ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πολλές οι ανθρώπινες απώλειες

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι βασικές δυνάμεις των Τσετσένων αυτονομιστών εγκατέλειψαν στις 11 Μάρτη το Γκρόζνι, έμειναν μόνο ελεύθεροι σκοπευτές και μικρές ομάδες ντουνταγεφικών. Συνεχίζονται, ωστόσο, οι ανταλλαγές πυροβολισμών στις συνοικίες της πόλης Τσερνορέτσιε, Σταροπρομίσλοφσκ και Ζαβόντσκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ, στις 5 μέρες μαχών με τους Τσετσένους μαχητές, 79 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, 276 τραυματίστηκαν και 40 θεωρούνται αγνοούμενοι. Από την πλευρά των Τσετσένων, οι απώλειες φτάνουν τους 300 νεκρούς. Οι ντουνταγεφικοί παρουσίασαν στη ρωσική διοίκηση και τις τοπικές αρχές μια λίστα με 31 Ρώσους αιχμαλώτους και πρότειναν να ανταλλαγούν με αιχμαλώτους αυτονομιστές. Στο μεταξύ, αφέθηκαν ελεύθεροι στην περιοχή Ουρούς- Μαρτάν οι 18 Ρώσοι εργάτες, οι οποίοι είχαν απαχθεί από Τσετσένους μαχητές κατά την επίθεσή τους στο Γκρόζνι. Στο Γκρόζνι δε λειτουργούν κανονικά η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και υπάρχουν δυσκολίες στην τροφοδότηση με προϊόντα. Παρόλο που οι αγορές άνοιξαν χτες, οι κάτοικοι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους (οι περισσότεροι κρύβονται σε υπόγεια). Το πρωί από έκρηξη νάρκας σκοτώθηκαν δυο ηλικιωμένες γυναίκες και 4 Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης, ολοκληρώθηκε βασικά και η επιχείρηση στο χωριό Σεροβόντσκ. Από το πρωί άρχισε να λειτουργεί ο διάδρομος επιστροφής προσφύγων, που είχαν διαφύγει στη γειτονική Δημοκρατία της Ινγκουσετίας (14.000 άτομα). Πολλοί, όμως, απ' αυτούς δε θέλουν να επιστρέψουν στο κατεστραμμένο χωριό τους. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση κατά των Τσετσένων αυτονομιστών στο χωριό Μπαμούτ. Από διάφορες πηγές έγινε γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί εκεί 200 Τσετσένοι μαχητές, ενώ άλλοι 400 προβάλλουν ακόμα αντίσταση.

Από την άλλη μεριά, σε σχέση με την όξυνση της κατάστασης στην Τσετσενία, εντείνονται οι πιέσεις κατά του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ από διάφορες οργανώσεις που έφεραν στην ανώτατη εξουσία τον Μπορίς Γιέλτσιν. Ζητούν τώρα την παραίτηση του Γκρατσόφ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτές τις οργανώσεις και τους ηγέτες τους. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του Γκρατσόφ και του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ολέγκ Λόμποφ, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο και, σύμφωνα με τους γιατρούς, για μερικούς μήνες δε θα μπορέσει να εργαστεί κανονικά.

Στο μεταξύ, ο Γκρατσόφ συγκάλεσε χτες συνεδρίαση του Συμβουλίου του Υπουργείου Αμυνας. Οπως μας ενημέρωσε η Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου, το Συμβούλιο υιοθέτησε ειδική δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι τελευταία εντάθηκαν οι επιθέσεις κατά του υπουργείου Αμυνας και της ηγεσίας του. Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην πολιτική διαμάχη στην πορεία της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι ο στρατός πρέπει να είναι εγγυητής του κρατικού συστήματος ανεξάρτητα από τις μορφές πολιτικού αγώνα και είναι απαράδεκτες οποιεσδήποτε σπεκουλάτσιες γύρω απ' αυτόν. Δεδομένου, όμως, ότι οι "δημοκράτες" έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υποστηρίξουν τον Γιέλτσιν στις εκλογές μόνο αν απομακρύνει τον Γκρατσόφ, η αποπομπή του είναι πιθανή. Ο Γιέλτσιν έχει ως τα τώρα αποδείξει ότι στο δρόμο προς την εξουσία ή για τη διατήρησή της είναι έτοιμος να θυσιάσει τους πρώην υποστηρικτές του. Η περίπτωση με τον Γκρατσόφ είναι διαφορετική: τους συνδέει το αιματοκύλισμα των υπερασπιστών του Συντάγματος τον Οκτώβρη του 1993. Επίσης ο Γκρατσόφ γνωρίζει πολλά για τη δράση του Γιέλτσιν τον Αύγουστο του 1991 και τον Οκτώβρη του 1993, για τους μηχανισμούς των δυο αυτών πραξικοπημάτων, που δεν πρέπει να του επιτραπεί να μιλήσει.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εκλεισαν 6 λιμάνια, εξαιτίας της απεργίας

ΚΟΝΣΤΑΝΤΑ.-

Για δύο ώρες έμειναν κλειστά χτες 6 λιμάνια της Ρουμανίας, εξαιτίας της απεργίας των 15.000 λιμενεργατών και άλλων εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς που παίρνουν.

Ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου των λιμενεργατών, ο Γκεόργκι Καράιανι δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, αν οι αρχές δε συμφωνήσουν στα αιτήματα των εργαζομένων έως σήμερα το βράδυ.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στα λιμάνια ζητούν να παίρνουν μισθό: οι λιμενεργάτες 427.000 λέι (περίπου 150 δολάρια) και οι άλλοι εργαζόμενοι 285.000 λέι (100 δολάρια). Σήμερα οι λιμενεργάτες αμείβονται με 270.000 λέι (95 δολάρια) και οι άλλοι εργαζόμενοι 180.000 λέι (53 δολάρια).

Οι διαπραγματευτικές συνομιλίες μεταξύ των αρχών των λιμανιών, της κυβέρνησης και των συνδικάτων έφτασαν σε διέξοδο την περασμένη Παρασκευή, όταν οι αρχές υποστήριξαν ότι δεν έχουν τα χρήματα, ώστε να γίνουν τέτοιες αυξήσεις.

Τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία έχει ξεσπάσει ένα κύμα εργατικών κινητοποιήσεων, μια και οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται με μισθούς τέτοιους, ώστε να μπορούν να ζήσουν.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε για έκτη μέρα χτες η απεργία των εργαζομένων στους υπόγειους σιδηροδρόμους.

Περίπου 5.000 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κατέβηκαν την περασμένη Δευτέρα σε απεργία, απαιτώντας να αυξηθούν οι μισθοί τους κατά 28%, αύξηση που απαιτείται, ώστε ο μισθός τους να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την απόφαση των συνδικάτων τους να αρχίσουν δουλιά την περασμένη Τετάρτη και αψήφησαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που την Παρασκευή ζήτησε να ανασταλεί η απεργία για 75 μέρες.

Οι απεργοί υποστήριξαν ότι αν τα αιτήματά τους δεν εκπληρωθούν, τότε όλοι θα παραιτηθούν και θα ζητήσουν από τις ξένες πρεσβείες στη Βουκουρέστι να συμπληρώσουν αιτήσεις μετανάστευσης.

Ηταν... μεθυσμένοι

ΜΟΣΧΑ.-

Μεθυσμένοι Ρώσοι στρατιώτες πούλησαν ένα άρμα μάχης και ένα τεθωρακισμένο όχημα στους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ". Οι στρατιώτες που ανήκουν στην 106η Μεραρχία, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή Σάλι της ανατολικής Τσετσενίας, πήραν 6.000 δολάρια για τα βαρέα όπλα που παρέδωσαν αφού μέθυσαν μαζί με αντάρτες πιστούς στον Τ. Ντουντάγεφ.

Το πρακτορείο "Ιντερφάξ" επικαλείται αξιωματούχο της στρατιωτικής αντικατασκοπίας για την την πληροφορία και προσθέτει ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μεγάλη πολιτική δίκη

ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-

Ανοιξε χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέρμπαν, η αυλαία της μεγαλύτερης πολιτικής δίκης στη μετά απαρτχάιντ Νότια Αφρική. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας (1980 - 91) Μάγκνους Μάλαν και 19 πρώην ανώτατοι αξιωματικοί που κατηγορούνται για την ομαδική εκτέλεση 13 ατόμων (γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους) στην πόλη Κουαμακούθα πριν από εννιά χρόνια.

Ολοι οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν χτες το πρωί ενώπιον του Δικαστηρίου δηλώνοντας "αθώοι" για την κατηγορία του σχεδιασμού και εκτέλεσης ομαδικής σφαγής των 13 κατοίκων του Κουαμακούθα. Ο δημόσιος κατήγορος και γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Νατάλ, Τιμ Μακ Νάλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την υπόθεση "διαδικασία αλήθειας και δικαιοσύνης" που αναφέρεται σε μία σημαντική πλευρά εκείνης της νοτιοαφρικανικής ιστορίας "του σκοταδιού και των μυστικών"... Πάντως, κατά την έναρξη της διαδικασίας επικράτησε ένταση, καθώς περίπου 200 οπαδοί του κόμματος των Ζουλού "Ινκάθα" προσπάθησαν να μπουν στη δικαστική αίθουσα για να υποστηρίξουν πέντε μέλη της φυλής που βαρύνονται, επίσης, με την κατηγορία της συμμετοχής στις εκτελέσεις της πόλης Κουαμακούθα.

Στις 21 Γενάρη 1987, ένα "τάγμα θανάτου" είχε εισβάλει στην κατοικία του Βίκτορ Ντούλι, τοπικού υπευθύνου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, και εκτέλεσε 13 άτομα. Σύμφωνα και με το κατηγορητήριο, το "τάγμα θανάτου" αποτελούσε τμήμα δύναμης ομάδας 200 ανδρών που είχαν εκπαιδευτεί στη Ναμίμπια, όταν βρισκόταν υπό την κατοχή της Ν. Αφρικής και του κόμματος "Ινκάθα".

ΒΕΛΓΙΟ
Χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στις περικοπές στην παιδεία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, καθηγητές και γονείς διαδήλωσαν στους δρόμους των Βρυξελλών την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης να εφαρμόσει περικοπές στην παιδεία, που θα σημάνουν απολύσεις χιλιάδων καθηγητών.

Συγκεκριμένα, περίπου 25.000 άτομα πορεύτηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών την Κυριακή, ύστερα από κάλεσμα της Ενωσης των Γονέων.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε εξαιτίας των νέων προτάσεων των αρχών στο βόρειο Βέλγιο για περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία και στην απόλυση τουλάχιστον 2.000 καθηγητών.

Η Ενωση Γονέων διοργάνωσε αυτή τη συγκέντρωση ύστερα από παρόμοιες που είχαν πραγματοποιήσει, τόσο οι καθηγητές, όσο και οι μαθητές, στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας.

ΤΣΕΧΙΑ
Στην παρανομία ο κομμουνισμός;

ΠΡΑΓΑ.-

Εκκληση στην κυβέρνηση έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας,

Ζαν Ρουμλ, ώστε να απαγορευτεί το Κόμμα των Τσέχων Κομμουνιστών, γραμματέας του οποίου είναι ο Μιροσλάβ Στεπάν, ηγετικό στέλεχος της πρώηνσοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας.

Ο Στεπάν δικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση το 1990 με την κατηγορία ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας. Μετά την απελευθέρωσή του, άρχισε όλες τις διαδικασίες για την ίδρυση του Κόμματος των Τσέχων Κομμουνιστών, που ανακοινώθηκε τον Απρίλη του 1995.

Η απαγόρευση του κόμματος αιτιολογήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας με βάση συγκεκριμένο νόμο, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Τσεχοσλοβακίας το 1991, όπου αναφέρεται ότι η προπαγάνδα εξτρεμιστικών απόψεων, όπως είναι ο φασισμός και ο κομμουνισμός, είναι παράνομη.

Συγγενείς περισυλέγουν το νεκρό, που πρόκειται για πολίτη, θύμα των συγκρούσεων μεταξύ των Τσετσένων και των Ρώσων στρατιωτών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ