Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μανουέλ Σελάγια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οκτώ ολόκληρες εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από τη βίαιη απαγωγή και απέλαση του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος για άλλη μία φορά ανακοινώνει, έστω και διά μέσου της υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του Πατρίτσια Βάγιε, την επιστροφή του στην Ονδούρα πριν την 1η του Σεπτέμβρη...

Θα είναι η 3η φορά που θα το επιχειρήσει στο διάστημα των δύο μηνών και οι αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου πλεονάζουν. Λόγω του τρόπου κυρίως που το επιχείρησε και κυρίως γιατί, με τη στήριξη των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών εξακολουθεί να απορρίπτει ακόμη και την υπόθεση εργασίας για την επιστροφή του στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Εκτός εάν αληθεύουν οι πληροφορίες των δυτικών ΜΜΕ, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία του Σαν Χοσέ, υπό τον διαμεσολαβητή των ΗΠΑ Οσκαρ Αρίας.

Μια συμφωνία που έχει απορριφθεί από το Μέτωπο κατά του Πραξικοπήματος, που σχημάτισαν οι λαϊκές δυνάμεις και το οποίο πρωτοστατεί στον αγώνα για την ανατροπή του. Ενας αγώνας που έχει νεκρούς, χιλιάδες συλληφθέντες, καταγγελίες για βιασμούς, βασανιστήρια, εξωδικαστικές εκτελέσεις και φυσικά σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ποιος έχει φόβο; Εδώ κανείς δεν παραδίδεται», φωνάζουν στις καθημερινές διαδηλώσεις και είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος των πραξικοπηματιών. Συνεχίζουν, έχοντας κατανοήσει πλήρως ότι το πραξικόπημα στη χώρα τους ήταν η «πρώτη πράξη» της επίθεσης που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ ενάντια σε κυβερνήσεις που προωθούν διαδικασίες ριζικών αλλαγών, όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ