Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στο επίκεντρο η εκμετάλλευση της Μεσογείου

Στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίστηκε η Ευρωμεσογειακή συνεργασία σε θέματα Ερευνας και καινοτομίας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του Ατυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που έγινε χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η συνεργασία με τρίτες χώρες της Μεσογείου βρίσκεται εδώ και χρόνια στην ατζέντα της ΕΕ, καθώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια επιδιώκουν να διεισδύσουν και να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο, όπως και οι ανταγωνιστές τους από τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αλλωστε στη γλώσσα της ΕΕ «καινοτομία» σημαίνει ακριβώς η εμπορική εκμετάλλευση, η μετατροπή των αποτελεσμάτων της Ερευνας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο προεδρεύων υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ύπαρξη μιας «μακρόχρονης και δομημένης» ευρωμεσογειακής συνεργασίας, μιας «ανανεωμένης εταιρικής σχέσης στον τομέα της Ερευνας και καινοτομίας, μιας σχέσης που θα βασίζεται στις αρχές της συνιδιοκτησίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και του κοινού οφέλους». Μεταξύ άλλων, τονίστηκε η «ανάγκη για μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των συστημάτων και των επενδύσεων στην Ερευνα και καινοτομία», που «θα φέρουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν ένα περιβάλλον που ενισχύει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος κατά τις εργασίες τόνισε τη δέσμευση της Ελληνικής Προεδρίας για την πρωτοβουλία PRIMA (Partnership in Research and Innovation on the Mediterranean Area).

Οι τομείς που ξεχωρίζουν σε αυτήν τη συνεργασία είναι το νερό, η Ενέργεια, η Υγεία, οι μεταφορές και το θαλάσσιο περιβάλλον. Στα συνοδευτικά της συνάντησης έγγραφα τονίζεται ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να ενταθεί, να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβάνοντας πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, τη βιομηχανία, επιχειρήσεις που σχετίζονται με την Ερευνα και την καινοτομία, οργανισμούς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως οικονομικά ιδρύματα και επενδυτές.

Στην απογευματινή συνεδρία του Συμβουλίου, η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μ. Δαμανάκη, παρουσίασε την Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Καινοτομία στην Γαλάζια Οικονομία: Αξιοποίηση των θαλασσών μας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Οι «θέσεις εργασίας», που επαναλαμβάνονται για να νομιμοποιήσουν τη διείσδυση στη Μεσόγειο, αποτελούν το «καρότο», αφού τα μονοπώλια προσβλέπουν κυρίως σε μία εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου που θα τους αποφέρει τεράστιο τζίρο, ενώ είναι πια γνωστοί οι όροι των περιβόητων «θέσεων εργασίας» χωρίς δικαιώματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Κομισιόν, μέχρι το 2020 θα υπάρχει ελεύθερη ανταλλαγή και πρόσβαση σε ωκεανογραφικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκαν, επίσης, οι λεγόμενες Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας (EIPs) για «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογραφή μνημονίων με δήμους, πανεπιστήμια και οργανισμούς (2021-04-14 00:00:00.0)
Ερευνα στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (2014-01-11 00:00:00.0)
Με δόλωμα τη «δημιουργικότητα» και την «καινοτομία»... (2009-11-17 00:00:00.0)
Για την αύξηση της χρηματοδότησης (2009-10-08 00:00:00.0)
«Ζωτικό χώρο» δράσης στη Μεσόγειο αναζητά το κεφάλαιο (2009-07-10 00:00:00.0)
«Ανθρωποθυσίες» για τη «μεγαλύτερη αγορά του κόσμου» (2006-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ