Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Πακέτο προτάσεων» ετοιμάζει η Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενα «νέο πακέτο προτάσεων για ζητήματα πολιτικής, ασφάλειας και διεθνών εξελίξεων», το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βάση διαλόγου με τις χώρες της Δύσης», προανήγγειλε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι στην ιρανική ανακοίνωση έπαιξαν ρόλο ορισμένοι παράγοντες.

Καταρχάς, το έμμεσο τελεσίγραφο Ομπάμα για «αλλαγή στάσης» μετά τα τέλη Σεπτέμβρη, αν το Ιράν δεν «αλλάξει συμπεριφορά». Αν και ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε στην υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, η Μόσχα έσπευσε να διευκρινίσει ότι δε θα συμμετάσχει σε αυτές. Ενας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην ιρανική αντίδραση φαίνεται ότι είναι η «κίνηση καλής θέλησης» της Ουάσιγκτον να αφήσει ελεύθερους πέντε Ιρανούς διπλωμάτες, που κρατούσε εδώ και περίπου δύο χρόνια, με την κατηγορία της οργάνωσης αντι-αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Οι πέντε έφθασαν, ήδη, στο Ιράν.

Στο μεταξύ, εντός της χώρας, τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα. Με παρέμβασή του, από την ιστοσελίδα του, ο τέταρτος προεδρικός υποψήφιος, «συντηρητικός» και πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχσέν Ρεζάι, προειδοποιεί ότι «αν συνεχιστεί ο πολιτικός και κοινωνικός διχασμός, τότε η ισλαμική δημοκρατία απειλείται με κατάρρευση». Από την πλευρά του, ο «μεταρρυθμιστής» Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί φέρεται να προσανατολίζεται στη σύσταση ενός «μετώπου μεταρρυθμιστικών δυνάμεων», προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του.

Εκτελέσεις

Εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού, χτες, στις φυλακές του Ζαχεντάν, της πρωτεύουσας του Σιστάν - Μπαλουχιστάν (στα σύνορα με Πακιστάν - Αφγανιστάν), 14 σουνίτες που κατηγορούνταν για εμπλοκή σε σειρά επιθέσεων κατά πολιτών με αποκορύφωμα τη βομβιστική επίθεση σε τέμενος με 25 νεκρούς στα τέλη Μάη. Οι 14 χαρακτηρίστηκαν μέλη της ένοπλης οργάνωσης «Τζουντολλάχ» που πολλάκις έχει προβεί σε αποσταθεροποιητικές επιθέσεις.

  • Συναντήσεις είχαν στο περιθώριο της συνόδου των Αδεσμεύτων που διεξάγεται στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ιράν, κάτι που ερμηνεύτηκε από διπλωματικούς κύκλους ως προσπάθεια σχετικής εξομάλυνσης των σχέσεών τους μετά από αρκετούς μήνες έντονων τριβών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ