Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός στο δρόμο και ... διαβουλεύσεις

Ο πρόεδρος της Ονδούρας, που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Βραζιλίας, δίνει συνέντευξη Τύπου
Ο πρόεδρος της Ονδούρας, που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Βραζιλίας, δίνει συνέντευξη Τύπου
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ακαρπες απέβησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι πρώτες διερευνητικές επαφές του εκλεγμένου προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, με αντιπροσωπεία των τεσσάρων υποψήφιων στις προεδρικές εκλογές της 29ης Νοέμβρη που έχει προκηρύξει η ομάδα πραξικοπηματιών του Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Οπως φάνηκε, η πλευρά των στασιαστών παραμένει ανυποχώρητη στις απαιτήσεις έναντι του Σελάγια. Απ' την άλλη, ο τελευταίος κράτησε, σύμφωνα με δηλώσεις του στο τοπικό κανάλι 36, «σθεναρή στάση». Κάλεσε μάλιστα αργότερα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης «να συνεχίσουν την αντίσταση και τον αγώνα ώστε μαζί ενωμένοι λαός και πρόεδρος να πετύχουν την πτώση των πραξικοπηματιών».

Πράγματι, ώρες μετά, δυνάμεις του Ενωμένου Μετώπου πραγματοποίησαν (για 90ή και πλέον μέρα) συγκεντρώσεις υποστήριξης του εκλεγμένου προέδρου Σελάγια σε εργατικές συνοικίες της πρωτεύουσας της Ονδούρας. Στον αντίποδα αυτής της κινητοποίησης περίπου 3.000 μεγαλοδικηγόροι, εισοδηματίες και μεγαλοαστοί που στηρίζουν τη χούντα Μιτσελέτι διαδήλωσαν έξω απ' το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας (όπου έχει καταφύγει απ' τη Δευτέρα ο πρόεδρος Σελάγια). Οι φιλοχουντικοί αποδοκίμασαν με συνθήματα κυρίως τη στάση της κυβέρνησης του Βραζιλιάνου προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που χτες κατάφερε να συγκαλέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στην Ονδούρα. Το ΣΑ καταδίκασε τις «πράξεις εκφοβισμού» της χούντας Μιτσελέτι στο κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας και ζήτησε «παύση των εχθροπραξιών».

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μιτσελέτι όχι μόνον παρέτεινε και χτες την ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων γύρω απ' το κτίριο της πρεσβείας, αλλά και διέταξε τη ρίψη δακρυγόνων που σύμφωνα με παθόντες προκάλεσε δύσπνοια σε αρκετούς και σε άλλους αιμορραγία στη μύτη και στα αυτιά...

Τέλος, ο Κοσταρικανός πρόεδρος Οσκαρ Αρίας, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης στην Ονδούρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μιτσελέτι ότι παρεμποδίζει την άφιξη των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ