Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Σταθμός στην πάλη για ταξική συσπείρωση και οργάνωση

Ξεκινούν οι εξορμήσεις για την επιτυχία της πανεργατικής διαδήλωσης, στην οποία καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στις 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Συντριβανίου. Ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Από το περσινό συλλαλητήριο, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Από το περσινό συλλαλητήριο, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Σε μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Συντριβανίου, για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με προσανατολισμό και πλαίσιο δεσμευμένο στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, αντιπαλεύοντας με συνέπεια τις επιταγές της «ανταγωνιστικότητας» και της επιχειρηματικότητας που υπηρετούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το ΠΑΜΕ επιδιώκει να αναδειχθεί το συλλαλητήριο και οι προετοιμασίες για την επιτυχία του σε σημαντικό βήμα έντασης της πάλης για τη μαζικοποίηση και πολιτικοποίηση των αγώνων της εργατικής τάξης. Με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης - για την οποία κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και λοιποί υποστηρικτές του κεφαλαίου αναμένεται να διακηρύξουν από το βήμα της ΔΕΘ ότι είναι αναγκαίο να ενταθεί, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης - αλλά και για τη συγκρότηση του μετώπου που θα διεκδικήσει την ανάπτυξη που έχουν ανάγκη τα λαϊκά συμφέροντα.

Την παραμονή του συλλαλητηρίου, Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στις 2 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό του πλαίσιο για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέλουν να κρύψουν τα αντεργατικά σχέδια


Σε ανακοίνωσή της, με την οποία η Γραμματεία Θεσσαλονίκη του ΠΑΜΕ έχει ήδη ξεκινήσει εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, επισημαίνει:

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι,

Καυγάς για τα σκάνδαλα, πότε θα γίνουν οι εκλογές, προεκλογικές ψευτο - υποσχέσεις είναι το σκηνικό που στήνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπροστά και στα φετινά εγκαίνια της Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι τους έζησαν, τους πλήρωσαν, ξέρουν:

Οι κορόνες για "διαφάνεια" θέλουν να κρύψουν ότι και οι δύο, στηρίζοντας την εξουσία τους στα μονοπώλια, έχουν βουτήξει στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή μ' αυτά.

Οι υποσχέσεις τους θέλουν να ωραιοποιήσουν τα εγκλήματα τους, να κρύψουν ότι και οι δύο προετοιμάζουν τη νέα αντιλαϊκή θύελλα που σχεδιάζει το κεφάλαιο και οι οργανισμοί του (Ευρ. Ενωση, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ) το επόμενο διάστημα.

Η εκλογολογία θέλει να παραπλανήσει το λαό, να τον κάνει να επιλέξει όχι με βάση τα συμφέροντά του αλλά με βάση ποιος θα τον καταδυναστεύει καλύτερα.

Οι εργαζόμενοι για χρόνια πλήρωσαν τα μυθικά κέρδη των μονοπωλίων. Καλούνται τώρα να πληρώσουν για την κρίση που τα κέρδη αυτά δημιούργησαν. Για να μη χαθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων εκβιάζονται, να χάσουν τη δουλειά τους, να μειωθεί ο μισθός τους να μείνουν απλήρωτοι, να χάσουν και τα τελευταία εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα τους.

Τα αντεργατικά μέτρα με πρόφαση την καπιταλιστική κρίση δεν είναι προσωρινά. Ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , πολύ πριν την κρίση. Εφαρμόζονται με συνέπεια από τη ΝΔ, θα παραμείνουν και μετά το ξεπέρασμα της κρίσης για να αυξάνονται τα κέρδη.

  • Κλείσιμο επιχειρήσεων, γενίκευση μερικής - ελαστικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας (4ήμερα - 3ήμερα με μείωση μισθού, απελευθέρωση απολύσεων)
  • Πάγωμα των μισθών - συντάξεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Παραπέρα κατεδάφιση του ασφαλιστικού, κατάργηση βαρέων - ανθυγιεινών, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια, εισφορά για τους συνταξιούχους.
  • Εφαρμογή των 65 ωρών δουλειάς τη βδομάδα και της οδηγίας Μπολκεστάιν. Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας (όπως ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και αλλού).
  • Νέες επιδοτήσεις στο κεφάλαιο με λεφτά των εργαζόμενων (κρατικός προϋπολογισμός, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κ.λπ.). Νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους με νέους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ). Νέα βάρη για την υγεία αφού κόπηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων εργαζόμενων με τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης.
  • Ιδιωτικοποιήσεις (Τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή, Λιμάνια, ΕΥΑΘ κ.λπ.).
  • Παραπέρα εμπορευματοποίηση και παράδοση στους ιδιώτες της Υγείας και της Παιδείας.
  • Τη δικαστική και αστυνομική καταστολή των αγώνων, την υποδαύλιση της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, στις πόρτες των οποίων σταματά η "δημοκρατία των μονοπωλίων".

Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών στα Εμφιαλωμένα Ποτά, όλοι οι εργαζόμενοι να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στη νέα δίκη τους στις 23 Σεπτέμβρη.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση, σχεδιάζουν τη δραματική χειροτέρευση αυτής της επίθεσης.

Συνάδελφοι,

Αυτή η αντεργατική πολιτική εφαρμόζεται με τη συμφωνία της ΓΣΕΕ, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων που συμφώνησαν σε όλα αυτά. Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τους βιομήχανους για μαζικές απολύσεις, "εθελούσιες αποχωρήσεις" με το πιστόλι στον κρόταφο, προδοτικές συλλογικές συμβάσεις στα μέτρα των αναγκών των εργοδοτών και όχι των εργατών. Συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους εργοδότες (ΑΜΑΣΑ, Καζίνο, ΑΚΚΑΣ, ΛΑΝΑΡΑΣ κ.λπ.).

Τα κέρδη των λίγων έχουν την ανάγκη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να απομονωθεί αυτός ο συνδικαλισμός, γιατί είναι ζημία για τη δουλειά, το μεροκάματο, τα δικαιώματά τους.

Εργάτες και κεφάλαιο έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα

Κι όμως ... υπάρχει άλλος δρόμος.

Ο δρόμος μιας οικονομίας σχεδιασμένης όχι με βάση τα κέρδη των λίγων αλλά τις λαϊκές ανάγκες. Με σκοπό να θέσει όλο τον πλούτο στην υπηρεσία όσων τον παράγουν, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης.

Αλλά ακόμα και η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των εργαζόμενων όπως μόνιμη δουλειά, μισθός, ασφάλιση, υγεία, παιδεία, δημοκρατικά δικαιώματα, θα κριθεί από τους αγώνες, την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, αλλά και από το αν η εργατική τάξη απαντήσει ενιαία, με τη δική της πολιτική απέναντι στην κοινή, συντονισμένη πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Να αποδυναμωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και του Ευρωμονόδρομου, να φοβηθούν μπροστά στην οργάνωση και την αντεπίθεση ενός ανασυνταγμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, με συντονισμένους αγώνες, πανεργατική συσπείρωση.

Αυτός είναι ο δρόμος του ΠΑΜΕ. Με ανυποχώρητους αγώνες συσπειρώνει χιλιάδες εργάτες, εκατοντάδες ταξικά σωματεία ενάντια στο κεφάλαιο, την πολιτική του, τα πολιτικά του κόμματα και τα δεκανίκια τους στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Οι νίκες του (ανάκληση απολύσεων, ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας σπάζοντας την προδοτική σύμβαση της ΓΣΕΕ κ.λπ.), η σταθερή παρουσία του στους χώρους δουλειάς, η οργάνωση ανυποχώρητων ταξικών αγώνων, καταξιώνει το ΠΑΜΕ σαν το απάγκιο και την ελπίδα των εργαζομένων.

Την ώρα που οι εργοδότες, το κράτος, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός "λυσσάνε" να φύγει το ΠΑΜΕ από τους χώρους δουλειάς, το ΠΑΜΕ σταθερά καλεί τους εργαζόμενους να διδαχθούν από όσα έχουν ζήσει, απ' όσα φοβούνται για το μέλλον.

Αφού γνωρίζουν ήδη ότι είτε με ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ τους περιμένουν πιο μαύρες μέρες, να τους καταδικάσουν, να τους απομονώσουν, αυτούς και όσους ετοιμάζουν συνεργασίες μαζί τους (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ.), όπου τους βρουν: Στο συνδικάτο, στις μαζικές οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις εκλογές που έρχονται. Η επιβίωση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας είναι στόχος πολύ σπουδαιότερος από την επιλογή ποιος είναι πιο βαθιά βουτηγμένος στα σκάνδαλα και τις μίζες.

Εργάτες και εργάτριες, ιδιαίτερα οι νέοι, οι μετανάστες, να εγγραφούν μαζικά στα σωματεία, να στήσουν καινούργια. Να δυναμώσουν τα ταξικά συνδικάτα. Να στήσουν Επιτροπές Αγώνα. Να οργανώσουν μαζικούς - συντονισμένους αγώνες.

Να οργανώσουν το συντονισμό με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τους μικρομεσαίους αγρότες που χτυπιούνται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Να χτυπηθεί ο "δούρειος ίππος" των βιομήχανων στο εργατικό κίνημα, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Να στήσουν, να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να παλέψουν για μια Ανάπτυξη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών. Για τη δική τους εξουσία και όχι των μονοπωλίων και των υπηρετών τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 6 μ.μ., Πλατεία Συντριβανίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ