Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απεργούμε για το μεροκάματο, το ένσημο, την ασφάλεια στην εργασία

Την απεργιακή απόφαση επικύρωσε και η Γενική Συνέλευση το πρωί της Κυριακής

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για το μεροκάματο, για το ένσημο, για την υγεία και την ασφάλεια, για τη ζωή μας: Την απεργιακή αυτή απόφαση επικύρωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στη Γενική του Συνέλευση το πρωί της Κυριακής. Κρατώντας το νήμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που έχουν οργανωθεί στον κλάδο, τις δύο κλαδικές απεργίες στις 8 Νοέμβρη και στις 31 Γενάρη, τις διεκδικητικές δράσεις στα εργοτάξια, το Συνδικάτο βάζει στόχο να «παγώσουν» αύριο μεγάλα και μικρά εργοτάξια, και εκατοντάδες απεργοί να διαδηλώσουν με το μπλοκ του, ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους.

Τα κοινά προβλήματα και αιτήματα που ενώνουν τους εργαζόμενους στις Κατασκευές με τους άλλους κλάδους, με κομβικό το ζήτημα της ακρίβειας, ανέδειξε ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου. Δίπλα στον αγώνα για αυξήσεις στα μεροκάματα, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, ξεχώρισε και το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2023) 23 οικοδόμοι έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά.

Τόσο η εισηγητική ομιλία, όσο και οι ομιλίες των εργαζομένων που ακολούθησαν, έθεσαν στο προσκήνιο τις εστίες αντίστασης που έχουν δημιουργηθεί σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς. Αιτήματα για αυξήσεις και υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, για τήρηση των μέτρων ασφάλειας και του ωραρίου, βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο της συζήτησης αλλά και της δράσης.

Από τις περιοδείες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στη Δυτική Ελλάδα
Από τις περιοδείες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στη Δυτική Ελλάδα
Ετσι, οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό, σε εργοτάξια της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και του ΑΚΤΩΡΑ έχουν θέσει επί τάπητος το αίτημα για αυξήσεις. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, για την παραβίαση του 5ήμερου, την κατάχρηση υπερωριών, το κλέψιμο του ενσήμου. Κι ενώ η εργοδοσία εμφανίζεται αδιάλλακτη και αρνείται να δώσει αυξήσεις, οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω.

«Θα αποδείξουμε ότι είμαστε κι εμείς σκληρά καρύδια», είπε χαρακτηριστικά οικοδόμος από το εργοτάξιο κατασκευής του μετρό, μιλώντας για την απόφαση της πρόσφατης συνέλευσης να σταματήσουν να δουλεύουν υπερωρίες και Σάββατα για να δυναμώσουν την πίεσή τους στην εργοδοσία.

Οσον αφορά το μέτωπο των μέτρων για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, στη συνέλευση σχολιάστηκαν η πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας, Β. Σπανάκη, στο εργοτάξιο του πύργου στο Ελληνικό και τα ...εύσημα που έδωσε στην εταιρεία. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, η ίδια εταιρεία που παρουσιάστηκε ως υπόδειγμα για την τήρηση των μέτρων απασχολεί οικοδόμους μέσω εργολαβικής επιχείρησης ως προσωπικό καθαριότητας (!) ενώ σε άλλα εργοτάξια έχουν καταγραφεί τραυματισμοί συναδέλφων τους. Οι οικοδόμοι σχολίασαν ακόμα την προσπάθεια να παρουσιαστεί η τήρηση των απαραίτητων μέτρων ως ζήτημα «κουλτούρας» και ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων. «Μας θεωρούν αναλώσιμους με τον χειρότερο τρόπο», κατήγγειλαν και ξεκαθάρισαν πως πίσω από κάθε «ατύχημα» βρίσκεται, εκτός από τα πλημμελή μέτρα, τα 10ωρα και 12ωρα, η δουλειά 6 - 7 μέρες τη βδομάδα, συνολικά οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς.

Περιοδείες σε εργοτάξια της Αιτωλοακαρνανίας

Στο εργοτάξιο κατασκευής αντλιοταμιευτήρα της ΤΕΡΝΑ, στην Αλευράδα του Ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, περιόδευσε χτες το πρωί κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, από κοινού με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Ντουντούμη, και αντιπροσωπεία της Ενωσης Οικοδόμων του νομού, μεταφέροντας το απεργιακό μήνυμα για αύριο, Τετάρτη.

Σε έναν χώρο όπου δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι, έγινε συζήτηση γύρω από τα καίρια προβλήματα που απασχολούν, όπως η ακρίβεια, η ανάγκη ύπαρξης ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η θέληση των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία, αλλά και ταυτόχρονα να ενδυναμωθεί το Συνδικάτο Οικοδόμων, να υπάρχει συνέχεια στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων.

Πρόκειται για θέληση που εκφράστηκε και με νέες εγγραφές στο σωματείο στην περιοδεία που πραγματοποιήθηκε, όπως και με τη δήλωση συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση του Αγρινίου.

Ακολούθησε επίσκεψη της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών στο εργοστάσιο κατασκευής γυψοσανίδων της «Knauf» στην Αμφιλοχία, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που τους αφορούν, μπροστά και στην αυριανή απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ