Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εγρήγορση για τη μη εξάπλωση εθνοτικών ταραχών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά τα αιματηρά επεισόδια μελών της φυλής των Ουιγούρων (με τούρκικη καταγωγή) με μέλη της εθνότητας των Χαν, στην πόλη Ουρούμτζι της επαρχίας Ζινζιάνγκ, κατηγόρησε το Πεκίνο για «πρακτική γενοκτονίας» ενάντια στην τουρκόφωνη μειονότητα. Χτες ωστόσο σε τηλεφωνική επαφή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εκφράστηκε η διάθεση να μη διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Κίνας, με τον Τούρκο αξιωματούχο να σημειώνει ότι η χώρα του σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κίνας. Στην πόλη Ουρούμτζι εξακολουθούν να παραμένουν δυνάμεις ασφαλείας της Κίνας προσπαθώντας να διατηρήσουν την ηρεμία στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή από τη Βρετανία διαδίδονται πληροφορίες που θέλουν «δυνάμεις της αλ Κάιντα, στην Αλγερία να καλούν σε αντίποινα εναντίον των Κινέζων εργατών στην Αλγερία και τη βόρεια Αφρική», με αφορμή τα βίαια επεισόδια στο Ουρούμτζι. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ζητά από τις αρχές των χωρών της Αφρικής να προστατεύσουν τους Κινέζους πολίτες, σημειώνοντας ότι εάν αυτοί που καλούν σε αγώνα κατά της Κίνας, γνώριζαν την πραγματική φύση των γεγονότων, θα γνώριζαν και τις πολιτικές του Πεκίνου σχετικά με τις θρησκείες, κατανοώντας τα μέτρα που ελήφθησαν...

Στο μεταξύ η υποκίνηση των εθνοτικών διαφορών στην επαρχία Ζινζιάνγκ που οδήγησε στα βίαια επεισόδια φαίνεται να ανησυχεί και τις αρχές άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας, όπως Κιργιστάν, Καζαχστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τατζικιστάν, όπου ζουν περίπου 500.000 μέλη της φυλής των Ουιγούρων, και εκφράζουν φόβους για ντόμινο εξελίξεων, ζητώντας από τις τοπικές κοινότητες να αποφύγουν μαζικές διαδηλώσεις, σχετικά με τα επεισόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ