Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιέσεις και «τακτική» από Ομπάμα

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

«Αμεση πρόκληση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα την, σε εξέλιξη, κατασκευή από το Ιράν δεύτερου «μυστικού» σταθμού εμπλουτισμού ουρανίου. Ο Ομπάμα, περιστοιχισμένος από τον Γάλλο ομόλογό του Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπράουν, «αποκάλυψε» τη συγκεκριμένη πληροφορία, χτες, σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου της G20. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το γνώριζαν εδώ και καιρό και, όπως φαίνεται, περίμεναν, την κατάλληλη στιγμή, να αξιοποιήσουν την πληροφορία ως μέσο άσκησης πίεσης όχι μόνο προς την ιρανική ηγεσία αλλά και προς τις ηγεσίες άλλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία, προκειμένου να τις πιέσουν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης «σκληρότερων μέτρων».

Κατά τις αμερικανικές πηγές, η νέα εγκατάσταση είναι υπόγεια, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Κομ και, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τις 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης. Η πληροφορία είχε μεταφερθεί στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και σύμφωνα με διαρροές, ο Πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τους επικεφαλής της ομάδας των «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα - και Γερμανία).

Ο Ομπάμα κάλεσε το Ιράν «ν' αποδείξει άμεσα και έμπρακτα τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σε σκληρότερο τόνο, Σαρκοζί και Μπράουν μίλησαν για «κατά συρροή απογοητεύσεις και εξαπατήσεις», ζήτησαν «να τεθούν όλα στο τραπέζι», και κατέληξαν ότι «τα περιθώρια πριν την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων τελειώνουν το Δεκέμβρη».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το ότι ο Ρώσος και ο Κινέζος Πρόεδρος, όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν συμμετείχαν στην έκτακτη ενημέρωση. Το Πεκίνο αντέδρασε ζητώντας από το Ιράν περισσότερη συνεργασία, η Μέρκελ ζήτησε άμεσα «όλες τις πληροφορίες και σαφή δέσμευση» ενώ εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ εξέφραζε την «βαθιά ανησυχία της Μόσχας» και ότι «θεωρεί απαραίτητη την άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

«Αμυνα» από την Τεχεράνη

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται ότι υποχρεώθηκε σε ελιγμούς. Ενημέρωσε, γραπτώς, την ΔΕΑΕ για την κατασκευή της νέας εγκατάστασης, μόλις την περασμένη Δευτέρα, αφού, όπως διαρρέεται, επιβεβαίωσε ότι η πληροφορία είναι γνωστή εδώ και καιρό στους Δυτικούς συνομιλητές της. Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μυστική τοποθεσία». Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την άλλη, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», τηρεί επίσης «εκτονωτική» στάση υπογραμμίζοντας ότι «όλα γίνονται στο πλαίσιο της ΔΕΑΕ» και ότι «η Τεχεράνη δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τον Αμερικανό Πρόεδρο ή οποιονδήποτε άλλον για εγκαταστάσεις όπου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί πυρηνικό υλικό». Οπως και να έχει, το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επηρεάζει σημαντικά το κλίμα της επικείμενης συνάντησης των «6» με το Ιράν, την 1η Οκτώβρη.

  • Υπέρ της κατοχής πυρηνικών όπλων παρά τη σχετική απαγόρευση του Συντάγματος, τάχθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Ζοζέ Αλενκάρ σε συνέντευξή του σε ημερήσιες εφημερίδες της χώρας του, επισημαίνοντας εντούτοις ότι εκφράζει προσωπική και όχι κυβερνητική άποψη. Εκπρόσωπος του Προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ξεκαθάρισε ότι οι παραπάνω δηλώσεις «δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ