Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος αναμοχλεύει εντάσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο αίμα βύθισαν δύο καμικάζι αυτοκτονίας το Ταλ Αφάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Νινεβέχ στα σύνορα με τη Συρία, με στόχο, όπως εκτιμούσαν οι ιρακινές αρχές, την αναζωπύρωση των εθνοτικών αντιθέσεων μεταξύ Αράβων, Κούρδων και Τουρκμένων, που κατοικούν υπό εύθραυστες ισορροπίες στην πόλη. Νωρίς το πρωί, καμικάζι (πρώην κρατούμενος για εμπλοκή με ισλαμιστές εξτρεμιστές) εξερράγη στην είσοδο του σπιτιού ανακριτή της τοπικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σκοτώνοντας την τριμελή του οικογένεια. Οταν γείτονες συγκεντρώθηκαν στο σημείο, δεύτερος καμικάζι ανατινάχτηκε σκοτώνοντας άλλους 38 πολίτες και τραυματίζοντας 66.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, στόχος βομβιστικών επιθέσεων έγιναν δύο σιιτικές συνοικίες, το Σαντρ Σίτι και η Καράντα, όπου σκοτώθηκαν 13 πολίτες και τραυματίστηκαν 30. Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάχθηκαν σε κεντρικό σημείο της Μοσούλης (πρωτεύουσα της Νινεβέχ) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 16 πολίτες και να τραυματιστούν δεκάδες.

Στις ιρακινές αρχές στο μεταξύ παρέδωσε, χτες, ο αμερικανικός κατοχικός στρατός πέντε Ιρανούς που είχε συλλάβει από το Γενάρη του 2007 με την κατηγορία «σχεδιασμού και υποβοήθησης αντι-αμερικανικών επιθέσεων». Η Τεχεράνη επιμένει ότι πρόκειται για απλούς διπλωμάτες. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, μίλησε για «κίνηση καλής θέλησης», χωρίς, όμως, να αποσαφηνίσει αν οι πέντε θα παραδοθούν στο Ιράν ή θα κρατηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ