Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G-20»
Για τη ... ρύθμιση της καπιταλιστικής αγοράς

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Η «Ομάδα των 20» ισχυρότερων ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και αναπτυσσόμενων κρατών του πλανήτη θα πρέπει να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς οικονομικής πολιτικής, δηλαδή των μηχανισμών που υποτίθεται θα ρυθμίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι ηγέτες το «G-20» (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Ρωσία, Σ. Αραβία, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση - ως σύνολο) κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ηγετών, ώστε η ομάδα να είναι «το βασικό φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία» και όχι το ως τώρα «G - 8».

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, το οποίο επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ηγέτες των 20 καταλήγουν στον περιορισμό των μπόνους προς τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη διατήρηση των προγραμμάτων κρατικής στήριξης για την ανάκαμψη της οικονομίας (προς όφελος φυσικά του κεφαλαίου). Παράλληλα, συμφωνούν να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό και παράλληλα σημειώνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Πάντως, πάνω από 4.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή, στήνοντας σε κομβικά σημεία της πόλης ατσάλινα και τσιμεντένια οδοφράγματα για να «περιφρουρήσουν» το Πίτσμπουργκ από τους διαδηλωτές.

Ηδη, το βράδυ της Πέμπτης οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 70 άτομα, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες για υπερβολική αντίδραση των αρχών καθώς χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και σειρήνες για να ...αντιμετωπιστούν οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της Συνόδου του «G - 20». Την Παρασκευή το βράδυ (πρωινές ώρες Ελλάδας) αναμένονταν και άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Πίτσμπουργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ