Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σε πλήρη ισχύ το μνημόνιο με τη Λιβύη»

Σε «μοχλό» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, με τη σφραγίδα και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, μετατρέπεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως δείχνουν και οι διήμερες επίσημες επαφές που είχε στην Τουρκία ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με ολόκληρη ...κουστωδία, αποτελούμενη από 14 υπουργούς και άλλους αξιωματούχους.

Σε μία περίοδο που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αντιμετωπίζουν τις τουρκικές αξιώσεις και προκλήσεις όλο και περισσότερο με γνώμονα την «ευρωατλαντική συνοχή», υποδεχόμενος τον Ντμπέιμπα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν διαμήνυσε όλο νόημα ότι «ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» στο σύμφωνο που από το 2019 οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, επιμένοντας ότι «αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών μας». Πρόσθεσε δε ότι «ο ευγενής αδελφός μου κ. Ντμπεϊμπά», με τον οποίο στις αρχές της βδομάδας είχε συνάντηση και ο Ελληνας πρωθυπουργός, «έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αυτό το σύμφωνο είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα της Λιβύης. Ολα τα άλλα είναι λέξεις κενές περιεχομένου».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή πέντε διμερών μνημονίων και συμφωνιών για την ενίσχυση της συνεργασίας σε Ενέργεια, Υποδομές, Μεταφορές και Υγεία. Σημειωτέον, άλλωστε, η συνάντησή τους έληξε με το πρώτο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Λιβύης - Τουρκίας. Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες αφορούν την κατασκευή σταθμού παραγωγής Ενέργειας στην Τουρκία, τριών μονάδων παραγωγής Ενέργειας στη Λιβύη, νέου διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, και την ανέγερση νέου εμπορικού κέντρου επίσης στην Τρίπολη.

Μεταξύ άλλων, ο Λίβυος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον στόχο της κυβέρνησής του να δημιουργήσει έναν «μεσογειακό διάλογο», δηλαδή ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όπου τα κράτη μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με την ιδιότητα του επικεφαλής και του χαρτοφυλακίου Αμυνας, ο Ντμπεϊμπά είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που ισχυρίστηκε ότι σκοπός της Τουρκίας είναι να συμβάλει στην εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα της Λιβύης, ώστε να διασφαλίσει σταθερότητα. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλευτική στήριξη στη Λιβύη και στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων η Αγκυρα πρόκειται να παραδώσει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, ενώ ο Ερντογάν ανέφερε ότι «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» θα ανοίξει ξανά και το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη). Υπεγράφη τέλος συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης.

Τριμερής με τη Μάλτα

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στην Αγκυρα και ο ΥΠΕΞ της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, που συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Κυπριακό, καθώς οι διεργασίες εντείνονται και ενόψει της Διάσκεψης που οργανώνει 27-29/4 ο ΟΗΕ στη Γενεύη.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου είχε και τριμερή συνάντηση με τον Μπαρτόλο και την ΥΠΕΞ της Λιβύης Νατζλά αλ Μανγκούς. Σε σχετική του ανάρτηση ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι «σε αυτό το ιστορικό σημείο καμπής, θα συνεχιστεί η στήριξή μας στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ανοικοδόμηση στη Λιβύη. Θα συνεχιστεί η συνεργασία μας, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, για να καταστούν μόνιμες η γαλήνη και η ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκαν υπό όρους οι 10 απόστρατοι που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη βδομάδα, αφότου επέκριναν την πιθανή αναθεώρηση της Σύμβασης του Μοντρέ. Μεταξύ άλλων τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Πάντως, εναντίον τους έχει ξεκινήσει έρευνα για «σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ