Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αύριο απεργούμε και διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα για τις ζωές μας!

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με εκατοντάδες Γενικές Συνελεύσεις σωματείων οργανώνεται η αυριανή απεργία
Με εκατοντάδες Γενικές Συνελεύσεις σωματείων οργανώνεται η αυριανή απεργία
«

τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που πυροδότησε το έγκλημα στα Τέμπη θα ακουστεί ξανά αύριο Τετάρτη, στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Εναν χρόνο μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 ανθρώπων στις «ράγες» της εγκληματικής πολιτικής κόστους - οφέλους, σωματεία και φορείς διατρανώνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Εξάλλου, στις ίδιες «ράγες» συντρίβεται κάθε δικαίωμα και ανάγκη των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Σε μια περίοδο που οι μισθοί εξαϋλώνονται από την ακρίβεια, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο», η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, με συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες μορφές οργάνωσης, αποφασίζουν να απαντήσουν με απεργία. Τη στιγμή που η κυβέρνηση μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους» βάζει για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την υπονόμευση των Συμβάσεων, εκατοντάδες συνδικάτα απεργούν και διεκδικούν κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Ρεκόρ αποφάσεων με 35 Εργατικά Κέντρα και 20 Ομοσπονδίες


Το απεργιακό μέτωπο μετρά πλέον περισσότερες από 300 αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 35 και οι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα τις 20!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για απεργιακές αποφάσεις που πάνε κόντρα στην υπονομευτική στάση της ηγετικής ομάδας ΓΣΕΕ, η οποία αρνήθηκε την προκήρυξη απεργίας και διαβουλεύεται με την κυβέρνηση στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» για τα ψίχουλα του βασικού μισθού.

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εβρου, Εδεσσας - Αλμωπίας, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος - Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ), ΠΟΣΠΕΡΤ (στάση εργασίας), Ιατρικών Επισκεπτών, Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

Από περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Από περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Κάλεσμα στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει ακόμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ

Στις αξιώσεις της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ, όπως τις διατυπώνει ευθαρσώς η νεοσύστατη «Ενωση Supermarket Ελλάδας», απαντά σήμερα Τρίτη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο παραπάνω εργοδοτικός φορέας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιώνει από το υπουργείο Εργασίας παραπέρα «ξεχείλωμα» των ωραρίων και των προγραμμάτων εργασίας, προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που ήδη δουλεύουν σε συνθήκες ...κινούμενης άμμου. «Θα μας βρουν μπροστά τους! Δεν θα πεθάνουμε εμείς για να έχουν κέρδη αυτοί», τονίζει ο Σύλλογος. Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της Ενωσης (Αμερικής 8, Αθήνα), καθώς και σε συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση αύριο (10.30 π.μ., Προπύλαια).

Οι εργοδότες προβάλλουν αιτήματα όπως τα ακόλουθα: «Ευέλικτο» σύστημα στα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας, «εξορθολογισμό» των προστίμων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, να μη θεωρείται εργάσιμος ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μέχρι την ανάληψη της εργασίας του και αντίστοιχα από τη λήξη της εργασίας του έως την αποχώρησή του, μερική άρση της απαγόρευσης για εργασία κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, κατάργηση του βιβλίου αδειών, αύξηση του επιτρεπόμενου ετήσιου αριθμού υπερωριών.


«Δηλαδή ζητάνε το ελεύθερο να εντείνουν την εκμετάλλευση των χιλιάδων εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ», συνοψίζει ο Σύλλογος. «Είναι προκλητικοί και ταυτόχρονα άφαντοι σε κάθε συζήτηση για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας», τονίζει.


Κάθε μέρα στους δρόμους για να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το απεργιακό κάλεσμα
Κάθε μέρα στους δρόμους για να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το απεργιακό κάλεσμα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ