Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»
Ωμοί εκβιασμοί για να προχωρήσουν η εργολαβοποίηση και η ιδιωτικοποίηση

Κατέπεσαν στα δικαστήρια τα ψέματα του υπουργού Ανάπτυξης σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης

Σε ωμή εκβιαστική παρέμβαση στους εργαζόμενους και το σωματείο της «Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας», προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να αποδεχτούν την εργολαβοποίηση της επιχείρησης, προχώρησε η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης επικοινώνησε με το Σωματείο εργαζομένων της ΕΑΒ, εκβιάζοντάς τους ότι αν δεν αποδεχτούν την είσοδο εργολαβικών συνεργείων, το εργοστάσιο θα κλείσει και το σύνολο των εργαζομένων θα ψάχνει για δουλειά.

Είχε προηγηθεί εντολή των συναρμόδιων υπουργείων προς τη διοίκηση της ΕΑΒ να προχωρήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Σωματείου, ώστε με δικαστική απόφαση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τις 8 Ιούλη, ενώ χτες, το Πρωτοδικείο Θηβών απέρριψε την έκδοση προσωρινής διαταγής, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους δεν παρεμπόδισαν την είσοδο εργολαβικών εργαζομένων.

Ουσιαστικά, κατέπεσαν οι ισχυρισμοί διοίκησης και κυβέρνησης, που έφτασαν στο σημείο να διακινούν ότι οι εργαζόμενοι «προχώρησαν στο χτίσιμο της πύλης των εγκαταστάσεων για να παρεμποδίσουν την είσοδο των εργολαβικών», κάτι που βέβαια δεν ισχύει. Αντίθετα, αυτό που κάνουν οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ το τελευταίο διάστημα, είναι να συγκεντρώνονται στην πύλη των εγκαταστάσεων και να καλούν τους εργολαβικούς να μην εισέλθουν στον χώρο, βρίσκοντας ανταπόκριση.

Οι συγκεκριμένοι εργολαβικοί, 12 στο σύνολό τους, ανάμεσα στους οποίους και συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΒ, έχουν επιστρατευθεί ως «εργολαβικοί», για να συμβάλουν τάχα στην επιτάχυνση των εργασιών και τη γρηγορότερη παράδοση των παραγγελιών της αμερικάνικης «Lockheed Martin». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, όχι μόνο δεν θα προσφέρουν κάτι στη ροή των εργασιών, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται σαν «πολιορκητικός κριός» για περαιτέρω εργολαβοποίηση, που αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης.

ΔΕΣ ΕΑΒ: Αγώνας για μόνιμο προσωπικό η απάντηση στην κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση ΕΑΒ» καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να σύρει στα δικαστήρια το Σωματείο και την απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, που λειτουργεί «ως εκπρόσωπος της "Lockheed" και της εργολαβικής εταιρείας».

Τονίζει, παράλληλα, ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η κίνηση αυτή συνέπεσε με την ψήφιση του νομοσχεδίου - έκτρωμα στη Βουλή και επισημαίνει τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για την απαξίωση της ΕΑΒ, την απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, τη μείωση του προσωπικού της εταιρείας από τις 3.000 στους 1.000 εργαζόμενους, τις περικοπές στις αποδοχές τους κατά 50% και τη θεσμοθέτηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε μία εταιρεία που το αντικείμενο εργασίας απαιτεί κατεξοχήν υψηλή εξειδίκευση.

«Σκοπός τους δεν είναι η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας, αλλά το τάισμα του πελάτη της "lockheed" και των κάθε λογής εργολάβων, με τα εκατομμύρια των φορολογουμένων. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι με 12 εργολαβικούς η παραγωγή των "F-16" θα εκτιναχθεί;», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΕΣ ΕΑΒ.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι εργολαβικές εταιρείες που κατά καιρούς έχουν εμπλακεί στο έργο της ΕΑΒ, απέκτησαν τεχνογνωσία σε βάρος της και παράλληλα, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, πήραν ως προίκα κρατικές επιχειρήσεις, όπως τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου (ΟΝΕΧ). Γι' αυτό βάζει το ερώτημα αν ο τωρινός εργολάβος σκοπεύει να ξεκινήσει δικές του δουλειές στον τομέα των αεροσκαφών, με την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει από την ΕΑΒ.

Τονίζει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους εργολαβικούς, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι δουλεύουν επί σειρά ετών σε διάφορα αντικείμενα μέσω εργολάβων, όπως και οι αορίστου χρόνου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους συμβασιούχους της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για στελέχωση της ΕΑΒ με προσωπικό πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, χωρίς εργολαβικούς και συμβασιούχους, για κατάργηση του Ν. 4484/2017, υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις, καθώς και για να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση του 8ωρου και την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα από το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ (2020-05-26 00:00:00.0)
Απάντηση στη γνωστή μέθοδο συκοφάντησης των εργαζομένων (2020-05-26 00:00:00.0)
Βγαίνουμε πιο δυνατοί από την απεργιακή μάχη, παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα (2019-06-04 00:00:00.0)
Απλήρωτοι από τον Γενάρη εργολαβικοί εργαζόμενοι (2019-04-26 00:00:00.0)
Υψηλή τεχνογνωσία και συνειδητή υποβάθμιση (2010-11-28 00:00:00.0)
Ξεψύχησε και δεύτερος εργάτης στο Θριάσιο (2008-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ