Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Παρέμβαση χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» | Νέα εγκλήματα σε χώρους δουλειάς

Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη απεργία, αύριο, Τετάρτη 28 Φλεβάρη, μπαίνουν τα συνδικάτα σε Στερεά και Εύβοια, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τη δράση για να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς και να «πλημμυρίσουν» από απεργούς εργαζόμενους οι πλατείες των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Στη Χαλκίδα, χτες το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας τα εργοδοτικά εγκλήματα, με έναν νεκρό και 5 τραυματίες εργαζόμενους τις τελευταίες μέρες στην Εύβοια, και απαιτώντας στελέχωση της υπηρεσίας και αύξηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

Τραυματισμός εργαζόμενου στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στη Βοιωτία

Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου, αυτήν τη φορά στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του Ομίλου Μυτιληναίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, καλώντας τους εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και ολόκληρης της περιοχής να δώσουν τη δική τους απάντηση με μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, ο εργαζόμενος, που ανήκει στο εργολαβικό προσωπικό του εργοστασίου, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, χτυπήθηκε στο πόδι από κλαρκ. Αρχικά διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου διαπιστώθηκε συντριπτικό κάταγμα στον αστράγαλο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, προκειμένου να χειρουργηθεί. «Το παραπάνω περιστατικό, όπως και συνολικά τα εργατικά "ατυχήματα" δεν οφείλονται στην "κακιά στιγμή", είναι αποτέλεσμα συνθηκών εντατικοποίησης της εργασίας και των ελλιπών μέτρων προστασίας που επικρατούν στην πλειοψηφία των χώρων δουλειάς. Στο συγκεκριμένο δε "ατύχημα" πρέπει να επισημανθεί ότι έγινε στον χώρο του λιμανιού που η κινητικότητα, φορτηγών, κλαρκ, γερανών και ανθρώπων έχει αυξηθεί σε επίπεδα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία ύπαρξης του εργοστασίου», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και προσθέτει: «Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στην Πέρδικα

Παράλληλα, τον σοβαρό τραυματισμό εργάτη σε έργα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Φιλιατών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Οπως σημειώνει, το πρωί της Παρασκευής 23 Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια έργων εργολάβου που εκτελούσαν ο δήμος Ηγουμενίτσας και η ΔΕΥΑ στην Πέρδικα, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μηχάνημα έργου (bobcat) πάτησε τον εργαζόμενο και του προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην κνήμη του αριστερού ποδιού. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών όπου και νοσηλεύεται».

Το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσπρωτίας μόλις πληροφορήθηκαν το συμβάν, το κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στη δημοτική αρχή γιατί τα έργα γίνονται με ευθύνη της ενώ συστηματικά δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα υγείας και προστασίας των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ