Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Εκταμιεύσεις αντιλαϊκών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την ερχόμενη βδομάδα κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τo Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 - 2025 με κεντρικό στόχο την απόδοση φρέσκου δημοσιονομικού χώρου τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, πλάι στον πακτωλό των εκταμιεύσεων που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα βασικά μεγέθη του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε χτες το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάκαμψης περίπου 3,9% σε ετήσια βάση, αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (3,6% για φέτος, 6,2%, το 2022, 4,4% το 2023, 4,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,3% ΑΕΠ το 2025).

Ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά με αφετηρία τις ήδη ισχύουσες (από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, τις φορο-ελαφρύνσεις κ.ο.κ., ενώ όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο σε σχέση με το ονομαστικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ να περιοριστούν σε 44,9% το 2025 έναντι 46,5% το 2019 και οι δαπάνες σε 43,4% το 2025 έναντι 45,3% το 2019».

Τα παραπάνω φωτογραφίζουν τις φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς επίσης και την περαιτέρω συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,5% το 2022, ενώ το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, για να ενισχυθεί περαιτέρω σε 2,8% το 2024 και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025. Οπως αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα έτη 2023 - 2025 είναι σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Επιβράβευση του αντιλαϊκού οπλοστασίου

Παράλληλα, το Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο προχώρησε και τυπικά στην επικύρωση της 10ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βέβαια στην αποδέσμευση δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι «επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών», όπως είναι - μεταξύ άλλων - η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του «οικοδομήματος» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

H συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ, η μείωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, και βέβαια η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου, αλλά και η πρόοδος του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην προμετωπίδα των συστάσεων που απευθύνει και η πλευρά του ΕSM, προς την κυβέρνηση. Τα παραπάνω αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του ESM, που δημοσιοποιήθηκε χτες, ενώ ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνει και η λεγόμενη αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, ζήτημα που εδώ και λίγους μήνες φέρνει στην επιφάνεια και ο εν λόγω ευρωπαϊκός θεσμός, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Τα «κόκκινα» δάνεια

«Ο τραπεζικός τομέας καλείται να προσαρμοστεί άμεσα στο νέο αυτό περιβάλλον, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ούτως ώστε να διασφαλιστεί τόσο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και η ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας στη μετά την πανδημία περίοδο». Αυτό επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας στην νέα Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κεντρικό ζητούμενο την προσπάθεια συρρίκνωσης των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες φτηνής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους.

Οπως επισημαίνεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται (Δεκέμβρης 2020) σε 30,1% του συνολικού δανεισμού έναντι 2,6% στην Ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ