Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Συνεχίζεται η λαϊκή πάλη

Σε άλλη μια διαμαρτυρία μετατράπηκε η κηδεία του δολοφονηθέντος εκπαιδευτικού
Σε άλλη μια διαμαρτυρία μετατράπηκε η κηδεία του δολοφονηθέντος εκπαιδευτικού
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δύο μεγάλες πορείες προς την Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Ονδούρας, θα πραγματοποιήσουν αύριο οι λαϊκές δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Ενάντια στο Πραξικόπημα, ενώ οι πορείες αυτές από πολλές μικρότερες πόλεις θα ολοκληρωθούν με μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στο πραξικόπημα.

Την ίδια στιγμή σε διαδηλώσεις μετατράπηκαν οι κηδείες δύο εκπαιδευτικών που δολοφονήθηκαν από τις αρχές ασφαλείας. Καταρχήν πρόκειται για τον Ρότζερ Αμπραχάμ Βαγιέχο, τον 38χρονο εκπαιδευτικό που δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Πέμπτης στο μπλόκο του Ελ Ντουράσνο και ο οποίος εξέπνευσε τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από σχεδόν 48 ώρες που ήταν σε κώμα. Παράλληλα «άγνωστοι» δολοφόνησαν ειδεχθώς το δάσκαλο Μάρτιν Φλορένσιο Ριβέρα Μπαμέντα την ώρα που επέστρεφε από την ολονυκτία στη μνήμη του δολοφονηθέντα συναδέλφου του. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των εκπαιδευτικών Β'θμιας εκπαίδευσης πρόκειται για πολιτικές δολοφονίες εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, ενώ οι αρχές συνέλαβαν έναν 15χρονο υποστηρίζοντας πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια... Ολως τυχαίως. Εξάλλου, δεκάδες οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του πραξικοπήματος καταγγείλει τη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων και τις εκτελέσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, που επέστρεψε στα σύνορα, στην πόλη Οκοτάλ κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Λας Μάνος, αναμένεται να μεταβεί στο Μεξικό, όπου τον αναμένει ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν έπειτα από τις επαφές του στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας με Αμερικανούς αξιωματούχους. Πάντως το συντριπτικό τμήμα των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν μεταβεί στο Οκοτάλ ήδη έχει επιστρέψει στην Ονδούρα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους διαδηλωτές και να ενδυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή των πραξικοπηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ