Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίσημη καταδίκη του ψηφίσματος του ΟΑΣΕ

Aλλά και αλλαγή του ονόματος του σιδηροδρομικού σταθμού «Λένιν», στο όνομα της «απομάκρυνσης από τον ολοκληρωτισμό»

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο οποίο εξισώνονται «ο ναζισμός και ο σταλινισμός». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Νεστερένκο.

Οπως δήλωσε ο ίδιος αυτό το ντοκουμέντο «διαστρεβλώνει την Ιστορία για να εξυπηρετήσει πολιτικούς στόχους». Η έγκριση αυτού του ψηφίσματος «δεν δημιουργεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και συνεργασίας» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, δήλωσε ο Νεστερένκο.

Να υπενθυμίσουμε πως προηγήθηκε η καταδικαστική ανακοίνωση του ρωσικού κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, όμως, οι δηλώσεις αυτές καθόλου δε συμβαδίζουν με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η απόφαση για τη μετονομασία του σιδηροδρομικού σταθμού «Λένιν» της Μόσχας, στον οποίο θα δοθεί στο εξής το όνομα του τσάρου Νικόλαου. Η απόφαση αυτή σχεδιάζεται να συνοδευτεί με την απομάκρυνση του αγάλματος του Λένιν, που υπάρχει στο συγκεκριμένο σταθμό, κι όλα αυτά στο όνομα της «απομάκρυνσης της Ρωσίας από τον ολοκληρωτισμό».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) για το ζήτημα. Σε δηλώσεις του ο Ι. Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε ότι οι κομμουνιστές θα αγωνιστούν για να μη γίνει αυτή η μετονομασία και να μην επιστρέψουν στη χώρα οι παραδόσεις της τσαρικής αυτοκρατορίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ