Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Η νέα ηγεσία της χώρας αμφισβητεί την ανάγκη ύπαρξής της!

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Νόβι ρεγκιόν», στις 22 Σεπτέμβρη ο εκτελών χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μιχάι Γκίμπου, σε συνέντευξή του στη μολδαβική εφημερίδα «Timpul» δήλωσε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μολδαβικό έθνος. Σύμφωνα με τα λόγια του, την έννοια αυτή την κατασκεύασε η ΕΣΣΔ για να δικαιολογήσει την κατοχή της Βεσσαραβίας.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως οι εργαζόμενοι της Μολδαβίας συμμετείχαν στις ρωσικές επαναστάσεις του 1905 - 1907, στην επανάσταση του Φλεβάρη το 1917 και στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τον Οκτώβρη του 1917. Το Γενάρη του 1918 η Σοβιετική εξουσία επικράτησε σε όλο το έδαφος της Μολδαβίας. Ακολούθησε η στρατιωτική επέμβαση της μοναρχικής Ρουμανίας και η κατάληψη των εδαφών της Βεσσαραβίας, ενώ τα εδάφη στην αριστερή πλευρά του Δνείστερου (η σημερινή Υπερδνειστερία) διατήρησαν το σοβιετικό καθεστώς και εντάχθηκαν ως Αυτόνομη Δημοκρατία στη σύνθεση της Σοβιετικής Ουκρανίας. Στις 28/6/1940 η ΕΣΣΔ επανακατέλαβε τη Βεσσαραβία και στις 2/8/1940 ιδρύθηκε η Σοβιετική Μολδαβία.

Στη συνέντευξή του ο Γκίμπου προσπαθεί να «ανακυκλώσει» την αντισοβιετική προπαγάνδα για το σοβιετο-γερμανικό «Σύμφωνο μη επίθεσης» στην ίδρυση της Σοβιετικής Μολδαβίας.

Ο Γκίμπου, που είναι φανερός οπαδός της συγχώνευσης της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, προωθεί στην πράξη την ενσωμάτωση της Μολδαβίας στη «Μεγάλη Ρουμανία» και ήδη στις 17 Σεπτέμβρη κατάργησε τη βίζα για τους πολίτες της Ρουμανίας. Ωστόσο, η πολιτική του αυτή συναντά σφοδρές αντιδράσεις από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Μολδαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ