Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πανάκεια η «αυτοδιάγνωση» σε ύφεση και έξαρση των κρουσμάτων

Χτες ανακοινώθηκαν 16 θάνατοι, 519 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 256 εντοπίζονται στην Αττική και 52 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 321 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων του 7ήμερου διαμορφώνεται σε 617 ανά μέρα, παρατηρώντας μείωση 37% στις νέες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων είναι το Ρέθυμνο, η Σύρος και η Σαντορίνη. Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Οι ασθενείς στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα και ο αριθμός των θανάτων κατά 37%.

«Η χώρα είναι στα επίπεδα του περσινού Οκτώβρη», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν 40%. Μέχρι και χτες 1.300 νοσηλεύονταν με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 89 τη μέρα και εκείνος των θανάτων 13 τη μέρα. Το Rt κυμαίνεται στο 0,76.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία από αύριο Σάββατο εμποροπανηγύρεων (με το πρωτόκολλο των λαϊκών αγορών), λούνα παρκ (με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εργαζόμενους και πελάτες), υπαίθριων παιδότοπων και γυμναστηρίων, και από 1η Ιούλη των κλειστών κινηματογράφων (με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self test και καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου).

Αποφασίστηκε επίσης η επαναλειτουργία των υπηρεσιών ευεξίας από 19 Ιούνη («πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του Τουρισμού»), π.χ. υπηρεσιών εκμετάλλευσης λουτρών, θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, μασάζ. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον Τουρισμό υποχρεούνται σε «αυτοδιάγνωση» δυο φορές τη βδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας το ένα self test θα χορηγείται δωρεάν και το άλλο θα είναι στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, θα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις «πράσινες» χώρες, ενώ τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών θα εισέρχονται χωρίς τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» και «κόκκινη» κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα θα εισέρχονται άνευ απαίτησης τεστ μόνο κάτω των 6 ετών. Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για άλλη μια φορά παρουσίασε την «αυτοδιάγνωση» ως πανάκεια για τον επιδημιολογικό έλεγχο της χώρας και ως υποκατάστατο για όσα μέτρα δεν έχουν ληφθεί στους χώρους δουλειάς που επανεκκίνησαν.

Σχετικά με τη διανομή των self tests, σημείωσε ότι αναμένεται η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Για τις δύο Περιφέρειες όπου οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει αναστολή του εφοδιασμού, ανέφερε ότι στην Αχαΐα «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα σούπερ μάρκετ, υπάρχει ήδη συμφωνία», ενώ θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός στα φαρμακεία που το επιθυμούν. «Το ίδιο σχέδιο θα ισχύει και στην Αττική εφόσον ο ΦΣ Αθηνών επιμείνει στην άρνησή του», είπε ο Β. Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και «το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες».

Τέλος, η εξέλιξη της πανδημίας και η πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων των κρατών - μελών τέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου ο Ελληνας υπουργός Β. Κικίλιας έπλεξε το εγκώμιο της εμβολιαστικής στρατηγικής της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στα κράτη - μέλη είναι σχεδόν αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, δηλαδή 7 μήνες μετά μόλις το 27% έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν, παρότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επελαύνει η «Ομικρον», αθωράκιστος και πάλι ο λαός (2021-12-23 00:00:00.0)
Εκτοξεύεται καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία (2021-05-20 00:00:00.0)
Μόνη επιλογή η ατομική ευθύνη και η συναίνεση (2021-04-22 00:00:00.0)
Με το «καλημέρα» αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία! (2021-04-16 00:00:00.0)
«Ατομική ευθύνη» για τον λαό, «άνοιγμα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού (2021-04-16 00:00:00.0)
Σχεδόν 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά ...πάνω απ' όλα η ατομική ευθύνη! (2021-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ