Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Εκσυγχρονισμός στο στρατό και ... μπίζνες

Συγκρούσεις και πυρπολήσεις αυτοκινήτων σε προάστια, ...ως είθισται

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός στις χτεσινές παρελάσεις που σηματοδοτούν κάτι περισσότερο από επετειακές εκδηλώσεις
Ο Γερμανός πρόεδρος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός στις χτεσινές παρελάσεις που σηματοδοτούν κάτι περισσότερο από επετειακές εκδηλώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία φέτος η γαλλική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει γερμανικά και ινδικά στρατεύματα, τιμήθηκε, χτες, η εθνική εορτή των Γάλλων, της 14ης Ιουλίου, για την κατάληψη των ανακτόρων της Βαστίλλης κατά την επανάσταση του 1789. Οι γαλλικές ηγεσίες, παραδοσιακά, αξιοποιούν την παρέλαση για να δίνουν έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες στις οποίες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρόντες στην παρέλαση ήταν ο Γερμανός Πρόεδρος Χορστ Κέλερ και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχα Σινγκ. Γερμανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν, για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, σε γαλλικό έδαφος, πέριξ του Στρασβούργο, μετά την επανένταξη της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, το Παρίσι βρίσκεται κοντά στην κατάληξη σημαντικότατων συμφωνιών πώλησης στρατιωτικού υλικού ποικίλων ειδών στην Ινδία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, στο μήνυμά του προς τις ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο προϋπολογισμός για τις «αμυντικές δαπάνες», ο οποίος αποτιμάται σε 337 δισ. ευρώ την επόμενη 12ετία. Στόχος, όπως είπε ο Σαρκοζί, είναι «να εισαχθεί η χρήση υψηλής τεχνολογίας στο στρατό αλλά και στις υπηρεσίες πληροφοριών», προκειμένου, αν χρειαστεί «να χρησιμοποιηθεί και για πολιτικούς σκοπούς»! Ο Σαρκοζί, από την ανάδειξή του, επιδιώκει να διασφαλίσει περισσότερες στρατιωτικές και στρατηγικές συνεργασίες για το γαλλικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είχε μεγάλη διείσδυση όπως είναι οι αραβικές χώρες και ο Κόλπος.

Εντονότερα τα ...«καθιερωμένα» επεισόδια

Οπως κάθε χρόνο, τη νύχτα που προηγήθηκε, δεκάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σε προάστια, κυρίως του Παρισιού, με τα περισσότερα επεισόδια να σημειώνονται στην περιοχή Montreuil στο Seine Saint Denis. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, συνολικά πυρπολήθηκαν 317 αυτοκίνητα, τα διπλάσια περίπου από πέρσι, συνελήφθησαν 240 άτομα (έναντι 121 το 2008) και τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, στο Montreuil σε ολονύχτιες συγκρούσεις κατέληξε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της «αστυνομικής βίας» που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απομάκρυνση διά της βίας νεαρών καταληψιών από κτίριο της πόλης, κατά την οποία ένας από τους καταληψίες καταγγέλλει ότι έχασε το μάτι του. Η αστυνομία ανακοίνωσε, ως συνήθως, ότι θα «ερευνήσει σε βάθος την καταγγελία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατζέντα δισεκατομμυρίων (2010-12-07 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις απελάσεις Ρομά (2010-08-21 00:00:00.0)
Περαιτέρω κλιμάκωση (2009-02-20 00:00:00.0)
Συγκρούσεις σε προάστια (2007-11-29 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κουσνέρ για «πόλεμο με το Ιράν» (2007-09-18 00:00:00.0)
Εντείνονται και διογκώνονται οι ταραχές στα προάστια (2005-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ