Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αναλαμβάνουν επικίνδυνους ρόλους για την αναβάθμιση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ

Οικοδεσπότης και της μεγαλύτερης πολιτικο-στρατιωτικής άσκησης «διαχείρισης κρίσεων» της ΕΕ η κυβέρνηση

Βασικό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη και στην ΕΕ για την «αναβάθμιση» των δυνατοτήτων της για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αναθέτοντας το σχετικό φόρτο στις Ενοπλες Δυνάμεις, πάντα σε στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ.

Ετσι, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕΟΑ), το ΓΕΕΘΑ ορίστηκε επικεφαλής της «ομάδας εργασίας Ανάπτυξης Εργου Εκπαίδευσης» (Education Project Team), στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τυποποίησης» (European Defence Standardization Management Group/EDSMG), η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της την προηγούμενη Παρασκευή.

Η κεντρική σύλληψη αφορά την ανάγκη τα στρατεύματά τους να υιοθετήσουν ενιαία πρότυπα και πρωτόκολλα εκπαίδευσης και λειτουργίας, με πιο ομοιόμορφο οπλισμό και μέσα, ώστε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα να μπορούν να αντιπαρατεθούν με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σημειωτέον, το ΓΕΕΘΑ είναι ήδη επικεφαλής στην εκπαίδευση επί της Τυποποίησης του ΝΑΤΟ. Τώρα προστίθεται πλέον και η διαμόρφωση προγραμμάτων εκπαίδευσης επί της Αμυντικής Τυποποίησης στην ΕΕ, αφού «αναγνωρίζεται η τεχνογνωσία του σε έναν εκ των βασικών πυλώνων των δύο Οργανισμών», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών - μελών και της Διεύθυνσης που αφορά την εμπλοκή των βιομηχάνων (Industry Stakeholders Engagement - ISE - του ΕΟΑ), του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS), της Γενικής Διεύθυνσης Αμυνας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC DG DEFIS), των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης CEN/CENELEC, του ΝΑΤΟ και της Ενωσης Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής της ΕΕ (ASD/STAN).

Επισήμως, το έργο της Ομάδας Ανάπτυξης Εργου Εκπαίδευσης του EDSMG εστιάζεται:

-- Στην ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της εκπαίδευσης επί της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τυποποίησης, το οποίο μεταξύ άλλων θα προσφέρει «εκπαιδευτικές ενότητες και προϊόντα εκπαίδευσης επ' ωφελεία των εμπλεκομένων φορέων».

-- Στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ενός πιλοτικού σεμιναρίου τηλεκπαίδευσης εντός του έτους, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα επί των αναγκών και του επιπέδου εκπαίδευσης των κρατών - μελών του ΕΟΑ στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Τυποποίηση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο, ολοκληρώνεται σήμερα η Ασκηση Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ «MILEX-21», στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, στο ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ - OHQ), με σκοπό την «εξάσκηση του προσωπικού των Στρατηγείων της Ενωσης στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών διαδικασιών επιχειρησιακής σχεδίασης, στον τομέα διαχείρισης κρίσεων, σε στρατιωτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο».

Σε δηλώσεις του χτες ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκ. Στεφανής, τόνισε ότι η «MILEX-21» είναι η μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική άσκηση που διεξάγει η ΕΕ και αφορά τη διαχείριση κρίσεων, πάντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας των κρατών - μελών και με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα.

Διευκρίνισε ότι κύριος σκοπός της άσκησης παραμένει η εξάσκηση και η αξιολόγηση των δομών και των μηχανισμών της ΕΕ, καθώς και «η βελτίωση των δυνατοτήτων τους στη διαχείριση κρίσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη αποφάσεων, στη σχεδίαση, στην ανάπτυξη και τον συντονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των εμπλεκομένων πολιτικο-στρατιωτικών δυνάμεων, τόσο σε στρατηγικό, όσο και επιχειρησιακό επίπεδο».

Αλλωστε, περιγράφοντας τις προκλήσεις έναντι των οποίων προετοιμάζονται, σημείωσε ότι είναι «η παγκόσμια αστάθεια, ο γεωπολιτικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός, η μετατόπιση των κέντρων παγκόσμιας ισχύος (...) Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Είναι δεδομένο ότι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές επίπεδο, σπανίως συντελούνται χωρίς τριβές». Τοποθέτηση που έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που επικύρωσε νέα εφιαλτικά σχέδια, για να αντιμετωπίσει την «άνοδο της Κίνας, που μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος» και τις «κακόβουλες ενέργειες» της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ, ως δρώσα παγκοσμίου εμβελείας, καλείται να ακολουθήσει μια στρατηγικότερη πορεία δράσης, αυξάνοντας τελικά την ικανότητά της να επιχειρεί αυτόνομα, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων και των αξιών της, την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ