Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο - συμπαιγνία για την ψήφο των αποδήμων

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν την απαράδεκτη μεθόδευση

Eurokinissi

Με προφανή στόχο την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αρχίζει αύριο στη Βουλή, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, παρακινούμενη ουσιαστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να καταργήσει - πριν ακόμα εφαρμοστεί - τον νόμο που είχε ψηφιστεί το 2019 με μεγάλη πλειοψηφία και προέβλεπε ορισμένα βασικά κριτήρια για την ψήφο των αποδήμων.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού - Τροποποίηση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019» και περιλαμβάνει ένα μόνο άρθρο, με το οποίο καταργούνται τα κριτήρια που θέτει ο ισχύων νόμος του 2019 για την ψήφο των αποδήμων και τα βασικότερα είναι: «α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Το σκηνικό που έχει στηθεί τις δύο τελευταίες μέρες από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει ευθέως σε συμπαιγνία. Το όλο θέμα ανέκυψε αιφνιδιαστικά ύστερα από πρόσφατες δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, που μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης, αναφέροντας ως «λαγός» της κυβέρνησης πως «όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».

«Περιμένω με αγωνία και ενδιαφέρον να δω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα διαμορφωθεί», τόνισε χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, αναφερόμενος βασικά στις προηγούμενες δηλώσεις της αναπληρώτριας τομεάρχη απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη. Ο υπουργός δήλωσε πως περιμένει να δει αν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εννοεί κιόλας. Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας τα σινιάλα στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι με 200 ψήφους το νομοσχέδιο περνάει. Εβαλε εξάλλου θέμα για καθιέρωση και της λεγόμενης επιστολικής ψήφου, λέγοντας ότι εδώ «παιδευόμαστε εξαιτίας της αριστεράς».

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία που κινείται στο ίδιο πνεύμα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφού πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, στο διά ταύτα προτείνει την κατάργηση των κριτηρίων του νόμου του 2019. Αλλωστε, στη σχετική ανακοίνωση που συνόδευσε την τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να την αποδεχτεί, αφού καταργεί τους περιορισμούς. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Ελληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η ΝΔ»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και χτες, με διάφορες δηλώσεις στελεχών του περί προσπάθειας παγίδευσής του και για τορπιλισμό της συναίνεσης, να σηκώνει τους τόνους, επιδιώκοντας πίσω από αυτούς να κρύψει ότι «το παιχνίδι είναι στημένο». Χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης ...επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως αυτό που επιχειρεί με το νέο νομοσχέδιο είναι ...«νοθεία των εκλογικών καταλόγων». Ενώ σε συνέντευξή της στο «Ράδιο Thema» η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τορπιλίζει τη συναίνεση που είχε επιτευχθεί για το ζήτημα και ότι «το σύστημα που εισηγείται (σ.σ. η κυβέρνηση) δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, γιατί έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της ψήφου στο εσωτερικό»!

Υπέρ της κατάργησης των κριτηρίων έχει ταχθεί και το ΚΙΝΑΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ