Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Καλπάζει η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποκαλυπτικά όσον αφορά στο ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου στηρίζεται στη θυσία των εργαζομένων: Στις ΗΠΑ ελαφρώς μειωμένες κατά 38.000 ήταν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη βδομάδα, που όμως έφτασαν συνολικά στις 550.000, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Συνολικά, από την έναρξη της κρίσης, το Δεκέμβρη του 2007, έως τον Ιούλη, 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της εταιρείας ADP, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, τον Ιούλη «χάθηκαν» 371.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ. Ας σημειωθεί ότι το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ τροφοδοτείται από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς η ανεργία αυξάνεται, οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν και οι αποδοχές «παγώνουν». Η ανακοίνωση της ADP είθισται να αποτελεί προάγγελο των επίσημων στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα και αναμένεται να «δείξουν» αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,6%.

Την οδυνηρή αυτή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν μπόρεσε να αποκρύψει ούτε καν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι ναι μεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, εντούτοις, όπως είχε υπογραμμίσει, όσο δεν υπάρχει σαφής ανάκαμψη στην αγορά εργασίας και έναρξη δημιουργίας νέων θέσεων η οικονομία των ΗΠΑ δε θα έχει την ικανότητα να ανακάμψει. Παράλληλα, ο Λόρενς Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό δίκτυο είχε παραδεχθεί: «Είναι αληθές πως ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα απ' οποιονδήποτε στις αρχές του έτους (...). Θα χρειασθεί να περιμένουμε το ερχόμενο έτος για να υπάρξει θετική επίδραση του σχεδίου ανάκαμψης και στην ανεργία».

Από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να μελετήσει την επέκταση της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας προς τα τέλη του έτους για ν' αντιμετωπίσει την αύξηση του σχετικού δείκτη.

Λογικό λοιπόν και η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς πολύ σύντομα οι προσδοκίες - ανεδαφικές - διαψεύστηκαν. Ετσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Quinnipiac», μόνο το 50% των Αμερικανών εγκρίνει τις ενέργειες του Προέδρου τους, ενώ το 42% δεν τις εγκρίνει, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυσφορία τους για τον τρόπο που η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας.

Στη Γαλλία, μία μέρα μετά τις συγκρούσεις στο εργοστάσιο της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών «Molex», η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι κλείνει τη μονάδα παραγωγής κοντά στην Τουλούζη για λόγους «ασφαλείας», εμμένοντας στη θέση ότι οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των προχτεσινών συγκρούσεων ξυλοκόπησαν τον διευθυντή Ανάπτυξης, Ερίκ Ντόεσμπουργκ. Οι εργάτες του εργοστασίου της «Molex» απεργούν από τις 7 του Ιούλη διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εταιρείας να το κλείσει και να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξετάζονται αντίμετρα και κυρώσεις (2017-07-15 00:00:00.0)
Το «φάρμακό» του δε σώζει (2014-12-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-06-26 00:00:00.0)
«Πράσινη ανάπτυξη» για νέα κέρδη στο κεφάλαιο (2009-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-12-07 00:00:00.0)
Ελιγμοί με την κρίση να βαθαίνει (2008-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ