Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Αυστηρές «συστάσεις» για περικοπές ασθενών!

Καλεί τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας να μεριμνήσει για την ελάττωση όσων κάνουν χημειοθεραπεία, αφού το προσωπικό δεν αρκεί

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την απαντητική επιστολή της διοίκησης του «Αγ. Σάββας»
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την απαντητική επιστολή της διοίκησης του «Αγ. Σάββας»
Τραγικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», αλλά και οι εργαζόμενοι, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε προσωπικό και υποδομές. Εως και 120 ασθενείς με καρκίνο, κυριολεκτικά στοιβάζονται για να κάνουν χημειοθεραπεία, σε ένα χώρο που έχει τη δυνατότητα το μέγιστο για 45 - 50 χημειοθεραπείες την ημέρα, με τη φροντίδα μόλις έξι νοσηλευτών και μιας βοηθού θαλάμου, που έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης, αφού για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον 14 νοσηλευτές!

Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων στη ΜΗΝ, όχι μόνο δεν πιέζει για λύσεις, αλλά καλεί με έγγραφό της την προϊσταμένη της ΜΗΝ να περιορίσει τον αριθμό των ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία. Και αυτό όταν ήδη υπάρχουν επικίνδυνες για τους ασθενείς αναμονές για την έναρξη χημειοθεραπείας και ασθενείς εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, ξεπουλώντας περιουσίες για να σωθούν!

Επανειλημμένα, η προϊσταμένη της ΜΗΝ Αργυρώ Ελευθερίου είχε θέσει στη διοίκηση του νοσοκομείου τα εκρηκτικά προβλήματα, χωρίς αποτέλεσμα. Σε πρόσφατο έγγραφό της (23.5.2008) προς τον διοικητή του νοσοκομείου Ιωάννη Δημαράτο, η προϊσταμένη επανήλθε, εξηγώντας την «απελπιστική και επικίνδυνη κατάσταση για προσωπικό και ασθενείς που επικρατεί από καιρό στη ΜΗΝ». Υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς που εξυπηρετούνται στη Μονάδα αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία 2 - 3 χρόνια, ενώ ο εξαρχής ανεπαρκής χώρος παραμένει αμετάβλητος. Αλλά και ότι το προσωπικό διαρκώς μειώνεται, αφού από έντεκα άτομα έχει μειωθεί επικίνδυνα στα εφτά.

«Μνημείο» αναλγησίας

Η απάντηση του διοικητή ήρθε χτες (27.5.2008) και αποτελεί «μνημείο» αναλγησίας. Ο Ι. Δημαράτος, καταρχήν «κατσαδιάζει» την προϊσταμένη που - κατά την έκφρασή του - επαναλαμβάνει «τα ίδια και τα ίδια». Και αντί των αναγκαίων προσλήψεων καλεί «σε συνεννόηση με τους διευθυντές γιατρούς να περιορίζεται ο αριθμός των ασθενών που μπορεί το νοσηλευτικό προσωπικό να εξυπηρετήσει»!

«Πραγματικά δεν είναι κατανοητό από τη μια μεριά να μιλάμε για "υπερκόπωση και εξάντληση νοσηλευτών" και από την άλλη να μην ενεργούμε για "ρυθμίσεις στην κατεύθυνση περικοπών λόγω αισθήματος ευθύνης κλπ." τη στιγμή που η ποιότητα περίθαλψης των ασθενών το επιβάλλει και η διοίκηση του νοσοκομείου είναι σύμφωνη με αυτό», αναφέρει συγκεκριμένα.

Προκλητικός είναι και ο ισχυρισμός του διοικητή ότι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο είναι μόλις στο 14% των οργανικών θέσεων, ενώ οι ελλείψεις είναι εκρηκτικές και σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων ξεπερνάει το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων. Κατά τα άλλα, αναφέρει ότι εξετάζεται η περίπτωση να ενισχυθεί η ΜΗΝ για δύο μήνες με ένα νοσηλευτή (!) και ότι προχωράει η επιλογή εργολάβου για την αύξηση των χώρων νοσηλείας της ΜΗΝ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ