Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας

Στο πλαίσιο των μετεκλογικών αντιπαραθέσεων εντάσσουν αναλυτές την παραίτηση Αγκαζαντέχ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Παραιτήθηκε από επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, ο Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, μετά από 12 χρόνια θητείας. Η παραίτηση του Αγκαζαντέχ αιφνιδίασε, αν και πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του υποστήριζαν ότι την είχε υποβάλλει εδώ και 20 μέρες στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και είχε γίνει αποδεκτή. Παραλλήλως, παραιτήθηκε και από το αξίωμα του ενός αντιπροέδρου που κατείχε λόγω ακριβώς της θέσης του στην υπηρεσία ατομικής ενέργειας. Δεν λείπει, πάντως, και η φημολογία ότι υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Η παραίτηση Αγκαζαντέχ εκτιμάται ότι δε θα φέρει καμία αλλαγή στις επίσημες θέσεις της Τεχεράνης ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς ούτως ή άλλως ο ίδιος δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, ενώ είναι γνωστό ότι όλα τα ρεύματα του θεοκρατικού καθεστώτος συμφωνούν «στη συνέχιση ανάπτυξης του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος» και οι τελικές επιλογές λαμβάνονται αποκλειστικά από τον Αγιατολλάχ Χαμενεϊ. Εκτιμάται, όμως, ότι σχετίζεται με τις μετεκλογικές εξελίξεις στη χώρα καθώς ο Αγκαζαντέχ είναι γνωστό ότι «πολιτικά» είναι φίλα προσκείμενος στον επικεφαλής του Συμβουλίου των Ειδικών, πρώην πρόεδρο Ραφσαντζανί, και είχε εκφράσει την προτίμησή του στον κύριο υποψήφιο των «μεταρρυθμιστών» Μουσαβί, χωρίς, όμως, να σχολιάσει τα τεκταινόμενα μετά τις εκλογές.

Ο Μουσαβί, από την πλευρά του, ανακοίνωσε, διά της ιστοσελίδας του, ότι θα κάνει σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, συμμετέχοντας στην καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην οποία, μετά από δύο μήνες, θα χοροστατήσει ο Ραφσαντζανί. Στον ίδιο χώρο θα βρεθεί και ο έτερος «μεταρρυθμιστής» υποψήφιος, Μεχντί Καρουμπί. Στο Πανεπιστήμιο αναμενόταν να συρρεύσει μεγάλος αριθμός υποστηρικτών τους, αν και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν, ήδη, από χθες βράδυ αρχίσει να παίρνουν μέτρα.

  • Το Παρίσι θ' αναγνωρίσει την εκλογή Αχμαντινετζάντ στην ιρανική προεδρία, διεμήνυσε, χτες, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, πάντως, διευκρίνισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες εδραίωσης της δημοκρατίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ