Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Μόνη διέξοδος ο αγώνας του λαού

Διαβουλεύσεις του Προέδρου της Κόστα Ρίκα ξεχωριστά με Σελάγια και Μιτσελέτι

Συνεχίστηκαν και χτες οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Ονδούρα παρά τις διαπραγματεύσεις
Συνεχίστηκαν και χτες οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Ονδούρα παρά τις διαπραγματεύσεις
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

Σε νέο επίπεδο περνούν πλέον οι κινητοποιήσεις του λαού της Ονδούρας καθώς από χτες, ενδέκατη ημέρα των κινητοποιήσεων, οι μεγάλες διαδηλώσεις επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Από χτες ξεκίνησαν οι αποκλεισμοί κεντρικών και εθνικών οδικών αρτηριών. Στόχος είναι η άσκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πίεσης προς το πραξικοπηματικό καθεστώς για την επιστροφή του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Το Λαϊκό Μέτωπο Αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα και συνδικαλιστικές οργανώσεις δε μένουν μόνο στο αίτημα αποκατάστασης του Προέδρου, αλλά απαιτούν και διεκδικούν τη διενέργεια Συντακτικής Συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος και της πολιτικής κατάστασης γενικότερα. «Το παιχνίδι παίζεται μέσα» δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Τελεσούρ» προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Σελάγια «πρέπει να αγωνιστεί ώστε να είναι μαζί με το λαό και να διοικεί από μέσα». Μάλιστα, ο Λινέρα εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τις συνομιλίες μεταξύ του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου και των πραξικοπηματιών...

Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου Σελάγια και του επικεφαλής των πραξικοπηματιών, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, αντίστοιχα με τον Πρόεδρο της χώρας, Οσκαρ Αρίας, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές, «πρόταση» που στήριξαν και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κάθε πλευρά διατήρησε τις θέσεις της (να θεωρεί εαυτόν νόμιμο συνταγματικά) ωστόσο φαίνεται ότι το «παζάρι» θα συνεχιστεί. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι μέσα στην Ονδούρα γενικεύονται οι διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών χτες προχώρησε επίσης σε ανασχηματισμό και αντικατέστησε τον «υπουργό Εξωτερικών» Ενρίκε Ορτές Κολίντρες. Αφορμή η δήλωσή του για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ: «Εχω διαπραγματευτεί με ομοφυλόφιλους, με πόρνες, με αριστερούς, με νέγρους και λευκούς. Αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν είμαι ρατσιστής. Μου αρέσει αυτός ο νεγράκος συλλέκτης ζαχαροκάλαμου που είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ». Ηταν η τρίτη φορά που ο Ορτές μέσα σε μία βδομάδα αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «νεγράκο», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του πρέσβη των ΗΠΑ Ούγκο Γιόρενς... Μετά από λίγο απομακρύνθηκε από τη θέση του αλλά τέθηκε επικεφαλής του «υπουργείου Δικαιοσύνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νεκρή» η συμφωνία (2009-11-10 00:00:00.0)
Ο λαός στο δρόμο και ...διαβουλεύσεις (2009-09-26 00:00:00.0)
Καταστολή του λαού από τη χούντα Μιτσελέτι (2009-09-25 00:00:00.0)
Μανουέλ Σελάγια (2009-08-23 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της λαϊκής κινητοποίησης (2009-07-17 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο Σελάγια και διαδηλώσεις (2009-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ