Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ψηλά τη σημαία των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, μέρος των οποίων αποτέλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών που συνομολόγησε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της γειτονικής χώρας.

Υπερασπιζόμενος τη Συμφωνία υποστήριξε ότι μετά απ' αυτή «άλλαξαν πάρα πολλά προς το καλύτερο και μπορούν να αλλάξουν ακόμα περισσότερα. Την περίοδο 2014 - 2017 η ΕΕ είχε ανακοινώσει το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, η επιρροή της μειωνόταν δραστικά προς όφελος άλλων δυνάμεων με δικούς τους σχεδιασμούς και τα Δυτικά Βαλκάνια βυθίζονταν στη μία κρίση μετά την άλλη. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώσαμε την ΕΕ να ξεπαγώσει τη διαδικασία διεύρυνσης, να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να δώσει πράσινο φως όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στην Αλβανία. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν τώρα τα Δυτικά Βαλκάνια αν δεν είχε υπάρξει αυτή η εξέλιξη και πώς θα είχαν συμπαρασυρθεί αρνητικά και οι εξελίξεις αλλού π.χ. σε σχέση με τις συνομιλίες Βελιγράδι - Πρίστινα».

Τα οφέλη ωστόσο δεν ήταν μόνο για την ΕΕ αλλά και για την αστική τάξη της Ελλάδας, όπως έσπευσε να θυμίσει ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως «κυρίως, καθιερώσαμε μια στρατηγική σχέση συνεργασίας και φιλίας. Μια σχέση που επιτρέπει στην Ελλάδα να στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, να αναπτύσσει ραγδαία την περιφερειακή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία και να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο της ως συμμαχική χώρα».

Ολο αυτό που μακράν απέχει απ' τα συμφέροντα των λαών, αντιθέτως τα υπονομεύει, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως αποτέλεσε την απόδειξη ότι «προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο και ότι είναι εφικτό να βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες εάν υπάρχει σεβασμός».

Εκανε ακόμα καθαρό ότι τέτοιες επιλογές προς όφελος της αστικής τάξης και των λυκοσυμμαχιών της το κόμμα του έκανε και θα ξανακάνει δίχως να υπολογίζει πολιτικό κόστος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ενόψει και των επόμενων «διευθετήσεων» πως «ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος». Πρόσθεσε δε πως αν ήταν στην κυβέρνηση θα είχαν προχωρήσει πιο αποφασιστικά η υλοποίηση της Συμφωνίας και η στρατηγική σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρατάνε ψηλά τη σημαία των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια... (2024-06-13 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες ενώ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (2023-11-28 00:00:00.0)
Στις Βρυξέλλες για τα «θέλω» της αστικής τάξης (2019-10-18 00:00:00.0)
«Ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους η συμφωνία των Πρεσπών (2019-03-29 00:00:00.0)
Πανηγυρίζουν οι εμπνευστές της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ (2019-01-26 00:00:00.0)
Δείκτης «προοδευτικότητας» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης (2019-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ