Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κλιμάκωση της λαϊκής κινητοποίησης

Το επόμενο διήμερο, σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προχωρούν και λαϊκές οργανώσεις από τα γειτονικά κράτη Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα και Γουατεμάλα

Συνεχείς οι κινητοποιήσεις του λαού
Συνεχείς οι κινητοποιήσεις του λαού
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Καταλήψεις σε Πανεπιστήμια, αποκλεισμοί κεντρικών οδών και οδικών αρτηριών, διαδηλώσεις, απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις... Ο αγώνας των λαϊκών δυνάμεων κλιμακώνεται εδώ και 18 μέρες και θα κορυφωθεί το επόμενο διήμερο, όπως δήλωσε ο Χουάν Μπαραχόνα, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου (Bloque Popular), που αποτελεί μέρος του Μετώπου Αντίστασης κατά του πραξικοπήματος που έχουν συγκροτήσει διάφορες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Θα κλιμακωθεί και θα διευρυνθεί ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων του διωγμένου Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και της κυβέρνησης ντε φάκτο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Κόστα Ρίκα και παρά το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες επέβαλαν εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες Τετάρτη, μετά τις δηλώσεις του Ραφαέλ Αλεγκρία, ηγετικού στελέχους του αγροτικού κινήματος, αλλά και του Blopue Popular, ότι θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο με στόχο την ανατροπή των πραξικοπηματιών. Ο Σελάγια «κάλεσε το λαό της Ονδούρας να ξεσηκωθεί και ο λαός ανταποκρίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεγκρία. Τα λαϊκά στρώματα με τις οργανώσεις τους βάζουν στόχο πέρα από την αποκατάσταση και επιστροφή του διωγμένου Προέδρου και μια άλλη πορεία για τη χώρα και στηρίζουν τη σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης για να αλλάξει το αντιλαϊκό Σύνταγμα.

Παράλληλα, δεκάδες λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν το διήμερο αυτό σε κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς όλων των συνοριακών περασμάτων, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αγώνα του λαού της Ονδούρας και στο πλαίσιο του συντονισμού τους για την αύξηση της πίεσης προς το καθεστώς των πραξικοπηματιών.

Βουλευτής του Κογκρέσου, ο οποίος στηρίζει τον Σελάγια και αντιτίθεται στο πραξικόπημα, κάλεσε την Ουάσιγκτον να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της ντε φάκτο κυβέρνησης, ανακαλώντας τις βίζες που έχουν τα μέλη της και οι οικογένειές τους και αναστέλλοντας προσωρινά την αποστολή εμβασμάτων από τους Ονδουριανούς μετανάστες στις ΗΠΑ προς την πατρίδα τους. Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία 14 βουλευτών του Φιλελεύθερου Κόμματος, που, κατά την επίμαχη συνεδρίαση στο Κογκρέσο, στις 28 Ιούνη, ψήφισαν κατά της «αποδοχής παραίτησης του Μανουέλ Σελάγια» και την ανακήρυξη του Ρομπέρτο Μιτσελέτι ως ντε φάκτο προέδρου, ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενημερώσουν για τις παραβιάσεις - νομικές συνταγματικές, ανθρωπίνων δικαιωμάτων - των πραξικοπηματιών και να απαιτήσουν τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ και την άμεση και άνευ όρων αποκατάσταση του Σελάγια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νεκρή» η συμφωνία (2009-11-10 00:00:00.0)
Ο λαός στο δρόμο και ...διαβουλεύσεις (2009-09-26 00:00:00.0)
Καταστολή του λαού από τη χούντα Μιτσελέτι (2009-09-25 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο Σελάγια και διαδηλώσεις (2009-07-15 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις εντός, παζάρια εκτός (2009-07-11 00:00:00.0)
Μόνη διέξοδος ο αγώνας του λαού (2009-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ