Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ενταση της καταστολής

TΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σε πεδίο μαχών μετατράπηκε χτες το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο (UNAH), ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που παρά το αγωνιστικό παρελθόν του είχε μένει μέχρι χτες σχεδόν «αμέτοχο» παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανώτατων και ανώτερων ιδρυμάτων τελούν υπό κατάληψη... Ομως η καταστολή εκ μέρους της Αστυνομίας «έσπρωξε» με ορμή καθηγητές και φοιτητές να συντονιστούν με τον αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα που διεξάγουν εδώ και 40 ημέρες οι λαϊκές δυνάμεις αλλά και φοιτητές.

Το σκηνικό στήθηκε από νωρίς όταν ο Ελβιν Σάντος, προεδρικός υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος, πήγε στο Πανεπιστήμιο να παραβρεθεί και να μιλήσει σε τελετή βράβευσης φοιτητών μετά από συμβουλές των Αμερικανών που προσέλαβε... Οι φοιτητές τον υποδέχτηκαν με συνθήματα και πετώντας του νερό, ενώ σύντομα μαζί με τους σωματοφύλακές του τράπηκε σε φυγή. Δεν έφυγαν απλά και ήσυχα όμως. Οι σωματοφύλακές του έβγαλαν όπλα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, ενώ επιτέθηκαν και σε φοιτητές χτυπώντας τους με την κάννη των όπλων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο. Το μεσημέρι και ενόσω ήταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και λίγο πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στην Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Πέδρο Σούλα, οι φοιτητές του UNAH μαζί με μέλη των Συνδικάτων απέκλεισαν τη λεωφόρο μπροστά από το UNAH, μία από τις νευραλγικότερες της πρωτεύουσας.

Ειδικές μονάδες καταστολής βαριά εξοπλισμένες επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και εισέβαλαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, χτυπώντας τους με ρόπαλα καταργώντας το άσυλο για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Χουλιέτα Καστεγιάνος και καθηγητές, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντρές Παβόν, επιχείρησαν να παρέμβουν αλλά δέχθηκαν καταιγισμό χτυπημάτων. Μάλιστα η πρύτανης εξακολουθούσε να δέχεται χτυπήματα ακόμη και όταν έπεσε στο έδαφος. Λίγο αργότερα κατέφτασαν από το Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές, φοιτητές και εργάτες ενώ οι συγκρούσεις κράτησαν ώρες...

Παράλληλα, μία ακόμη διαδήλωση ελάμβανε χώρα τις ίδιες ώρες μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έδωσε νομική κάλυψη στην απαγωγή και τη βίαιη μεταφορά του Σελάγια εκτός της χώρας, απαιτώντας οι πραξικοπηματίες «να φύγουν». Λίγο αργότερα διαδηλωτές από οκτώ σημεία της χώρας έφτασαν στην Τεγκουσιγκάλπα και από πολλές πόλεις του βορρά στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, άτυπη οικονομική πρωτεύουσα της Ονδούρας.

Καθώς οι ταραχές συνεχίζονται, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε πως θα σταλούν «το συντομότερο δυνατόν» υπουργοί Εξωτερικών χωρών - μελών του για να παραδώσουν τελεσίγραφο αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης στους πραξικοπηματίες, ενώ ο απεσταλμένος του Οσκαρ Αρίας, Ενρίκε Ιγκλέσιας αναμένεται να μεταβεί στην Ονδούρα για «συνομιλίες με τον Μιτσελέτι». Πάντως, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός των πραξικοπηματιών Ενρίκε Ορτίζ Κολίντρες, που παραιτήθηκε και συνήθιζε να αποκαλεί τον πρόεδρο Ομπάμα «μικρό νεγράκο», δήλωσε προς το «BBC Mundo», ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών είναι να καταθέσουν τις απόψεις πολλών πλευρών - βλέπε επιχειρηματιών - για το λόγο για τον οποίο «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτραπεί να επιστρέψει ο Μανουέλ Σελάγια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νεκρή» η συμφωνία (2009-11-10 00:00:00.0)
Καταστολή του λαού από τη χούντα Μιτσελέτι (2009-09-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η λαϊκή πάλη (2009-08-04 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της λαϊκής κινητοποίησης (2009-07-17 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο Σελάγια και διαδηλώσεις (2009-07-15 00:00:00.0)
Μόνη διέξοδος ο αγώνας του λαού (2009-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ