Συζητήθηκε η Ερώτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα στη Βουλή
Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης υπενθύμισε πως όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έβαζε ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ διατεινόταν ότι «όλοι οι εργαζόμενοι θα προστατευτούν», με την τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, μάλιστα, να ισχυρίζεται ότι «από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο». Ωστόσο σήμερα, 7 μήνες μετά, αυτές οι δεσμεύσεις έχουν πέσει στο κενό, καθώς τόσο οι απολυμένοι από τις εργολαβίες όσο και εκείνοι που είχαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα «είναι έξω από τη δέσμευση της κυβέρνησης για "προστασία όλων ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης" και δεν έχουν δικαίωμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ένταξης» στα ειδικά προγράμματα της ΔΥΠΑ, που προβλέπονταν και από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων για συνολική ένταξη - προστασία τους, και πότε θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα και να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από τη σημερινή προστασία.
Ο υφυπουργός Εργασίας, αφού στην πρωτολογία του επιδόθηκε σε κάτι δακρύβρεχτες δηλώσεις πως δήθεν η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί στο πλάι των εργαζομένων - αφότου τους πέταξε στον δρόμο, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ - και αφού διαφήμισε μια σειρά ενέργειες στις οποίες έχει προβεί σχετικά με αυτό το θέμα, τελικά επικαλούμενος - κλασικά - «τον νόμο» δήλωσε ότι δεν θεωρούνται «αναζητούντες εργασία» (!) οι ελεύθεροι επαγγελματίες - αγρότες και όσοι εργαζόμενοι τυπικά δεν είχαν ως εργοδότη τη ΛΑΡΚΟ αλλά είχαν εργασιακή σχέση με υπερεργολάβους, για να προσθέσει ότι αυτό «ισχύει για όλους τους πολίτες». Κατ' επέκταση, η μόνη λύση κατά τον υφυπουργό είναι, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων για την ένταξή τους στα ειδικά προγράμματα, πρώτα και κύρια οι εν λόγω απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ να διακόψουν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, για να συμπληρώσει μετά υποκριτικά ότι κάνει αυτήν τη δήλωση «με ευαισθησία»...
Ο Χρ. Κατσώτης στη δευτερολογία του τόνισε ότι η κυβέρνηση διά του Κ. Καραγκούνη κάθε άλλο παρά σαφείς απαντήσεις έδωσε κυρίως στους απολυμένους εργαζόμενους. Αναφορικά με το αν προτίθεται να φέρει τροπολογία με την οποία θα ρυθμίζονται τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με εργασιακή σχέση σε υπερεργολάβο, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς έχει νομιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις, καθώς και οι εργαζόμενοι που είχαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. «Ηταν εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και ταυτόχρονα είχαν ένα μαγαζάκι σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων», είπε χαρακτηριστικά.
Εκανε λόγο και για τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να την κρατήσουν ανοιχτή, με κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις, εξώδικα, υπομνήματα και απευθείας συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο των οποίων αφενός αναδείκνυαν τις μεγάλες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ για την αξιοποίηση σημαντικών ορυκτών νικελίου και κοβαλτίου, αφετέρου παρουσίαζαν συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των εργαζομένων «μέχρι να καταλήξει η κυβέρνηση τι θα κάνει».
Τέλος, στάθηκε στο γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση συνέταξε και εισηγήθηκε την τροπολογία που ψηφίστηκε και αναφέρει ότι οι απολυμένοι άνω των 55 ετών θα μπορούν να ενταχθούν για 7 χρόνια είτε σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, είτε σε «ειδικά προγράμματα για κατηγορίες απολυμένων και λοιπές κατηγορίες απασχολουμένων με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου». Ως εκ τούτου, τόνισε, το ΚΚΕ αναμένει από την κυβέρνηση «αν όχι σήμερα, σε δεύτερη φάση να έρθει η τροπολογία που θα λύνει ουσιαστικά το ζήτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας ακόμα και εγκυμονούσες και θύματα εργατικών «ατυχημάτων»
Με τη μανία της εργοδοσίας έρχονται αντιμέτωπα τα συνδικάτα σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους σε όλη τη χώρα, με τις κινητοποιήσεις και τις καταγγελίες τους να φέρνουν στην επιφάνεια τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και η οποία γίνεται «κανονικότητα» από τους νόμους των κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρουν συνδικάτα μόνο το τελευταίο διάστημα, με εργαζόμενους και εργαζόμενες, ακόμα και εγκυμονούσες, να βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας.
Την απόλυση εγκύου από τη «Vresnet» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και απαιτεί την ανάκλησή της.
Η διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρείας, επισημαίνει το ΣΕΤΗΠ, είχε απολύσει ξανά έγκυο εργαζόμενη. Τότε το Συνδικάτο είχε προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με φορείς της περιοχής, με την εργοδοσία να απαντά με μηνύσεις, μεταξύ άλλων σε βάρος μέλους του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και της ίδιας της απολυμένης.
Και η σημερινή απόλυση, τονίζει, είναι χτύπημα στο δικαίωμα κάθε γυναίκας εργαζόμενης να κάνει παιδιά, ενάντια στη μητρότητα. Αναδεικνύει δε ότι οι απολύσεις είναι και αυτές μορφή βίας και δεν γίνεται αποδεκτές. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, η απάντηση είναι η συλλογική οργανωμένη δράση μέσα από το Συνδικάτο, «που είναι το πραγματικό "δίχτυ ασφαλείας"» για να μπορεί η γυναίκα να βρει το θάρρος και την αντοχή να παλέψει για μια ζωή που θα της προσφέρει όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, που θα της εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της σε όλους τους τομείς της ζωής της, να στέκεται στα πόδια της, να είναι χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.
Το ΣΕΤΗΠ καλεί τα σωματεία του κλάδου και συνολικά να καταγγείλουν την απόλυση, να σταθούν στο πλευρό της συναδέλφισσας και κάθε εργαζόμενης που πέφτει θύμα της εργοδοτικής βίας.
Δυναμική κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από την εργοδοσία της εταιρίας «Kenotom» πραγματοποίησε το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης το πρωί της Τρίτης.
Καταγγέλλει ότι είναι καταχρηστική και εκδικητική απόλυση για συνδικαλιστική δράση, αφού πρόκειται για εργαζόμενη - μέλος του Συνδικάτου, που απεργούσε σταθερά και πάντα μοίραζε ανακοινώσεις του σωματείου στον χώρο εργασίας.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία εμφανίστηκε αδιάλλακτη. Το ΣΕΤΗΠ δηλώνει ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης, και με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και με άλλες κινητοποιήσεις.
«Την ώρα που η "Kenotom" επεκτείνει τη δράση της και καμαρώνει για την τεχνογνωσία και την "καινοτόμα κουλτούρα" της, την ίδια στιγμή έχει το θράσος και προχωρά σε εκδικητική απόλυση συναδέλφισσας», αναφέρει το ΣΕΤΗΠ.
Απαντώντας δε στο πρόσχημα των περικοπών που επικαλείται η εργοδοσία, σημειώνει πως είναι ένα ακόμα εργαλείο «για να ξεφορτωθεί εργαζόμενους που δεν βολεύουν τους ρυθμούς και τους δείκτες της κερδοφορίας. Πόσο μάλλον για τη συγκεκριμένη περίπτωση, που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού η συνάδελφος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε συνδικαλιστική δράση, η οποία εκφράστηκε πρόσφατα και με συμμετοχή στην ιστορική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη».
Κλείνοντας σχολιάζει ότι «αυτή είναι η σύγχρονη "εργασιακή κουλτούρα" που διαφημίζουν: Καθηλωμένοι μισθοί, εντατικοποίηση, εργασιακή ανασφάλεια και απολύσεις κατά το δοκούν. Μια καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι στον κλάδο, και την οποία δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αποδεχτούμε».
Την απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία «Sarmed», λίγο καιρό αφότου επέστρεψε στο πόστο της μετά από «ατύχημα» και τραυματισμό που υπέστη την ώρα της δουλειάς, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Η εργαζόμενη, που δουλεύει ως εργολαβική μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας σε αποθήκη, απολύθηκε με την αιτιολογία ότι δεν είναι «αποδοτική», τη στιγμή που «έχει μόνο έναν μήνα που επέστρεψε στη δουλειά από το σοβαρό ατύχημα που είχε στην αποθήκη», κατά το οποίο έσπασε το πόδι της. «Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε νούμερα ούτε αναλώσιμοι, και προπαντός δεν είναι μόνοι τους! Εχουν δίπλα τους το Σωματείο τους, που τέτοιες πρακτικές της εργοδοσίας δεν θα τις αφήσει να περάσουν», τονίζει στην ανακοίνωσή του, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης.
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
RIZOSPASTIS |
Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, διεκδίκησαν την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και κάλεσαν στην πανεργατική απεργία της επόμενης μέρας, μαζί με τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε μαχητικά και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ενώσεις του κλάδου (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΙΤΑ), που δεν πήραν καμία πρωτοβουλία για την οργάνωση της απεργίας.
Το «παρών» έδωσε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
Οι δεκάδες εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαδήλωσαν από το υπουργείο Εργασίας στα γραφεία των Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθήνας, μεταφέροντας τη διεκδίκηση για την υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αυξήσεις μισθών, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.λπ.