ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Αντιλαϊκό ατού τα «πρωτογενή πλεονάσματα»

Χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής επίθεσης τα «προσωρινά στοιχεία» για το Α' τετράμηνο του έτους

Στην προδιαγεγραμμένη πορεία της απογείωσης των «πρωτογενών πλεονασμάτων» εξακολουθούν να συνθλίβονται κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, σε μια πορεία που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των μέτρων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύει σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ. Ηδη από το Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2014 καταγράφονται «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία, στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να απογειωθούν στα 4,6 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται και με τους ασήκωτους φόρους που θα επιβληθούν στα λαϊκά στρώματα μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών για το Α' τετράμηνο του 2014:

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες καρατομήθηκαν σε 13,2 δισ. ευρώ (από 14,7 δισ. ευρώ στο Α' τετράμηνο του 2013). Σε απόλυτα μεγέθη η μείωση φτάνει σε 1,5 δισ. ευρώ και ποσοστιαία στο 10,2%. Πρόκειται για κονδύλια που αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, όπως προκύπτει και από τα οριστικά στοιχεία για το Α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης), αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής πολιτικής. Το σύνολο των δαπανών (μαζί με τις πληρωμές για τόκους κ.ά) διαμορφώνεται σε περίπου 15,9 δισ. ευρώ.

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν σε 13,8 δισ. ευρώ (από 14 δισ. ευρώ πέρυσι).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 306 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ίδια ώρα, ανοιχτό είναι το ζήτημα «χαλάρωσης» της δημοσιονομικής πολιτικής, προς όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, κάτι το οποίο, υπό προϋποθέσεις, θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», ενώ ακόμα αναφέρεται ότι «όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014 αλλά και οι αποφάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του κρατικού χρέους».

Τα παραπάνω αποτελούν το πλαίσιο για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις επιχειρήσεις, ενώ την ίδια κατεύθυνση, την ανταγωνιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου, έρχεται να υπηρετήσει και η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Σημειώνεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος με το οικονομικό επιτελείο κινούνται και διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η λεγόμενη «δημοσιονομική χαλάρωση», έτσι ώστε να μη «στραγγαλιστούν» οι προοπτικές ανάκαμψης του ΑΕΠ και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Εν τω μεταξύ, ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015 προβλέπει ο «οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης» Fitch, σε έκθεσή του για το «αξιόχρεο» των κρατών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έκθεση, η «πιστοληπτική ικανότητα» της Ελλάδας θα επηρεαστεί αρνητικά σε περίπτωση πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και εκτροχιασμό του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, σημειώνουν ότι είναι αργή η τάση για αναβάθμιση, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται ανάκαμψη με χαμηλούς ρυθμούς.

ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στο επίκεντρο η εκμετάλλευση της Μεσογείου

Στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίστηκε η Ευρωμεσογειακή συνεργασία σε θέματα Ερευνας και καινοτομίας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του Ατυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που έγινε χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η συνεργασία με τρίτες χώρες της Μεσογείου βρίσκεται εδώ και χρόνια στην ατζέντα της ΕΕ, καθώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια επιδιώκουν να διεισδύσουν και να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο, όπως και οι ανταγωνιστές τους από τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αλλωστε στη γλώσσα της ΕΕ «καινοτομία» σημαίνει ακριβώς η εμπορική εκμετάλλευση, η μετατροπή των αποτελεσμάτων της Ερευνας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο προεδρεύων υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ύπαρξη μιας «μακρόχρονης και δομημένης» ευρωμεσογειακής συνεργασίας, μιας «ανανεωμένης εταιρικής σχέσης στον τομέα της Ερευνας και καινοτομίας, μιας σχέσης που θα βασίζεται στις αρχές της συνιδιοκτησίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και του κοινού οφέλους». Μεταξύ άλλων, τονίστηκε η «ανάγκη για μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των συστημάτων και των επενδύσεων στην Ερευνα και καινοτομία», που «θα φέρουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν ένα περιβάλλον που ενισχύει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος κατά τις εργασίες τόνισε τη δέσμευση της Ελληνικής Προεδρίας για την πρωτοβουλία PRIMA (Partnership in Research and Innovation on the Mediterranean Area).

Οι τομείς που ξεχωρίζουν σε αυτήν τη συνεργασία είναι το νερό, η Ενέργεια, η Υγεία, οι μεταφορές και το θαλάσσιο περιβάλλον. Στα συνοδευτικά της συνάντησης έγγραφα τονίζεται ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να ενταθεί, να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβάνοντας πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, τη βιομηχανία, επιχειρήσεις που σχετίζονται με την Ερευνα και την καινοτομία, οργανισμούς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως οικονομικά ιδρύματα και επενδυτές.

Στην απογευματινή συνεδρία του Συμβουλίου, η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μ. Δαμανάκη, παρουσίασε την Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Καινοτομία στην Γαλάζια Οικονομία: Αξιοποίηση των θαλασσών μας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Οι «θέσεις εργασίας», που επαναλαμβάνονται για να νομιμοποιήσουν τη διείσδυση στη Μεσόγειο, αποτελούν το «καρότο», αφού τα μονοπώλια προσβλέπουν κυρίως σε μία εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου που θα τους αποφέρει τεράστιο τζίρο, ενώ είναι πια γνωστοί οι όροι των περιβόητων «θέσεων εργασίας» χωρίς δικαιώματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Κομισιόν, μέχρι το 2020 θα υπάρχει ελεύθερη ανταλλαγή και πρόσβαση σε ωκεανογραφικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκαν, επίσης, οι λεγόμενες Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας (EIPs) για «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ
Νέες φοροθηλιές στο λαϊκό εισόδημα

Με τη συνεισφορά της παρεχόμενης «τεχνογνωσίας» των ΕΕ - ΔΝΤ, διαμορφώνονται οι συνταγές της λεγόμενης «φορολογικής συμμόρφωσης» (δηλαδή της φοροαφαίμαξης) των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος τους είναι να λεηλατήσουν περισσότερο το λαϊκό μόχθο, συσσωρεύοντας χρήμα για το κρατικό ταμείο και στη συνέχεια να το διοχετεύσουν στα τμήματα του κεφαλαίου.

Η πρακτική της φοροφαίμαξης, οι απειλές και εκβιασμοί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, προκύπτουν και από το διετές επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει εικόνα για το σύνολο των βασικών δαπανών των φορολογούμενων, ώστε, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, να εντοπίζει το ύψος του «φορολογητέου εισοδήματος» επί του οποίου επιβάλλονται οι φόροι και τα χαράτσια.

Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπονται και τα παρακάτω :

Ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, όπου θα «φακελώνουν» ακόμη και τις δαπάνες των νοικοκυριών που αφορούν την εξόφληση των λογαριασμών για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τραπεζικά δάνεια κ.ά. Τα όποια «ευρήματα» θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, με την εφαρμογή των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων», τα οποία προσδιορίζονται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης.

Προβλέπονται τα ακόλουθα:

Εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση και επέκταση της διαδικασίας πλήρους αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, με βάση το έτος και το είδος της οφειλής.

Διασταύρωσεις με το υπουργείο Μεταφορών για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων.

Υποβολή ενιαίας δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες.

Αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογούμενων με τη χρήση συστήματος αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Προγραμματισμός και υλοποίηση διασταυρώσεων των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων με τις δηλώσεις ακινήτων.

Δημιουργία μηχανογραφικών εφαρμογών για την ηλεκτρονική παραλαβή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών και μεταβίβασης ακινήτων, προκειμένου να είναι εφικτή η μετέπειτα επεξεργασία τους.

Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου καταγγελιών και λοιπών αναφορών των φορολογούμενων.

Μεγάλα έργα σε όφελος κατασκευαστικών ομίλων

Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Αντικείμενο ήταν η πορεία κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων. Ο Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι εργάζονται εκεί 7.000 με 7.500 εργαζόμενοι, το χρονοδιάγραμμα τηρείται και αναμένεται ολοκλήρωση εργασιών τέλος του 2015. Τη δε υλοποίηση των εργασιών έχουν αναλάβει μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτό βέβαια που αποσιωπήθηκε στη συζήτηση είναι το γεγονός ότι τα έργα παραχωρήθηκαν με λεόντειες συμβάσεις σε όφελος των μονοπωλίων, οι συνθήκες εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζουν μεσαίωνα και ο λαός πληρώνει δυσβάσταχτα διόδια...

Στο απυρόβλητο τα φέσια της πλουτοκρατίας

Φέσι στο κρατικό ταμείο, ύψους 270 εκατ. ευρώ, έβαλαν οι εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος «ENERGA» και «HELLAS POWER». Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είχαν αναλάβει, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, να εισπράττουν τα αντιλαϊκά χαράτσια που αφορούν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής Ενέργειας, δημοτικά τέλη, τα οποία ενσωματώνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η υπόθεση έχει πάρει πλέον και δικαστική τροπή αλλά, κατά τα φαινόμενα, ανεξάρτητα την όποια δικαστική έκβαση, τα ποσά αυτά θα θεωρηθούν από την εφορία ως «μη εισπράξιμα», μαζί με τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα φέσια που συσσωρεύονται από μερίδες του κεφαλαίου και άλλους επιτήδειους.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει, ότι σε επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Γ. Στουρνάρα και του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, «κατέστη σαφές ότι δεν έχει απολεσθεί κανένα ουσιαστικό ή δικονομικό δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο πρόκειται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ