ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επεσαν οι μάσκες των «διαφωνούντων»

Στα όρια της γραφικότητας κινούνται πλέον οι «διαφωνούντες» της ΝΔ καθώς κατέρρευσαν οι μάσκες των υπερασπιστών των λαϊκών συμφερόντων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι οι καλύτεροι στυλοβάτες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η αυτογελοιοποίηση των «κατ' επάγγελμα» διαφωνούντων, που ψήφισαν πανηγυρικά χτες το φορολογικό νομοσχέδιο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις τους, δημιουργεί ένα νέο κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ καθώς εκτιμάται ότι η πρόσφατη εσωκομματική αναταραχή εκτονώνεται. Οι «διαφωνούντες» έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία και δεν αναμένεται να «ενοχλήσουν» το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, επειδή είναι πάντα «χρήσιμοι» στην κυβέρνηση, είτε για να παίζουν το ρόλο του «λαγού» είτε για να απορροφούν τη δυσαρέσκεια, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν για πάντα...

Πλήγμα για την εικόνα τους αποτέλεσε η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα φοροεπιδρομή, καθώς τουλάχιστον δύο είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν αν δε γίνουν οι τροποποιήσεις που ήθελαν. Πρώτος και καλύτερος ο Γ. Μανώλης, που χτες το πρωί είπε ότι δεν πρόκειται να δώσει την ψήφο του, αν, όπως είπε (στον «Alpha»), ο Γ. Αλογοσκούφης δε βελτιώσει τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους άνω των 30 χρόνων με «μπλοκάκι». «Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να δεχθώ συνειδητά να συμφωνήσω με μια λογική που λέει ότι αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνουμε στο δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανώλης. Αργότερα όμως και παρά την άρνηση του υπουργού Οικονομίας να αποδεχτεί τις βελτιωτικές προτάσεις του ο «γαλάζιος» «αντάρτης» ψήφισε πανηγυρικά το νομοσχέδιο.

Το ίδιο έγινε και με τον Β. Μιχαλολιάκο, ο οποίος αρχικά ζήτησε χτες να επανεξεταστεί το επίμαχο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, εκφράζοντας την «αγωνία» του για τους μικροεπαγγελματίες. Μάλιστα, τόνισε ότι θεωρεί «πολιτική λεβεντιά» την επανεξέταση του άρθρου 14. Στη συνέχεια, όμως, είπε ότι θα ψηφίσει τη ρύθμιση...

Η ηγεσία της ΝΔ πάντως δεν είχε καμία αγωνία για τη στάση των «διαφωνούντων». «Εγώ θεωρώ ότι έχω συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα», δήλωσε νωρίτερα ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, και έσπευσε να το αποδείξει. Θέτοντας ο ίδιος το ερώτημα πού φαίνεται μια κοινοβουλευτική ομάδα αν είναι συμπαγής απάντησε: «Είναι συμπαγής όταν γίνονται οι ψηφοφορίες. Από την αρχή της συνόδου έχουμε ψηφίσει εκατοντάδες νομοσχέδια και χιλιάδες άρθρα. Δεν είχαμε καμιά, μα καμιά - γράψτε το, τονίστε το αυτό, σας παρακαλώ - διαρροή σε ψηφοφορία»...

Τη στάση του συμπατριώτη του «αντάρτη» Π. Τατούλη προεξόφλησε ο Δημ. Αβραμόπουλος, δηλώνοντας ότι «αυτή η παράταξη έχει ελεύθερα, ανοιχτά, αδέσμευτα, ανεξάρτητα και "αντάρτικα" μυαλά. Προδότες, όμως, δεν έχει!».

Νέα στήριξη στον Βουλγαράκη

Πλήρη στήριξη στον Γ. Βουλγαράκη πρόσφερε εκ νέου η κυβέρνηση, «αδιαφορώντας» επιδεικτικά για τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητά του. «Δεν σχολιάζω φημολογία. Ο κ. Βουλγαράκης είναι υπουργός της σημερινής κυβέρνησης. Δεν αμφισβητώ ποτέ την ιδιότητα των υπουργών», απάντησε ο Ε. Αντώναρος σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με φήμες περί παραίτησης του υπουργού Ναυτιλίας και πρόσθεσε πως ό,τι είχε να πει η κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα το έχει πει. Ωστόσο, οι πιέσεις και οι δημόσιες υποδείξεις από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας συνεχίστηκαν και χτες.

Στήριξη στους κυβερνητικούς χειρισμούς πρόσφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι «μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση και ένα κλίμα που πράγματι σήμερα δεν είναι ευχάριστο, όμως, αυτό δε θα αφήσουμε να μας πάρει από κάτω, θα βγούμε προς τα έξω, θα εξηγήσουμε στους πολίτες, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα προχωρήσουμε...».

ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία

Ταλαιπώρησαν επί τρεις ώρες τη Βουλή οι «δήθεν αντάρτες» της ΝΔ Γ. Μανώλης και Β. Μιχαλολιάκος, με την απειλή ότι δε θα ψηφίσουν το άρθρο του φορομπηχτικού νομοσχεδίου για το αφορολόγητο όριο όσων αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, αλλά στο τέλος το ψήφισαν πρόθυμα σε ονομαστική ψηφοφορία (51 υπέρ - 49 κατά), χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική αλλαγή στο συγκεκριμένο άρθρο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν αλλεπάλληλα φραστικά επεισόδια με συνεχείς επικλήσεις προσωπικών ζητημάτων και αναφορές για το εάν είναι όντως «αντάρτες» οι δύο βουλευτές της ΝΔ, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, ο οποίος με καυστικότητα, σχολιάζοντας την κατάχρηση του όρου «αντάρτης», παρατήρησε:

«Δε θέλουμε να εμπλακούμε σε αυτή την αντιπαράθεση και θα αποφύγω τον πειρασμό να το σχολιάσω. Θα περιοριστούμε σε μια δήλωση: Το ΚΚΕ θα αντισταθεί στη νεοταξική προσπάθεια να ξαναγραφεί η Ιστορία, θα αντισταθεί στον χλευασμό του ρόλου, αλλά και θα προσπαθήσει να προστατεύσει και να αναδείξει την ιστορική προσφορά των ανταρτών».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν στο άκουσμα της συμμόρφωσης των δύο βουλευτών με την κομματική γραμμή, με τον Ε. Βενιζέλο να κάνει λόγο «για τζάμπα μάγκες της ΝΔ που αποκαλύφθηκαν», ενώ από τη ΝΔ ο Π. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για προσμονή του ΠΑΣΟΚ ότι θα υπήρχαν εκ των έσω ανατροπές στη ΝΔ, προκειμένου να ανοίξει η κερκόπορτα της προδοσίας.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε κριτική και στις θέσεις του ΣΥΝ για το θέμα και έκανε λόγο για οβιδιακές μεταμορφώσεις του εν λόγω κόμματος το οποίο τραμπαλίζεται καθημερινά μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και του κεϋνσιανισμού και εξωραΐζει την πολιτική της ΕΕ. Οπως τόνισε, με τις προτάσεις του ΣΥΝ μένει στο απυρόβλητο η κερδοφορία του κεφαλαίου και καλλιεργείται η λογική της αύξησης των φορολογικών εσόδων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας επιχειρηματικότητας. Πρακτικά, είπε, προτάσσει την κερδοφορία των δημόσιων επιχειρήσεων, η οποία προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ συστηματικά καλλιεργεί την ευρωενωσιακή λογική, όπως, για παράδειγμα, τα όσα λέει για την αντιδραστική λογική των «πράσινων φόρων» στη βάση τού «ο ρυπαίνων πληρώνει», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι και η ρύπανση θα συνεχίζεται και οι φόροι αυτοί θα μετακινηθούν στους καταναλωτές.

Μήνυση Καρατζαφέρη κατά Χατζηγάκη - Σανιδά

Μήνυση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κονταξή και κατά παντός υπευθύνου, για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, κατέθεσε χτες το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο υποστηριζόμενος λόγος ότι στέρησαν ή παρακώλυσαν τη Βουλή το συνταγματικό της δικαίωμα να αποφανθεί αυτή, ως μόνη αρμόδια, αν θα ασκηθεί ή όχι ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αριστείδη Παυλίδη σχετικά με την εμπλοκή του σε υπόθεση δωροληψίας.

Η μήνυση αφορά στη διαδικασία αρχειοθέτησης της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί σε βάρος του Παυλίδη, σχετικά με το διαγωνισμό για τα πλοία της άγονης γραμμής στο νότιο Αιγαίο. Ο Γ. Καρατζαφέρης ισχυρίζεται ότι «οι Εισαγγελείς που έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο, αξιολογώντας τα στοιχεία της υπόθεσης, αντί αμελλητί να τη διαβιβάσουν στη Βουλή διέπραξαν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας - προσβολής του πολιτεύματος. Ο κ. Σ. Χατζηγάκης, ως υπουργός Δικαιοσύνης παρέβη το καθήκον του να πράξει τα νόμιμα για την ποινική και πειθαρχική δίωξη των Εισαγγελέων που επιχείρησαν την αποστέρηση εξουσίας της Βουλής».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζητά να διαβιβαστεί η μήνυση απευθείας στη Βουλή, χωρίς να υποβληθεί για αξιολόγηση από οποιονδήποτε εισαγγελικό λειτουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ