωσικής «Gazprom», η εταιρεία «Eni», είναι ιταλικών συμφερόντων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η συνεργασία σε πυρηνικά σχέδια «ειρηνικών σκοπών», μεταξύ των οποίων και η προώθηση κατασκευής του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, ενώ υπογράφτηκαν και μία σειρά συμφωνιών σχετικών τόσο με τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων, όσο και με τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου της Τουρκίας από τη Ρωσία.

Σε δηλώσεις του ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε ότι «άνοιξε ο δρόμος για νέα μεγάλα προγράμματα στον τομέα της ενέργειας», προσθέτοντας ότι «έργα όπως ο South Stream και η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία θα διαδραματίσουν ρόλο - κλειδί στην προώθηση της συνεργασίας σε αυτή την περιοχή του κόσμου», εννοώντας την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή, καθώς της δίνεται ακόμα μία διέξοδος για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ Ρωσία και Τουρκία χαρακτηρίζονται στρατηγικοί εταίροι. Ο Ρ. Ερντογάν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την κατασκευή του South Stream «ένα έργο που περιμένει πολύς κόσμος και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη», τονίζοντας για ακόμα μία φορά το θετικό ρόλο που θα παίξει η χώρα του στην ΕΕ, με αιχμή την ενέργεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ