Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Με κρατική επιδότηση ο πλωτός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη

Για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία

«Σύμφωνη» με το Κοινοτικό Δίκαιο θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παροχή κρατικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 166,7 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή του νέου νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση «το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό».

Από τη μεριά της η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, M. Βεστάγκερ, σημείωσε ότι «ο νέος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει τον εφοδιασμό και την υποδομή φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Πρόκειται με λίγα λόγια για ένα έργο που γίνεται με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΕΕ, και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά και για την ενίσχυση των πλεοναζουσών ποσοτήτων φυσικού αερίου που παράγουν οι ΗΠΑ και εξάγουν υπό τη μορφή ΥΦΑ.

Τα 166,7 εκατ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή άμεσης επιδότησης στην «Gastrade SA», την εταιρεία διαχείρισης του έργου, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής «Bulgartransgaz EAD».

Υπενθυμίζουμε ότι η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 17,6 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, θα έχει συνολική δυναμικότητα παράδοσης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων/bcm ετησίως. Τα υποθαλάσσια και χερσαία τμήματα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους 24 χλμ. και 4 χλμ. αντίστοιχα, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την πλωτή μονάδα στο ελληνικό δίκτυο στο τμήμα του Κήποι - Κομοτηνή, ενώ το έργο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αποθήκευση υδρογόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ