Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία ζούσαν καλύτερα

Ερευνα δείχνει ότι το 57% των Ανατολικογερμανών συμφωνούν ότι είχαν καλύτερη ζωή από τη σημερινή

Μια πραγματικότητα που προσπαθούν να κρύψουν χρόνια τώρα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, είναι αυτή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, σε σχέση με τον καπιταλισμό. Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στη πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), μέρος σήμερα της ενιαίας Γερμανίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, έρχεται να αποδείξει ότι ο λαός αυτής της περιοχής αναγνωρίζει ότι στη ΓΛΔ ζούσε πολύ καλύτερα απ' ό,τι σήμερα.

Στην έρευνα κοινής γνώμης του Ινστιτούτου «Εμνιντ» κατ' εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το «49% των ερωτηθέντων Ανατολικογερμανών συμφώνησαν στην εξής εκτίμηση: «Η ΓΛΔ είχε περισσότερες καλές παρά κακές πλευρές. Υπήρχαν μερικά προβλήματα, αλλά μπορούσε να ζει κανείς καλά». Και άλλο ένα 8% πιστεύει ακράδαντα ότι «Η ΓΛΔ είχε κατά πλειοψηφία καλές πλευρές. Ζούσες εκεί ευτυχέστερος και καλύτερα απ' ό,τι σήμερα στην ενωμένη Γερμανία». Δηλαδή με βάση το δείγμα, το 57% των ερωτηθέντων Ανατολικογερμανών πιστεύει ότι ζούσε καλύτερα στην εποχή του σοσιαλισμού παρά σήμερα, που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Αυτό το αποτέλεσμα έχει θορυβήσει πολλούς, που θέλουν να περάσουν την εικόνα για τη ΓΛΔ ενός «δικτατορικού καθεστώτος». Προσπαθούν να αποδώσουν την ετυμηγορία του κόσμου είτε σε «κακή ενημέρωση» (από νεότερες ηλικίες) είτε σε «προσπάθεια υπεράσπισης της πρώτης πατρίδας», όπως χαρακτηριστικά επιχειρεί, να κάνει πρόσφατο άρθρο στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» με τίτλο «Νοσταλγία για μια δικτατορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών αισθάνεται ότι ζούσε καλύτερα στον Κομμουνισμό».

Τα επιτελεία των αστών βλέπουν ότι η προπαγάνδα που χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη «δικτατορία της Ανατολικής Γερμανίας» ξεφτίζει, αφού τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα σήμερα βιώνουν τη δικτατορία του κεφαλαίου σε Δύση και Ανατολή. Οι όποιες αδυναμίες και λάθη είχαν η ΓΛΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες δεν έχουν σχέση με την αστική προπαγάνδα, αλλά με παραβιάσεις και διαστρεβλώσεις αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που τελικά συνέβαλαν μαζί με την ιμπεριαλιστική παρέμβαση στην ανατροπή της νέας κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ