Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκτίναξη ελλείμματος από τα αδιέξοδα του συστήματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και μάλιστα στο πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το μήνα Ιούνιο ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ εμφάνισε έλλειμμα ρεκόρ της τάξης των 94,3 δισ. δολαρίων ωθώντας το έλλειμμα από της αρχή του έτους στο ύψος-ρεκόρ των 1,08 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Η εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στο πλαίσιο των «μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης», η μείωση εισπράξεων από φόρους λόγω της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και φυσικά τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν που στοιχίζουν δισ. δολάρια και αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που τον στηρίζουν. Χτες χαρακτηριστικά η Γκόλντεν Σαξ ανακοίνωσε εν μέσω κρίσης πολλά δισ. κέρδη στο χρηματιστήριο.

Η κατάσταση αυτή γεννά προβληματισμό στους ξένους αγοραστές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, στις πρώτες θέσεις των οποίων βρίσκεται η Κίνα, καθώς είναι δυνατόν να αναγκαστεί το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλει υψηλότερους τόκους για να καταστήσει ελκυστικές τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, όπως εκτιμούν αναλυτές, ενώ παράλληλα οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση του ελλείμματος ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού και ακόμη μεγαλύτερης πτώσης της αξίας του δολαρίου. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ξεκινά «επιθετική περιοδεία» για συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες για τη στήριξη του δολαρίου.

Μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σαουδικής Αραβίας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε ανοιχτή πρόσκληση στα αραβικά κεφάλαια να επενδύσουν στην αμερικανική οικονομία. Αναφερόμενος στην κατάρρευση των συνομιλιών για μεγάλη επένδυση της «Dubai Ports World» σε αμερικανικά λιμάνια, για λόγους ...ασφαλείας ο Γκάιτνερ διευκρίνισε ότι πλέον «έχουν ληφθεί άλλου είδους μέτρα για τους ελέγχους εθνικής ασφαλείας, τα οποία δεν παρεμποδίζουν τις οικονομικές επενδύσεις».

Ο Αμερικανός υπουργός επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με Σαουδάραβες κατόχους ομολόγων που καλύπτουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια του αμερικανικού χρέους και οι οποίοι φέρονται να είναι ιδιαίτερα νευρικοί ανησυχώντας για την αξία των επενδύσεων. Ο Γκάιτνερ πριν μεταβεί και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου αναμενόταν ν' απευθύνει τις ίδιες προσκλήσεις, θα συναντιόταν με τον Σαουδάραβα υπουργό Οικονομικών και τον βασιλιά Αμπντουλάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ