Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση «επανεκκίνησης» που οδηγεί τον λαό στα μόνιμα τραγικά αδιέξοδα

Τη δική του πρόταση διεξόδου για την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που οδηγεί το λαό σε νέα τεράστια αδιέξοδα δίχως τέλος, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πατώντας στο αφήγημα - απάτη των αστικών κομμάτων ότι πρόκειται για κρίση πανδημίας, έδωσε τους άξονες ενός σχεδίου που το μείγμα του περιέχει την υιοθέτηση μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης, επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και νομισματικής χαλάρωσης, προκειμένου σε αυτό να στηριχθεί η «βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας για όλους». Βέβαια, το βάρος της μνημονιακής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, ως κυβέρνηση, από μόνο του δεν μπορεί να πείσει το λαό, που έχει βιώσει αυτήν την πραγματικότητα, και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να ξεδιπλωθεί το εμπόριο ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό. Γι' αυτό, άλλωστε, το μότο του Αλ. Τσίπρα σχετικά με την κατάσταση είναι πως «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Εμείς έχουμε».

Ταυτόχρονα, η αντικειμενική αδυναμία ακόμα και αυτό το «επεκτατικό» σχήμα να δώσει απαντήσεις στα λαϊκά προβλήματα καταλήγει να είναι μία πρόταση - καρμανιόλα για το λαό, αφού αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος της άμεσης κρατικής επεκτατικής παρέμβασης για την υποβοήθηση της καπιταλιστικής αναπαραγωγής και τον εκ νέου περιορισμό της, φάση στην οποία πάλι τις συνέπειες θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τραγικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «αυτή είναι μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια αλλά ούτε και με τις παλιές συνταγές», αλλά με σχέδιο που δεν διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση. «Εμείς μπορούμε, γιατί το σχέδιό μας δεν αφορά τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Και κυρίως γιατί περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου όπως τους παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας έχουν ως εξής: α) Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε τον καιρό της πανδημίας, ώστε να μη σταθεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη, ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, αναστολή πληρωμών των χρεών προς τράπεζες για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες, άλλες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους, κ.ά. β) Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού, πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. γ) Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για όλες τις κατηγορίες οφειλετών και οφειλών.

Σωτήρας...

Με αναφορές στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν χτυπηθεί όσο ποτέ άλλοτε από την κρίση, στα εκατομμύρια των εργαζομένων που αγωνιούν, υποσχέθηκε ένα σχέδιο τολμηρών παρεμβάσεων που θα διατηρεί και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο - «δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία», που όπως ισχυρίστηκε είναι «έννοιες ταυτόσημες».

Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμφανιστεί ως σωτήρας της μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Βέβαια, το γεγονός ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση αρνήθηκε να ψηφίσει μια σειρά από αυτά τα μέτρα που εμφανίστηκε να προτείνει, όπως για παράδειγμα η διαγραφή οφειλών προς την εφορία, είναι χαρακτηριστικό του εμπαιγμού. Πέρα απ' αυτό όμως, ακόμα και σήμερα αρνείται κι αυτός πεισματικά να υιοθετήσει μια σειρά από μόνιμα μέτρα κρίσιμα για την προστασία των πιο μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, όπως η επανένταξη στο αφορολόγητο, η μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (πρότεινε κατάργηση μόνο για το διάστημα αναστολής λειτουργίας), η γενναία διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες.

Οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών αλλά και μια σειρά από «αναπτυξιακά εργαλεία», όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι μικροχρηματοδοτήσεις, είναι εργαλεία που έτσι κι αλλιώς προτείνονται από την ΕΕ και τα υιοθετούν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, πιθανώς με διαφορετικό μείγμα προτεραιοτήτων ο καθένας τους. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι και οι προτάσεις αυτές είναι οριζόντιου χαρακτήρα, δεν αφορούν μόνο τους μικρότερους - για παράδειγμα όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ - αλλά κλείνουν το μάτι και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με τζίρους εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτη κατοικία

Εδώ ο Αλ. Τσίπρας θυμήθηκε την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας, που η δική του κυβέρνηση είχε άρει και μάλιστα ποινικοποίησε την πάλη εναντίον των πλειστηριασμών, μετατρέποντάς την σε «ιδιώνυμο» αδίκημα! «Δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης (...) ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων. Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης», ανέφερε, με το βλέμμα στην ...υγεία των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κοστολόγησε την πρόταση για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα 5,7 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ