Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Τελεσίγραφο Σελάγια και διαδηλώσεις

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και των πραξικοπηματιών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθεί στην Κόστα Ρίκα το ερχόμενο Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Οσκαρ Αρίας, διαμεσολαβητής που έχρισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Εντούτοις, ο Πρόεδρος Σελάγια κατά τις δηλώσεις από την πρεσβεία της Ονδούρας στη Νικαράγουα πριν την αναχώρησή του για τη Γουατεμάλα δήλωσε ότι θα θεωρήσει πως οι διαπραγματεύσεις για την κρίση «απέτυχαν», εάν δε συμφωνηθεί η επιστροφή του κατά την επόμενη συνάντηση. Απηύθυνε δε «τελεσίγραφο» προς τους πραξικοπηματίες να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που ζητούν την επιστροφή του στην εξουσία, ειδάλλως, θα «λάβει άλλα μέτρα». Προφανώς ο Σελάγια αναφερόταν σε πρότερες δηλώσεις ότι «ήδη έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών εντός της Ονδούρας και η επιστροφή θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα».

Την ίδια στιγμή, οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Ονδούρα καθώς λαϊκές οργανώσεις αυξάνουν συνεχώς την πίεση προς το πραξικοπηματικό καθεστώς. Τα συνδικάτα συνεχίζουν την απεργία επ' αόριστο, ενώ 14 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανακοίνωσαν τη συνέχιση των καταλήψεων μέχρι την επιστροφή του Προέδρου Σελάγια.

Σχετικά περίεργες είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες ότι ο Σελάγια εξορίστηκε, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «θάνατοι και τραυματισμοί». «Είχαμε μιαν αποστολή να ολοκληρώσουμε και δεν θα μπορούσαμε να την διακόψουμε δεδομένου ότι πρόκειται για ιστορική ευθύνη. Δικός μας δικαστής θα είναι η Ιστορία» πρόσθεσε ο στρατηγός Βάσκες. Μόλις λίγα 24ωρα πριν ο πρώην πρεσβευτής της Αργεντινής στην Ονδούρα (2004 - 2007) Αλφρέδο Φόρτι εκτίμησε ότι ο ονδουριανός στρατός είναι «διχασμένος». Υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί, είπε ο Φόρτι στην εφημερίδα Clarin, που «πιστεύουν πως είναι καιρός να αναθεωρήσουν τη στάση τους για να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος».

Τέλος, η καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και η άμεση αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια είναι αίτημα και της Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων δήλωσε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλγερία καθ' οδόν για τη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ