Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Καταστολή του λαού από τη χούντα Μιτσελέτι

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

«Μην αφήσετε μόνον του το λαό της Ονδούρας», κάλεσε χτες τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ ο ανατραπείς συνταγματικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σελάγια απ' το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα όπου παραμένει εγκλωβισμένος απ' την περασμένη Δευτέρα.

Ο Σελάγια κατήγγειλε τους πραξικοπηματίες του Ρομπέρτο Μιτσελέτι στο ΤΕΛΕΣΟΥΡ λέγοντας πως σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, σχέδιο σύλληψης και δολοφονίας του, με σκοπό να το παρουσιάσουν σαν «αυτοκτονία». Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε «χειραγώγηση» την πρόταση του Μιτσελέτι για «άμεσες συνομιλίες» υπό τον όρο διεξαγωγής νέων προεδρικών εκλογών στις 29 Νοέμβρη. Εντούτοις, ο Σελάγια ανανέωσε την πρότασή του για άμεση συνάντηση τόσο με τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών και με πολιτικές και οικονομικές ομάδες της Ονδούρας...

Το ίδιο 24ωρο, οι πραξικοπηματίες του Μιτσελέτι είπαν πως θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει πανεθνικά περιορίζοντας και εντείνοντάς την γύρω απ' την πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα. Εκεί, και χτες, δεκάδες άτομα (διπλωμάτες, στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι) παρέμεναν εγκλωβισμένα στο κτίριο έχοντας ελάχιστα εφόδια. Η δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως έπειτα από «πιέσεις» στην «κυβέρνηση» Μιτσελέτι θα αποκατασταθούν το ηλεκτρικό και η υδροδότηση στο κτίριο δεν επαληθεύτηκε άμεσα...

Εν τω μεταξύ, η καταστολή του λαού συνεχίζεται από τη χούντα και από τις συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν υπάρξει και δολοφονίες διαδηλωτών (τουλάχιστον δύο έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα).

Οι δηλώσεις υποστήριξης Λατινοαμερικανών ηγετών προς τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Ονδούρας συνεχίστηκαν και χτες. Η Ενωση Νοτιοαμερικανικών Χωρών (UNASUR) απαίτησε άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα και άνευ όρων επιστροφή του Σελάγια στα προεδρικά του καθήκοντα. Υποστήριξε τις προσπάθειες του γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα για άρση της κρίσης.

Με ψήφισμά της, η Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία και καταδικάζει την κατάφωρη παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Ονδούρας. Χαιρετίζει την αποφασιστική του αντίσταση και αντίθεση στη δικτατορία, που ανέτρεψε τον νόμιμο Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια. Επίσης, απευθύνει έκκληση στους διεθνείς φορείς να πάρουν πιο δραστήρια μέτρα, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα.

Η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) ζήτησε άρση του αποκλεισμού του στρατού στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ονδούρα καθιστώντας τη χούντα Μιτσελέτι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προέδρου Σελάγια. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ ζήτησε «ισχυρή πολυμερή στρατηγική για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ονδούρα». Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε απ' τη χούντα Μιτσελέτι να σεβαστεί τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του Σελάγια και το απαραβίαστο της βραζιλιάνικης πρεσβείας. Ταυτόχρονα, ο γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε διακοπή κάθε βοήθειας για τη διεξαγωγή των «εκλογών» της 29ης Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ