Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ
Ξεψύχησε και δεύτερος εργάτης στο Θριάσιο

Στους 41 οι επίσημα καταγεγραμμένοι εργάτες που σκοτώθηκαν από τις αρχές του 2008 σε όλη τη χώρα. Αμεση απάντηση του ΠΑΜΕ στο χτεσινό φονικό

Από τη χτεσινή πικετοφορία του ΠΑΜΕ στην Ελευσίνα
Από τη χτεσινή πικετοφορία του ΠΑΜΕ στην Ελευσίνα
Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από το θάνατο ενός 24χρονου παλικαριού το πρωί της Δευτέρας στα λατομεία του ΧΑΛΥΨ, στη Μάνδρα Αττικής και ένας ακόμα εργαζόμενος έπεσε νεκρός στο Θριάσιο. Στο τσιμεντάδικο του ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα, ο 42χρονος Μουσταφά Λαδέρ, αλβανικής καταγωγής και πατέρας δύο παιδιών, συνθλίφθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι ανάμεσα σε φορτηγό και κλαρκ, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Τρίτης να ξεψυχήσει στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Πρόκειται για τον ίδιο χώρο όπου το Μάη του 2006 δύο εργάτες σε εργολαβική εταιρεία σκοτώθηκαν, όταν έσπασαν τα συρματόσχοινα στην μπούμα γερανού τον οποίο συναρμολογούσαν.

Ο 42χρονος εργαζόμενος χειριστής κλαρκ στον εργολάβο Φύλη, κινούνταν τη Δευτέρα με τα πόδια μέσα στο χώρο φόρτωσης κονιαμάτων, κατευθυνόμενος προς το όχημά του. Την ώρα που είχε φτάσει στο κλαρκ, ένα από τα φορτηγά άλλου εργολάβου (Γαβαθάς) έκανε όπισθεν, χωρίς να έχει δει τον εργαζόμενο.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το φορτηγό ούτε βομβητή ειδοποίησης είχε, ούτε είχε ανάψει τα αλάρμ! Αποτέλεσμα ήταν να συνθλίψει τον 42χρονο πάνω στο κλαρκ. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Τζάνειο με σπασμένη λεκάνη και ρήξεις σε σπλήνα, νεφρό, συκώτι. Εγχειρήθηκε και τελικά έχασε τη μάχη με το θάνατο χθες το ξημερώματα. Μετά την είδηση του θανάτου, το Σωματείο των εργαζομένων στο ΤΙΤΑΝ κήρυξε από χτες 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες.

Πικετοφορία του ΠΑΜΕ

Το εξοργιστικό είναι ότι και ο δεύτερος νεκρός εργάτης απασχολούνταν σε εργολαβική εταιρεία και χτυπήθηκε από φορτηγό άλλου εργολάβου. Αναδεικνύονται έτσι για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα της πολιτικής των εργολαβοποιήσεων που αποτελούν καθεστώς, ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις και συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση της κερδοφορίας τους. Οι εργολάβοι αλωνίζουν παντού και η εντατικοποίηση για να ολοκληρώσουν τις δουλειές γρήγορα δημιουργεί παγίδες θανάτου, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κάθε μέτρου προστασίας.

Αμεση ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στο νέο έγκλημα. Η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ διοργάνωσε χτες το απόγευμα πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι από την αρχή του χρόνου έξι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή. Καταλογίζει τις πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τονίζει: «Πρέπει να απαντήσουμε στα εγκλήματα της εργοδοσίας με ένταση της οργάνωσης και του αγώνα. Να δυναμώσετε την ταξική φωνή και το ΠΑΜΕ, να οργανωθείτε στα σωματεία σας, να πάρετε την υπεράσπιση της ζωής σας στα δικά σας χέρια. Να φωνάξουμε με μια φωνή όχι στα εγκλήματα της εργοδοσίας σε βάρος των εργατών».

Σακατεύτηκαν άλλοι δύο

Δύο ακόμα περιστατικά έρχονται να αναδείξουν το καθημερινό έγκλημα που συντελείται στους τόπους δουλειάς:

  • Μόλις προχτές, ένας 28χρονος εργαζόμενος σε μηχανουργείο δίπλα από τον προαστιακό σιδηρόδρομο στην Κόρινθο, τραυματίστηκε σοβαρά όταν φορτηγό αυτοκίνητο που βρισκόταν σε ανυψωτικό μηχάνημα τον «πλάκωσε», με αποτέλεσμα να υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο εργαζόμενος βρισκόταν κάτω απ' το φορτηγό που ήταν φορτωμένο με σίδερα, όταν το ανυψωτικό μηχάνημα χαλάρωσε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί το κεφάλι του στο έδαφος. Τον εργαζόμενο απεγκλώβισε ο ιδιοκτήτης του μηχανουργείου. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο που τον μετέφερε αρχικά στο νοσοκομείο της Κορίνθου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο ΚΑΤ στην Αθήνα.
  • Ενας ακόμα εργαζόμενος «κεραυνοβολήθηκε» από το ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που ασχολούνταν με εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης σε εργοτάξιο στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον Μολαϊπελίν Σεστίν, 36 χρόνων, πατέρα τριών παιδιών. Ο εργαζόμενος βρίσκεται στη μονάδα Στεφανιαίας του Νοσοκομείου Παπανικολάου και θα μεταφερθεί στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (2024-02-27 00:00:00.0)
Νέος τραυματισμός ναυτεργάτη (2012-07-24 00:00:00.0)
Νεκρός δύτης στα ΕΛΠΕ (2010-06-01 00:00:00.0)
Διπλό έγκλημα σε Γιάννενα και Οινόφυτα (2008-06-24 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης στην Κομοτηνή (2007-09-01 00:00:00.0)
Κι άλλος νεκρός εργάτης (2005-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ