Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Προειδοποιήσεις στην τουρκική κυβέρνηση

Από τη συνέντευξη του Αμπ. Οτσαλάν

"Η πλευρά που δε θέλει ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος είναι η τουρκική κυβέρνηση", δήλωσε χτες ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Π. Παναγιωτόπουλο, στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι". Ο Οτσαλάν προειδοποίησε ότι αν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχωρήσουν σε νέες επιχειρήσεις των μαχητών του ΡΚΚ, θα υπάρξουν συνέπειες:

"Για να σταματήσουμε την προσπάθεια εξόντωσής μας, είναι σαφές ότι θα στραφούμε και σε τουριστικούς στόχους. Αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας σε όλα τα ζωτικά σημεία. Προειδοποιώ όλα τα τουριστικά πρακτορεία, και τους ίδιους τους τουρίστες. Αν σταματήσει η εκεχειρία, δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό,τι συμβεί (...). Το ίδιο ισχύει και για τους ξένους επενδυτές".

Οσον αφορά στη στάση της Δύσης, ο επικεφαλής του ΡΚΚ, που κατηγορείται για "τρομοκρατία" μίλησε για "υποκρισία":

"Αν ο λαός μας δεν υφίστατο γενοκτονία, αν δεν καταπατούνταν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσα μας προσάπτουν θα ήταν σωστά. Αλλά υφιστάμεθα γενοκτονία. Το να αποσιωπούν μια γενοκτονία για στενά οικονομικά τους συμφέροντα είναι έγκλημα χειρότερο οποιασδήποτε τρομοκρατίας (...). Θεωρώ διπρόσωπη τη στάση της Δύσης. Εχουν δημιουργήσει, με τους διαρκείς εξοπλισμούς, ένα τέρας. Ας του βάλουν φραγμούς".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα αποδεχόταν αμερικανική διαμεσολάβηση για τη λύση του Κουρδικού, ο Οτσαλάν φάνηκε έτοιμος να προχωρήσει σε έναρξη συνομιλιών:

"Θα αποδεχόμαστε οποιαδήποτε διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Αν η Αμερική είναι ειλικρινής, θα πρέπει την ίδια πολιτική που ακολούθησε στο Παλαιστινιακό, το Βοσνιακό και τη Ν. Αφρική να προωθήσει και για εμάς. Πρέπει να πιέσουμε την Αμερική να είναι συνεπής προς αυτήν την κατεύθυνση".

Τέλος, μιλώντας για τον ισλαμικό κίνδυνο στην Τουρκία, ο ηγέτης του ΡΚΚ τον χαρακτήρισε "τεχνητό":

"Ο ισλαμισμός δεν είναι επικίνδυνος για το κράτος - κατευθύνεται από το ίδιο το κράτος. Ολα τα θρησκευτικά κινήματα καθοδηγούνται από τη ΜΙΤ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ