Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μεγάλη πολιτική δίκη

ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-

Ανοιξε χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέρμπαν, η αυλαία της μεγαλύτερης πολιτικής δίκης στη μετά απαρτχάιντ Νότια Αφρική. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας (1980 - 91) Μάγκνους Μάλαν και 19 πρώην ανώτατοι αξιωματικοί που κατηγορούνται για την ομαδική εκτέλεση 13 ατόμων (γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους) στην πόλη Κουαμακούθα πριν από εννιά χρόνια.

Ολοι οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν χτες το πρωί ενώπιον του Δικαστηρίου δηλώνοντας "αθώοι" για την κατηγορία του σχεδιασμού και εκτέλεσης ομαδικής σφαγής των 13 κατοίκων του Κουαμακούθα. Ο δημόσιος κατήγορος και γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Νατάλ, Τιμ Μακ Νάλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την υπόθεση "διαδικασία αλήθειας και δικαιοσύνης" που αναφέρεται σε μία σημαντική πλευρά εκείνης της νοτιοαφρικανικής ιστορίας "του σκοταδιού και των μυστικών"... Πάντως, κατά την έναρξη της διαδικασίας επικράτησε ένταση, καθώς περίπου 200 οπαδοί του κόμματος των Ζουλού "Ινκάθα" προσπάθησαν να μπουν στη δικαστική αίθουσα για να υποστηρίξουν πέντε μέλη της φυλής που βαρύνονται, επίσης, με την κατηγορία της συμμετοχής στις εκτελέσεις της πόλης Κουαμακούθα.

Στις 21 Γενάρη 1987, ένα "τάγμα θανάτου" είχε εισβάλει στην κατοικία του Βίκτορ Ντούλι, τοπικού υπευθύνου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, και εκτέλεσε 13 άτομα. Σύμφωνα και με το κατηγορητήριο, το "τάγμα θανάτου" αποτελούσε τμήμα δύναμης ομάδας 200 ανδρών που είχαν εκπαιδευτεί στη Ναμίμπια, όταν βρισκόταν υπό την κατοχή της Ν. Αφρικής και του κόμματος "Ινκάθα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ