Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ «CISCO» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπογραφή μνημονίων με δήμους, πανεπιστήμια και οργανισμούς

Μνημόνια συνεργασίας με 9 οργανισμούς και φορείς σε όλη την Ελλάδα υπέγραψε την Τετάρτη 7 Απρίλη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων του αμερικανικού επιχειρηματικού ομίλου νέων τεχνολογιών της «Cisco» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Οπως επισήμανε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Λαμπρογεώργος, στέλεχος της «Cisco», μνημόνια συνεργασίας υπογράφτηκαν με το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το Πανεπιστήμιο Πάτρας, τους δήμους Πυλαίας - Χορτιάτη και Αλεξανδρούπολης, το Εμποροβιομηχανικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το City College, University of York Europe Campus.

Το Διεθνές Κέντρο της «Cisco» στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τη λειτουργία τον Ιούνη του 2020, με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οποία έχουν επίσης συνάψει μνημόνιο συνεργασίας. Ηδη, το Κέντρο φιλοξενεί μια νεοφυή επιχείρηση.

Στόχος των μνημονίων συνεργασίας είναι τυπικά η «από κοινού ανάπτυξη, έρευνα, διάδοση και εκπαίδευση σε τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού, η δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα της καθημερινότητας σχετικά με τη λειτουργία της κοινωνίας, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού».

Μεταξύ άλλων, τα μνημόνια προβλέπουν «την εκπόνηση ερευνών και μελετών και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και πιλοτικών τεχνολογικών εφαρμογών, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργική οικονομία και την αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τοπικών εταιρειών και των ομολόγων τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, προβλέπουν τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα που σχετίζονται με το μέλλον της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Ακόμα, ο Ν. Λαμπρογεώργος δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο ο αριθμός των μνημονίων συνεργασίας αναμένεται να διπλασιαστεί, με Περιφέρειες, υπουργεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού σχεδιάζει επίσης την επέκταση των δραστηριοτήτων του και στα Βαλκάνια, καθώς, όπως πρόσθεσε το στέλεχος της πολυεθνικής, η «Cisco» Βουλγαρίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να φέρει στη Θεσσαλονίκη πελάτες της, ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο δήμος Τιράνων, ενώ έχει επισκεφθεί το Κέντρο ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας.

Το αντίστοιχο μνημόνιο με το ΑΠΘ, που υπογράφτηκε σε μια περίοδο που τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά για τους φοιτητές ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι του ιδρύματος μαζί με τους συλλογικούς φορείς εργαζομένων και διδασκόντων δίνουν αγώνα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών, αφορά ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει «ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και πιλοτικών τεχνολογικών εφαρμογών που στοχεύουν σε νέες λύσεις στους τομείς της Ερευνας, της Καινοτομίας, των Spin-offs και των Start-ups». Την παραπέρα προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια μέσω της «ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ τοπικών εταιρειών και αντίστοιχων εταιρειών του εξωτερικού με σκοπό (...) την αύξηση των επιχειρηματικών συμφωνιών και δραστηριοτήτων. Τη διαμεσολάβηση συναντήσεων και δικτύωση μεταξύ εταιρειών, νεοφυών επιχειρήσεων και επιστημονικής κοινότητας για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας».

Η συνεργασία του Κέντρου της «Cisco» με το ΑΠΘ πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα με τη δημιουργία διεπιστημονικών κοινών ομάδων προκειμένου να συνεργαστούν υπό την καθοδήγηση της «Cisco», με τη φιλοξενία των ομάδων στις υποδομές του Κέντρου, αλλά και την παρέμβαση μέχρι και στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΑΠΘ μέσω του «Cisco Networking Academy Program».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πράσινο φως στο πανευρωπαϊκό «super μνημόνιο» - θηλιά για το λαό (2021-06-18 00:00:00.0)
Στις Βρυξέλλες προς έγκριση το «μνημόνιο 5.0» (2021-04-28 00:00:00.0)
Χέρι χέρι «επενδύσεις» και ανταγωνισμοί (2021-03-04 00:00:00.0)
Δεσμεύεται για περιβάλλον «φιλικό» στους επιχειρηματικούς ομίλους (2020-11-05 00:00:00.0)
«Ενιαιοποίηση» και «άρση εμποδίων» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια (2015-05-07 00:00:00.0)
Για την ψηφιακή ταινία (2006-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ