Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΛΛΑΔΑ 2.0»
Πράσινο φως στο πανευρωπαϊκό «super μνημόνιο» - θηλιά για το λαό

INTIME NEWS

«

Πράσινο φως» άναψε η Κομισιόν στο ελληνικό «Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ, επί της ουσίας ένα πανευρωπαϊκό «super μνημόνιο». Ενα υπερμνημόνιο σε βάρος και του λαού της Ελλάδας, που, όπως αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το αντεργατικό έκτρωμα, θα περιλαμβάνει και νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που αφορούν το καθεστώς των επικουρικών συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους, το οποίο θα παρουσιαστεί και επισήμως σύντομα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, σε εκδήλωση - φιέστα που έστησαν χτες στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Για «σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων» μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η ντόπια αστική τάξη «ανήκει στις ωφελημένες» καθώς «δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το συνολικό ποσό, «μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις», θα αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 7ετίας. Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, πως το σχέδιο κουμπώνει ακριβώς πάνω στις ανάγκες του κεφαλαίου για εκσυγχρονισμούς, διεξόδους και κέρδη σε νέα πεδία, τόνισε το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες. Γιατί θεμελιώνεται πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών» αλλά και σε πυλώνες όπως η «πράσινη μετάβαση», ο λεγόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός και οι «ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας». Και αυτά με νωπό το αντεργατικό τερατούργημα που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή και προβλέπει 10ωρη δουλειά, νέο χτύπημα στο εισόδημα, προσπάθεια να μπουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Αλλωστε, και η εκταμίευση των κονδυλίων του Σχεδίου θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και βεβαίως προϋποθέτει όσα προβλέπει το αντεργατικό έκτρωμα.

Αντίστοιχα, η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε το ευρωενωσιακό «Πρόγραμμα για την Ανάκαμψη» «μια έκτακτη απάντηση σε μια έκτακτη κρίση» που «αναμορφώνει» την Ευρώπη «για τις επόμενες δεκαετίες». Στο μεταξύ, μη αφήνοντας περιθώρια ...παρερμηνειών για το τι ετοιμάζουν στον λαό, τόνισε ότι ναι μεν όταν το Σχέδιο εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στα τέλη Ιούνη), θα είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν τα πρώτα κεφάλαια τον Ιούλη, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε φτάσει στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Η σκληρή δουλειά ξεκινά τώρα», μέσα βέβαια από μηχανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα μνημόνια διαρκείας.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και απολιγνιτοποίηση

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες στον συνολικότερο σχεδιασμό για τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση και την περαιτέρω ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), παρουσιάστηκαν χτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Ο υπουργός έκανε λόγο περί δημιουργίας 150.000 θέσεων εργασίας, που θα φέρει η υλοποίηση του σχεδίου για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα στο 67% μέχρι το 2030.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Δ' Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, που θα συνδέσει Σαντορίνη, Μήλο, Φολέγανδρο και Σέριφο με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Φυσικά πρόκειται για νησιά με πλούσιο ενεργειακό δυναμικό ενώ για τις θαλάσσιες περιοχές τους υπάρχουν μια σειρά από σχέδια για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, παρουσίασε από την Πάρνηθα το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης» και τα έργα ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, κάνοντας λόγο περί προστασίας «των δασικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας». Το συνολικό ποσό που θα δοθεί - και περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτικών δασοπροστασίας - φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το κτήμα Τατοΐου θα απορροφήσει 24 εκατ. ευρώ... Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως προχωρά σε ενεργές πολιτικές προστασίας των δασών, έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για την υλοποίηση κάθε είδους μπίζνας εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ακόμη κι εντός εκτάσεων σε περιοχές Natura...

Για την Εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, στάθηκε στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, ως κομμάτι του τρίπτυχου της επένδυσης στον τομέα της Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τη στρατηγική για αριστεία και καινοτομία στα πανεπιστήμια.

Για μια ακόμα φορά η υπουργός ανέφερε πως η εκπαιδευτική κοινότητα έκανε βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα από τη σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, που ενισχύονται με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίστοιχες επισημάνσεις έκανε και ο πρωθυπουργός κατά την τακτική της κυβέρνησης να εμφανίζει την τηλεκπαίδευση, που επιστρατεύτηκε στο έδαφος της άρνησής της να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη διά ζώσης λειτουργία σχολείων και σχολών, ως ψηφιακό άλμα αλλά και αξιοποιώντας την ευκαιρία να προχωρήσει η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων ως απαραίτητο προσόν των μελλοντικών εργαζομένων.

Κατά τη συζήτηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε πως την επόμενη βδομάδα θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει, για πρώτη φορά στη χώρα, το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο θα επιλέγουν δάσκαλοι και καθηγητές, ένα μέτρο που κινείται στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων και μακριά από το αίτημα για σύγχρονα βιβλία, ενιαία για όλα τα σχολεία, για όλα τα παιδιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η οποία θα καθορίζεται από τις επιχειρήσεις και θα στοχεύει στην ικανοποίηση των αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ